Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЦИМБАЛ

12.10.2023
Изглед отгоре и зона за свирене на модерен концертен цимбал

Цимбалът е струнен ударен музикален инструмент с трапецовидна форма. На него се свири с две дървени палки или чукчета с разширяващи се остриета в краищата. Може да бъде оборудван с педал.

Цимбалът (на латински: cembalo ungarico) представлява вид настолна цитра (малък струнен арфов музикален инструмент). Разпространен е сред много народи от Източна Европа, особено сред молдовските и румънските лейтари, унгарците и хуцулите. Използва се също в Беларус и Полша. В Русия традицията да се свири на цимбали е идентифицирана в района на т.нар „Поозерье“ на руско-беларуската граница: в южната част на Псковска област (цимбалите придружават пеене, цигулка и/или акордеон) и в района на Смоленск. Като цяло източната граница на разпространение съвпада с границите на историческата Полско-Литовска Жечпосполита. Цимбалите се използват и във фолклорната музика на региона Апензел в Швейцария.

Инструменти, подобни на цимбал, са открити за първи път в древна Месопотамия: сред шумерите (най-ранното изображение е в началото на 4-то и 3-то хилядолетие пр. н. е.) и древните вавилонци (IX век пр. н. е.) и асирийците (VII век пр. н. е.). Въпреки това, месопотамските цимбали са с триъгълна форма (оттук и името "триганон"), със струни, минаващи през тялото на инструмента, а не по дължина, и по-скоро приличат на арфа. Древногръцкият учен Питагор изобретява музикален инструмент, монокорд, с принцип на действие, приблизително същият като този на цимбала; обаче е имал само една струна и не се е използвал за възпроизвеждане на музика, а за определяне на режими и интервали. Подобен инструмент, който представлява прът, извит като ловен лък с опъната между краищата връв от растителни влакна, се нарича „музикален лък“ и е често срещан сред народите на Африка, Югоизточна Азия и индианците от Южна Америка (наречени беримбау в Бразилия).

Музиканти, свирещи на цимбали сантур, епохата на древния Вавилон

Една от най-старите цитри е била персийската (иранската) "santur", която имала трапецовидна форма с хоризонтални струни. Най-старите сведения за появата на пръчковидната цитра под формата на цимбал, известна днес в Европа, идват от XV век в Германия, Италия, Полша, Унгария, Чехия, Франция и Англия.. Пръчковидните цитри се появяват в области като Индия, Близкия изток, Югоизточна Азия, Китай, Централна Европа (Унгария, Чехия, Словакия, Полша, Австрия, Бавария, Швейцария), Балканите, Източна Европа (Беларус, Украйна). Но на тези инструменти се свири и във Великобритания и САЩ, където ги наричат цимбал.

Съвременните цимбали идват в Европа през ранното Средновековие. Въпреки това, благодарение на кого точно - цигани, араби или кръстоносци, завърнали се от кръстоносните походи, не е известно. Цимбалите са били доста популярни сред феодалите, особено сред дамите.

През XVII век цимбалът се появява и в Скандинавия и Испания. След широкото разпространение на пианото през XIX век, цимбалът става предимно инструмент за народна музика. Изявява се в музикални ансамбли заедно с цигулки и контрабас. В Източна Европа цимбалът се използва заедно с духови инструменти (главно кларинет) и барабан. Цимбалът става неразделна част от народната музика в Румъния и Унгария. Роми често са свирили на цимбал.

Чешкият писател Павел Жидек, характеризирайки инструмента в своята енциклопедия „Книга на двадесетте изкуства“ (лат. Liber viginti artium) от 1461 г., говори за неговата „много сладка хармония“ и възхвалява неговия приятен звук. Според него инструментът е идеален за придворна и бюргерска музика.

От XVI век цимбалите започват да се използват не само като солов инструмент, но и като акомпаниращ и ансамблов инструмент. По това време те вече са навлезли в популярната музика, особено в Източна Европа. В оперния жанр цимбалите са използвани за първи път през 1753 г. в испанска опера, където акомпанират на примадона.

През XVII век в Германия се появява хакбрет – местна разновидност на цимбала. В края на XVII - началото на XVIII век немският композитор и учител по танци Панталеон Гебенстрайт, известен по онова време като виртуозен изпълнител на цимбал и импровизатор, изобретява вид цимбал, който се управлява с клавиши и впоследствие получава неговото име - панталеон, или панталон. Панталеон служи като прототип на пианото. Според изследванията на Иван Забелин цимбалите навлизат в Русия през XV век.

Вацлав Йозеф Шунда

През XVI-XVII век има многобройни препратки към цимбали в царския двор. Така сред музикантите на Увеселителната камара, работили по време на управлението на Михаил Федорович, се споменават цимбалистите Томило Бесов (1613-1614), Миленти Степанов (1626-1632) и Андрей Андреев (1631). По-късно, по време на управлението на Елизабет Петровна, се появява интерес към панталеона. Той е бил особено популярен през 1755-1757 г., когато в Русия, по тригодишен договор, виртуозът на панталеона Йохан Баптист Гумпенхубер, който също се е занимавал с подобряване на музиката на рог, служи като придворен музикант. По-късно интересът към него избледнява и едва през 1765 г., според изследването на П. Столпянски, в музикалните магазини в Санкт Петербург, в допълнение към клавикордите, започват да се продават панталеони и има „стоящи панталеони“ и „използвани панталеони.”

Първите професионални концертни цимбали са конструирани през 1870 г. от собственика на фабриката за музикални инструменти в унгарския град Пеща, чехът Вацлав Йозеф Шунда, и неговия племенник Венцел Шунда, а през 1874 г. е установено масово производство на нов тип цимбал. Този нов облик е добре оценен от Ференц Лист, малко преди смъртта му. Още през XX век унгарецът Лайош Бохак и неговият син, също Лайош Бохак, се занимават с усъвършенстване на цимбала.

Ференц Еркел въвежда отново цимблата в оперния оркестър в операта „Ban Bank“. Този инструмент е използван и от Ференц Лехар – в оперетата „Циганска любов” (Интродукция и арията на Зорика, първо действие) цимбалът акомпанира солото на цигулката. Цимбалите се използват в произведенията на много други композитори (Игор Стравински, Клод Дебюси, Бела Барток, Золтан Кодай)

Съществуват народни и концертно-академични разновидности на цимбали. Размерите на тялото на първия могат да варират: 750-1150 мм за долната основа, 510-940 мм за горната част, 255-400 мм за страните, височина - 33-95 мм, ширина - 235-380 мм. Професионалните цимбали (модел Prima) имат основно следните параметри: долна основа - 1000 мм, горна - 600 мм, странична страна - 535 мм, височина - 65 мм, ширина - 490 мм. Народните цимбали често са преносими и имат каишка, която се носи през рамото или врата. Също така, народните чинели се поставят на коленете за фиксиране. Концертните цимбали са оборудвани с крачета и демпферен педал.

Най-старите сведения за появата на пръчковидната цитра под формата на цимбал, известна днес в Европа, идват от XV век в Германия, Италия, Полша, Унгария, Чехия, Франция и Англия. През XVII век цимбалът се появява и в Скандинавия и Испания. След широкото разпространение на пианото през XIX век, цимбалът става предимно инструмент за народна музика. Изявява се в музикални ансамбли заедно с цигулки и контрабас. В Източна Европа цимбалът се използва заедно с духови инструменти (главно кларинет) и барабан. Цимбалът става неразделна част от народната музика в Румъния и Унгария. Цигани често свирят на цимбал.

Цимбалът се утвърдждава и в класическата музика, особено благодарение на Ференц Лист и други унгарски композитори. Сред съвременните композитори, които са композирали за цимбал, са Пиер Булез, Питър Максуел Дейвис, Петер Йотвьос, Дьорди Куртаг, Луис Андрисен и Петер Махайдик.

Концертен цимбал с диапазон от C до e′′, изработен от Vencel József Schunda.

Музикантите, свиреши на цимбал, известни преди това главно с музиката на цимбал, сега могат да изучават цимбал в основни училища по изкуствата, консерватории (в чешките градове Бърно, Острава, Кромержиж), и в университети (напр. в Академията Ференц Лист в Будапеща, Унгария, Академията за изкуство в Банска Бистрица, Словакия). Музикантите, обучени по този начин, след това често се посвещават на свиренето на соло на цимбал.

Конструкция

В случая на големия унгарски цимбал струните са настроени хроматично в тоналния диапазон C–a³ (някои музиканти настройват най-дълбоките струни, за да постигнат по-голям диапазон на инструмента дори с цената на непълна цветност), по-старите народни цимбали са били диатонични и с по-малък диапазон.

Големият унгарски цимбал има 58 тона, включително полутонове, които са разпределени някак хаотично по повърхността на цимбала (главно по-високи ноти F–a3). Всеки тон се произвежда от една до четири струни, нанизани през праговете и мост над звукова дъска, направена от резонансен смърч (т.е. с висока плътност на пръстените). На цимбала има общо 133 стоманени струни, от които 53 са навити с медна жица и 80 са оголени.

В индийския „сантур“ струните са направени от трева munja, а палките са изработени от бамбук. За европейските цимбали се използват чревни, а от XII-XIII век и метални струни. Палките за унгарските и румънските цимбали са чукчета, палките за беларуските цимбали са сърповидни, обвити във велур с опъната върху тях връв или конец. Беларуските палки за цимбал се изработват от черешово дърво.

Техника на свирене

Звукът се извлича чрез удряне по струните с чукче. При липса на затихване по време на удар, полученият обертон се предава на други струни, което води до непрекъснат бръмчащ фон, който позволява звуците да бъдат формирани и слети в една мелодия. Ударът може да бъде нанесен със силата както на ръката, така и на цялата ръка. Използва се за извличане на отделни звуци, тремоло или за семпли мелодии. Освен директен удар с обвивката се практикува и удар с дървената част на пръчиците (подобен похват има и при игра с лъкове). В съвременната музика, в допълнение към описаните по-горе техники, се използват удари с дървената страна на пръчицата по ръба на звуковата дъска, което позволява да се имитира звукът на кастанети, пицикато (издърпване на струна с нокът или върха на пръста), хармонично, заглушено (извличане на сух, приглушен звук чрез натискане на струната с една ръка и удряне по нея с другата ръка), глисандо (произвеждане на плъзгащ се звук с помощта на пръсти и пръчки) и вибрато (произведено чрез спускане леко струна и след това натиснете същата струна от другата страна на моста, за да създадете вибрация).

Обикновено се използват две чукчета. Те могат да имат твърди или меки ударни глави, твърди или гъвкави дръжки, със или без захващане с пръсти. Цимбалистите и цимбалистките в Чешката република, Словакия и Унгария използват гъвкави дървени чукчета с огънати глави, покрити с памучна вата или филц и със захващане за пръсти, в Украйна се използват по-къси дървени чукчета без памучно покритие, а има и метални чукчета, които причиняват по-голямо звънтящ звук.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |