Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

НАЙ-ОТРОВНОТО РАСТЕНИЕ

12.09.2023
Семената на хмела съдържат отрова, която е много по-силна от цианида или отровата на кобрата.

Най-отровното растение в света може да расте и във вашата градина. Семената на това растение съдържат една от най-силните отрови за растителните клетки – рицин.

Обикновеният хмел идва от Североизточна Африка и Югозападна Азия. Той е декоративно, невзискателно едногодишно растение със зелени и червеникаво-кафяви цветя. В родината си обаче е дървесно растение с храстовиден растеж и може да достигне височина до пет метра.

По време на узряването плодовете на хмела, които приличат на шипове, се пукат и семената буквално изскачат от тях. Имат интересен външен вид и понякога се използват за направата на гривни. Но трябва да се внимава някой да не сложи подобно бижу в устата си, най-често това го правят малки деца или животни.

Семената, които са почти 70% масло и 20% протеин, съдържат една от най-силните отрови за растителните клетки - рицин.

Ако човек сдъвче около 15 до 20 семена, това ще го убие след няколко дни. За едно дете биха били достатъчни само три семена. Рицинът е 6000 пъти по-отровен от цианида и много по-силен от отровата на кобрата.

Отравянето с рицин първо действа като грип. Появява се главоболие, повръщане и диария и в крайна сметка органите на човека започват да отказват. Рицинът причинява клетъчна смърт и слепване на червените кръвни клетки.

При отравяне веднага трябва да се предизвика повръщане и да се извика лекар. Днес има и ефективен антидот, който трябва да се приложи възможно най-бързо.

От тези отровни семена обаче се пресова и качествено рициново масло, което не е отровно. При варене на маслото във вода се унищожават отровните вещества. След такава преработка рициновото масло се използва в хранително-вкусовата промишленост, козметиката и медицината.

Това масло може да се купи в аптеката като слабително, а също така действа за омекотяване и успокояване на кожата. Използва се и срещу пърхот и различни обриви или за намаляване на възпаления и мускулни болки. Маслото дори се използва като машинна смазка.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |