Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

В МОЗЪКА СА ОТКРИТИ НЕИЗВЕСТНИ ДОСЕГА ВИД КЛЕТКИ

16.09.2023

Новооткритите клетки регулират освобождаването на глутамат.

Изследователски екип от университета в Лозана (Швейцария) откри нов тип клетки, които се оказват съществени за функционирането на мозъка. Хибридни по състав и функция, те са някъде между двата вида, известни досега (неврони и глии), тези клетки са открити в няколко области на мозъка при мишки и хора. Изследването е публикувано в списание Nature.

Мозъкът работи предимно благодарение на невроните и способността им бързо да обработват и предават информация чрез своите мрежи. За да ги подкрепят в тази задача, глиалните клетки изпълняват редица структурни, енергийни и защитни функции. Вид глиални клетки, астроцити, плътно обграждат синапсите - точки на контакт, където се освобождават невротрансмитери, за да предават информация между невроните.

Невролозите отдавна предполагат, че астроцитите могат да играят активна роля в синаптичното предаване и да участват в обработката на информация. Проучванията обаче са открили противоречиви резултати и не е постигнат научен консенсус. Чрез идентифицирането на нов вид клетки, които приличат на астроцити, но функционират като неврони, невролозите сложиха край на десетилетия спорове.

Тези клетки способстват за бързото освобождаване на глутамат, основният невротрансмитер, използван от невроните (той не е свързан с известния подобрител на вкуса). Освобождаването на глутамат влияе върху синаптичната трансмисия и регулира невронните вериги. Новооткритите клетки контролират дейността на невроните и тяхното ниво на свързаност и възбуждане. Без тях невронният процес, участващ в механизмите на паметта, се нарушава и това засяга паметта.

Ако тези глутаматергични астроцити бъдат унищожени, пациентите ще получат влошаващи се епилептични припадъци. И накрая, проучването предполага, че глутаматергичните астроцити също играят роля в регулирането на мозъчните вериги, отговарящи за контрола на движението и могат да помогнат при лечението на болестта на Паркинсон.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |