Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

НАЙ-ДЪЛБОКАТА ПОДЗЕМНА ЛАБОРАТОРИЯ

11.12.2023

Научният бункер, намиращ се в Китай, се простира в свръхчиста зона на дълбочина 2,4 км. В него физици ще изучават тъмната материя.

Втората фаза на физическата лаборатория започна работа на 7 декември в провинция Съчуан в югозападен Китай. В момента това е най-дълбоката и голяма подземна лаборатория в света, пише агенция Синхуа.

Помещенията и инсталациите са разположени на 2400 м под земята. Лабораторията не е случайно построена толкова дълбоко: факт е, че нежеланото въздействие върху потока от космически лъчи тук е 100 милиона пъти по-малко, отколкото на повърхността на Земята, а нивото на радиация в околната среда и концентрацията на радон също са изключително ниски.

Такова "ултрачисто" пространство осигурява най-добрите условия за търсене на тъмна материя. Сега това е много обещаващо научно поле, тъй като учените смятат, че видимата материя съставлява само около 5% от Вселената, докато около 95% се състои от тъмна материя и тъмна енергия.

Освен това лабораторията ще провежда интердисциплинарни изследвания, включително физика на елементарните частици, ядрена астрофизика и науки за живота. Първите 10 екипа от учени от китайски университети и изследователски институти като университета Цинхуа и Шанхайския университет Джиао Тонг вече се спуснаха в лабораторията, за да проведат научни експерименти.

Съоръжението под връх Дзинпин се строи от 2020 г. Обемът му е 330 хиляди кубически метра. По-рано, в края на 2010 г., беше пуснат в експлоатация първият етап с обем от около 4000 кубически метра. Благодарение на първата фаза на лабораторията Китай вече постигна редица успехи в експериментите свързани с тъмната материя.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |