Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ПУЕРТО РИКО С АМБИЦИОЗЕН ЕКОЛОГИЧЕН ПЛАН

21.04.2019
(CC0 1.0)

Пуерто Рико ще затвори всички електроцентрали, работещи на въглища, до края на следващата година.

Освен това планът предвижда:
до 2020 г. - край на енергията, базирана на въглища
до 2025 г. – 40% енергия от възобновяеми източници
до 2050 г. - 100% енергия от възобновяеми източници

След като ураганът Мария унищожи 80% от енергийните източници на Пуерто Рико, островът иска да гарантира, че това няма да се случи и в бъдеще. Решението е възобновяемата енергия.

Ураганът Мария приближаващ Пуерто Рико на 19 септември 2017 г. (public domain)

След тежката енергийна криза, губернаторът на Пуерто Рико Рикардо Росело подписа Закон за публичната политика. Идеята е да се сложи край на енергията, базирана на въглища до 2020 г. и до 2050 г. 100% от енергията да се получава от възобновяеми източници.

Това е много амбициозен план, като се има предвид, че през 2017 г. само 2% от енергията е била добивана от възобновяеми източници, 45% - от петрол, 36% - от природен газ и 17% от въглища. Освен това законопроектът изисква до 2025 г. 40% от енергията да се получава от възобновяеми източници.

"Сигурен съм, че това ще бъде най-бързият преход към възобновяеми източници, който се е случвал някога на планетата", каза П. Дж. Уилсън, президент на Соларната и енергийна асоциация на Пуерто Рико. "Да се премине от 2% днес до 40% през следващите няколко години ще бъде най-голямото предизвикателство, пред което е изправена индустрията за възобновяема енергия, наред с твърде сложната политическа и финансова ситуация."


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |