Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ГЛАВАТА НА МОРСКАТА ЗВЕЗДА

02.11.2023
Трънен венец – вид звезда с предупредителна украска, шипове и множество пипала. Този вид е известен със щетите си към корални рифове. Тя е силно отровна за хората. Причинява болка, ако убоде някого с шип, който пуска отрова.

Натуралистите са я търсели десетилетия, дори се смятало, че не съществува, но накрая се оказва, че съвсем не е така.

Морските звезди (Asteroidea) са клас месоядни безгръбначни животни от тип Иглокожи (Echinodermata). Обитават дъното на всички океани, от екватора до полярните области и от приливната зона до дълбочина 6 000 метра под повърхността. Класът включва около 1500 съвременни вида, класифицирани в 7 разреда. Предпочитат да обитават корални рифове, с които също така и се хранят, унищожавайки ги безвъзратно. Те са хищници, някои от които дори изяждат дори себеподобните си. Тези двуполови същества нямат мозък и са безкръвни, имат шипове на кожата си, а често и цветове, които ги прикриват или са предупредителни.

Морската звезда има пет лъча и се движи с тяхна помощ. Ако се откъсне лъч, на негово място израства нов. Откъснатият лъч може да възстанови цялото животно. Обикновено има 5 лъча. Живее до 35 години. Появила се е от преди около 480 000 000 години

Векове наред натуралистите са били озадачени по отношение на това: къде е главата на морската звезда. При наблюдение на червей или риба е ясно кой край е главата и кой край е опашката. Отдавна се смята, че симетричната морска звезда, която може да пълзи във всяка посока, изобщо няма глава.

Скорошно проучване обаче показва, че истината е близо до пълната противоположност. Научният екип откри генни сигнатури, свързани с развитието на главата в почти цялото тяло на морската звезда. Експресията на гени, които кодират тялото и опашката на животното, до голяма степен отсъства, съобщава Phys.org. Изследването е публикувано на 1 ноември в списание Nature.

"Choriaster granulatus" в Мадагаскар

Морската звезда е по същество една глава, пълзяща по морското дъно.

Друго изненадващо откритие: молекулярни сигнатури, обикновено свързани със самата предна част на главата, са локализирани в средата на всяка ръка на морска звезда. Освен това тези сигнатури постепенно стават все по-„назад“, движейки се към краищата на „пипалата“. Тоест „предната“ част на звездата е в средата й, а „задната“ част е по краищата. Само един от гените, обикновено свързвани с тялото на животните, бива експресиран - в самите краища на "краката" на морската звезда.

В изследването е използан нов метод: HiFi секвениране. Този метод може да извлече много точни данни от непокътнати нишки на ДНК с размер на ген, което прави процеса много по-бърз и по-евтин.

„Секвенирането, което би отнело месеци, сега може да бъде завършено за няколко часа и стотици пъти по-евтино, отколкото само преди пет години“, казва Дейвид Ранк, един от авторите на новото проучване.

Изследването предполага, че през еволюцията си морските звезди са загубили телата си, за да останат само глави.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |