Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

АМАТЕРАСУ - НАЙ-ЕНЕРГИЙНАТА ЧАСТИЦА, ОТКРИВАНА НЯКОГА

19.11.2023

През годините учените успяха да разкрият съществуването на Хигс бозона и други интригуващи частици. Една от тях, наречена "Аматерасу", притежава невъобразима енергия и никой не знае откъде е дошла.

Тази частица има енергийно ниво един милион пъти по-голямо от това, което може да се генерира дори в най-мощните ускорители на частици на човечеството. Изглежда, че е дошла до Земята в поток от други, по-малко енергийни частици. Те идват от далечни региони на космоса и са известни като космически лъчи.

Частицата е наречена "Аматерасу" на името на Аматерасу Омиками, богинята на Слънцето и Вселената в японската митология, чието име означава "блестяща в небето".

Откривателите на частицата, включително изследователят Фуджи, не знаят откъде е дошла частицата и какво всъщност представлява. Те също така все още не са сигурни какъв вид сила и процеси биха могли да доведат до нещо толкова енергично като Аматерасу.

„Това е най-енергийно заредената частица, откривана някога от експеримента Telescope Array“, казва Фуджи.

Надеждата е, че точно както на Аматерасу се приписва създаването на Япония според шинтоистката традиция, частицата Аматерасу може да помогне за създаването на изцяло нов клон на високоенергийната астрофизика.

Изследователите забелязаха Аматерасу с експеримента Telescope Array - включващ 507 детектора, разположени на 699 квадратни километра в пустинята на окръг Милард, Юта.

„Мислех, че това е грешка или бъг, и след като проверих подробностите за събитието, бях развълнуван да открия, че не е грешка“, казва Фуджи.

Забелязана за първи път от експеримента Telescope Array на 27 май 2021 г., частицата Amaterasu притежава енергия от 224 екзаелектронволта (EeV). За сравнение един EeV е еквивалентен на 10 на 18-та степен електронволта. Това прави Аматерасу най-енергийната частица откривана някога.

„Частичката Аматерасу трябва да е важен пратеник от Вселената за изключителни енергийни явления и ние трябва да разгадаем произхода на тази мистериозна частица“, обяснява Фуджи.

Няма астрофизичен обект или каквото и да е космическо събитие в посоката, от която изглежда, че е дошла частицата Аматерасу. Ето защо учените са много озадачени какво е довело до създаването й.

„Една от възможностите е, частицата да е била ускорена от изключително мощни енергични явления, като изблик на гама лъчи или струя от свръхмасивна черна дупка в центъра на активни галактически ядра“, казва Фуджи. „Друга възможност е създаването й, чрез екзотичен сценарий, като разпадането на супер тежка тъмна материя.“

Екипът лови космически лъчи с експеримента Telescope Array в Юта от 2008 г. и сега ще продължи да го прави с четирикратно подобрена чувствителност на апаратурата. Те също така очакват други обсерватории от следващо поколение да помогнат на учените за по-подробно изследване на частицата Аматерасу.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |