Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

НАЙ-ДЪЛГИЯТ ПЕШЕХОДЕН МОСТ В ТИБЕТСКИ СТИЛ

29.11.2023

Highline179 е мост, намиращ се близо до австрийския град Ройте, разположен на баварско-австрийската граница. Простира се на надморска височина от 114 метра.

Highline179 свързва руините на Еренберг с Форт Клаудия (построен през 17 век като част от бариерната крепостна система около замъка Еренберг в региона Аусерферн, намиращ се в австрийската провинция Тирол).

Местоположението на моста е избрано така, че да има разстояние от 403 метра.

Пешеходният мост с ширина 1,20 метра се състои от решетка, която лежи върху напречни греди, които са прикрепени към четирите носещи кабела чрез вертикални закачалки. Поддържащите кабели са с диаметър 60 милиметра. Парапет е монтиран на 1,35 метра над двете страни на протектора, който е свързан с решетката чрез решетка от телена мрежа. Поддържащите въжета са закрепени от двете страни на моста с общо 16 котви, които се простират в скалата до дълбочина от 17 метра. Теглото на моста е около 70 тона.Единият край на моста е с 9,85 м по-висок от другия край. Мостът провисва със 17 м спрямо въображаема права линия между двата края, като провисването може да се увеличи с около метър в зависимост от натоварването и температурата. Капацитетът на натоварване е 1000 души, но от съображения за безопасност само 500 души могат да бъдат на моста едновременно, което се осигурява от турникети в двата края. За ползването на частно финансирания мост се заплаща входна такса, която се поема от общината при минимално използване.

През пролетта на 2012 г. планирането на висящия мост Eренберг е направено след издаването на разрешението за строеж. Целта е била изграждането на най-дългия в света висящ въжен мост с дължина около 406 метра. Идеята идва от Mаксимилиан Хуенлохер (1952-2009) и е построена под ръководството на архитект Aрмин Валх, който също е участвал в планирането на висящия мост Холцгау.

В началото на 2013 г. е намерен инвеститор за проекта. Пазарният град Ройте, Европейският бирмански музей Еренберг и TVB Nature Park Region на гр. Ройте подписват договора като основа за изграждането и експлоатацията на въжения мост.Началото на строителството на highline179 e през април 2014 г. За обезопасяване на преминаващия главен път е монтирано предпазно скеле с табла на дължина от 20 метра. Откриването е било планирано за 10 октомври 2014 г. и бива отложено за 22 ноември 2014 г. в резултат на закъснения.

След задълбочено изследване highline179 е включен в Книгата на рекордите на Гинес като „най-дългият пешеходен мост в тибетски стил“. Сертификатът за световните рекорди на Гинес потвърждава, че „Най-дългият пешеходен мост в тибетски стил е пътека с форма на верижна мрежа“, което придава особено значение на вече открития, дълъг приблизително 440 м мост в Skypark в Сочи, който е конструиран по различен начин с фиксирани пътеки, окачени под опънат колан.Наклоненият асансьор

За да се направи гледката и историята на замъка Eренберг осезаеми за всички, е изграден наклонен асансьор в Eренберг. С изграждането на наклонения асансьор, около 110 метра разлика във височината между центъра за посетители и спирката при Хорнверк се преодоляват само за приблизително 2,5 минути.

От спирка Берг/Хорнверк равна павирана пътека води директно до изложбата в Хорнверк и до портала на моста highline179. Това означава, че също е възможно хора с ограничена подвижност и възрастни хора да посещават тези две атракции в Castle World Ehrenberg. Разходката до руините на Eренберг с уникалната гледка към котловината на долината Ройтен също може да бъде съкратена значително с наклонения асансьор.

Средновековни крепости, интерактивен музей, таен скален проход, панорамни платформи за прекрасна гледка към комплексите на замъка и басейна на долината, както и висящия пешеходен мост над долината и наклонения асансьор за достъп без бариери - това са съставките за един изпълнен със събития ден за цялото семейство. Всичко това се предлага в Ehrenberg Castle World, който се намира на историческия римски път Via Claudia Augusta.


 Ивайло Лазаров
Снимки: Николина Андонова
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |