Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

НАЙ-ТЕЖКАТА МОНЕТА В СВЕТА

22.09.2023
Червеното кенгуру - най-голямата монета в света.

В момента най-голямата, най-тежка и най-скъпа монета в света се нарича „Червеното кенгуру“.

Монетата е изработена през 2011 г. от 24-каратово злато с чистота 99,99 процента от Австралийския монетен двор на Пърт и е представена в "Книгата на световните рекорди на Гинес".

С гигантския си диаметър от почти 80 см и внушителната си дебелина от цели 12 см, монетата е одобрена като законно платежно средство в Австралия. Въпреки че номиналната й стойност е определена на 1 000 000 австралийски долара, действителната й стойност е многократно по-висока (над 50 000 000 евро) поради огромното тегло от един тон и изключително високата степен на чистота, предвид текущите цени на златото .

Колекционерската й стойност е още по-висока, особено след като "Червеното кенгуру " е десет пъти по-голяма от теглото на бившия рекордьор, наречен "Златен кленов лист", и най-вероятно ще остане най-тежката монета в света в дългосрочен план.Проектът отнема дванадесет месеца от концепцията до завършването, тъй като огромната монета не може да бъде създадена чрез стандартна технология. Монетният двор на Пърт избира процес на леене - след като се изгради специална леярска яма и графитна форма, златото се отлива във формата при 1200 °C. Процесът протича гладко, тъй като предварително се провеждат различни тестове във всички етапи на разработката. Едно от най-големите предизвикателства е окончателната обработка на Червеното кенгуру. Цял екип от специалисти е отговорен за полирането и дообработването на релефа.

В центъра на монетата е изобразено червеното кенгуру (Osphranter rufus), което представя уникалната фауна на Австралия и е добре познато на колекционерите на монети. Изображението е проектирано от известния дизайнер на монети и ковач на метали Dr. Стюарт Девлин.

На другата страна на монетата е прочутото изображение на кралица Елизабет II, проектирано от скулптора Иън Ранк-Бродли, познато на експертите по монети от обикновените монети на Обединеното кралство. Думите „QUEEN ELIZABETH II AUSTRALIA“ и номиналната стойност „1000000 DOLLARS“ са поставени около портрета на покойната кралица, което прави най-голямата монета на всички времена законно платежно средство.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |