Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ПРАШЕН ДЯВОЛ НА МАРС

02.10.2023

Марсоходът Perseverance на НАСА засне на 30 август метеорологичен феномен, който е много познат на хората, които живеят в пустинните райони на Земята.

Става въпрос за прашен дявол, който се движи по западния ръб на кратера Jezero на Марс в региона, наречен "Торофар Ридж".

Учените изчислиха, че малкият вихър е бил на около 4 километра от Perseverance по това време и се е движел от изток на запад с около 19 км/ч. Бил е широк приблизително 60 метра.

„Не виждаме върха на прашния дявол, но сянката, която хвърля, ни дава добра индикация за височината му“, каза членът на научния екип на Perseverance Марк Лемън, планетарен учен в Института за космически науки в Боулдър, Колорадо.

„Ако този прашен дявол е конфигуриран, като тези на Земята, сянката му показва, че е висок около 2 км.“

Perseverance засне 21 изображения на прашния дявол с помощта на една от своите навигационни камери. Екипът на мисията свърза тези снимки, за да направи видеото, което беше ускорено 20 пъти.

Perseverance кацна на Марс през февруари 2021 г., с мисия да търси признаци на минал живот на Марс и да събере и съхранява десетки проби за бъдещо връщане на Земята.

Кратерът Jezero е страхотно място за извършване на такава работа, казват членове на екипа на мисията, тъй като в кратерът е имало голямо езеро и делта на река преди милиарди години.

Perseverance е открил десетки прашни дяволи по време на престоя си на Червената планета.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |