Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗА 10 ГОДИНИ ДЪРВЕТАТА СА СЕ „ПРЕМЕСТИЛИ“ ОТ МЕСТАТА СИ С ПОЛОВИН МЕТЪР

23.11.2023

Странни явления са регистрирани в Карелия, Архангелска област, Забайкалския край и други региони. Но за това има рационално обяснение.

Специалисти от Рослесинфорг, след като извършвали редовен мониторинг, открили в няколко региона на страната, че дърветата са изместени спрямо местата, където са били регистрирани десет години по-рано.

В Русия, за да се предостави на горската индустрия прогнози и подробна информация за текущата ситуация, е създадена държавна мрежа за наблюдение и се извършва държавна инвентаризация: едни и същи дървета и горски площи се проверяват периодично. По време на неотдавнашна мащабна проверка в Република Карелия, Архангелска област, Забайкалския край и други региони на страната служителите на Рослесинфорг открили дървета, които вече са били изследвани преди 10 години, на 20-50 см от мястото, където те са записани преди това.

Очевидно е обаче, че едно дърво не може просто да направи крачка встрани. И наистина, в крайна сметка се намери напълно рационално обяснение: не дърветата са се изместили, а магнитният полюс на Земята, а заедно с това и координатната мрежа, върху която работят всички навигационни инструменти.

Според скорошно проучване, публикувано в списание Geophysical Research Letters, учените смятат, че изместването на полюсите на Земята може да бъде причинено от изчерпване на подпочвените води и покачване на морското равнище, което преразпределя натоварването върху планетата. Според изчисленията между 1993 г. и 2010 г. магнитните полюси са се изместили с почти 80 см.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |