Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

HАЙ-ГОЛЕМИЯТ ДЕЙСТВАЩ ТЕРМОЯДРЕН РЕАКТОР

04.11.2023
Teрмоядреният реактор JT-60SA

В Япония преди няколко дни задействаха за първи път модернизирания токамак JT-60SA, който в момента е най-големия действащ термоядрен реактор на планетата.

„Tокамак“ (съкр. от руския израз „ТОроидальная КАмера с МАгнитными Катушками“) е експериментално устройство с тороидална форма, т.е. подобна на кравай, в което се създава и удържа високотемпературна плазма. Главната цел на провежданите експерименти е да се постигне управляем термоядрен синтез, който е един от най-перспективните бъдещи енергийни източници.

JT-60SA е с размери 15,5 метра и побира 135 кубически метра плазма. Устройството, което е японско-европейска разработка запали първата си плазма преди няколко дни. JT-60SA успя да поддържа плазмена температура от 200 милиона °C за 100 секунди, което е много по-дълго, отколкото всеки голям токамак е успял да направи досега.

За момента JT-60SA (или SuperAdvanced) е най-големия действащ термоядреен реактор в света, до пускането на токамака ITER, който в момента се изгражда в Южна Франция.

Както заяви Сам Дейви, ръководител на проекта на европейската организация Fusion for Energy, която си сътрудничи с японската агенция National Institutes for Quantum Science and Technology (QST) по термоядрения реактор JT-60SA и други проекти, този успех доказа, че реакторът може да изпълнява основните си функции. Хироши Шираи, който ръководи проекта за реактора JT-60SA за агенцията QST, добавя, че вероятно ще отнеме още 2 години, преди JT-60SA да създаде плазма с достатъчно голяма продължителност за значимите експерименти, за които е създаден.

JT-60SA ще използва само водород и деутерий като гориво по икономически причини. ITER трябва да използва гориво от деутерий и тритий от около 2035 г., но тритият е скъп, труден за получаване и радиоактивен, така че японският токамак ще работи без него.

В бъдеще Япония се надява, че някъде около 2050 г. DEMO, планираната пилотна термоядрена електроцентрала, ще бъде построена там и ще стане междинна стъпка между експерименталните реактори JT-60SA и ITER и търговските термоядрени електроцентрали.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |