Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КУЛАЙДА – СУПА БЕЗ РЕЦЕПТА

04.09.2023
Южночешка кулайда

Кулайда е чешка супа, популярна и в Словакия, която се състои от сметана, гъби, яйца, картофено пюре, копър и други подправки. Приготвя се по различни начини, но при определени правила.

Заради това, че се овкусява с емблематичната за чешката кулинария подправка копър, понякога в чужбина кулайда е наричана ​​и „чешка супа“. Този феномен на чешката кухня води произхода си от подножието на планинския масив Шумава, разположен в Югозападна Чехия, който се явява югозападна „ограда“ на Чешкия масив. Кулайда е особено популярна е и в района на Кърконоше – най-високата планина в Чехия, наричана също и Исполински планини. В някои други региони гъбената супа, наречена кисело или кърконошко кисело, чиято рецепта, според легендата, е „измислена“ от планинския дух Краконош, често се бърка със супата кулайда. Основната разлика между тези две супи е, че при супата кисело се използва закваска и почти никога не се използва сметана или мляко. Но също като супата кисело, кулайда може да бъде първо и основно ястие, като може се консумира както за закуска, така и за вечеря.

Характерно за супата кулайда е високата й плътност, белия цвят и необичайното съчетание на вкусове и аромати, основно благодарение на копъра. Към супата се добавя твърдо сварено или най-често поширано яйце. Има много варианти на тази супа, които се отличават с добавянето на подправки и други съставки. Кулайда е с кремообразна текстура с леко киселинни нотки (поради използването на оцет). Това е супа, която се сервира гореща. Понякога, поради питателността й, кулайда се сервира като отделно основно ястие, вместо предястие. Тази супа може да се консумира както за закуска, така и за вечеря.

Определението за супата кулайда е хубаво, но човек, който никога през живота си не е вкусвал тази супа, може да остане с впечатление, че представлява „нещо като копър с гъби“. Но това просто не е така. Няма една рецепта за кулайда, която да е универсална за приготвянето й, но има определени кулинарни правила.

Основните съставки за приготвянето на кулайда включват картофи, сметана, яйца, масло, брашно и пресен копър. За подкисляване на супата се използва оцет или сметана. Много често гъбите също са основата на кулайда, но те липсват в историческите записи.

Кулайда

Произходът на названието „кулайда“ все още е неясен. Според семейната традиция на Вит Koрц от Трутнов, това е изкривено име на известната някога южнобохемска народна готвачка Аделаида Kухова, родена през 1805 г., която по произход е германка, така че името й се произнася Kух Aделаиде, според обичая в Шумава. След изпускане на няколко срички от това име може да се получи думата „кулайда“. Друга възможност е тази дума да е произлязла от диалектната дума zakulat или zakudlit, т.е. сгъстявам (с брашно или яхния), като по този начин се показва, че това е гъста супа (zukudlé polévka, например, в региона Ходско се нарича всяка супа, която е сгъстена с брашно). Диалектният глагол zakudlit вероятно е създаден чрез промяна на правоговорния zakvedlat или zakverlat, който е свързан с немския глагол quielen, т.е. kvedlat, в превод от чешки: разбърквам, смесвам.

Има и регионални варианти на супата кулайда. В региона Височина я наричат ​​кудлавка, в Милевска – кулимайда. Самото име kulajda е записано от Института за чешки език от райониете на градовете Сушице, Табор и Пелхримов.

В пражкия ресторант, наречен „V Zátiší“ („На тихо място“), се сервира вариант на кулайда, приготвена с кисело мляко, картофи, копър (Anethum graveolens) и твърдо сварено яйце.

Подобна супа е известна в света под името парментие – на името на френския лекар, агроном и популяризатор на картофите от края на XVIII век Антоан-Огюстен Парментие. Той не е изобретил супата, но тя е наименувана на него за заслуги. Представлява гъста картофена супа с мляко, чиято основна съставка е праз.

Традиционна кулайда

Произходът й е неизвестен, но почти всяка домакиня я знае и с времето са се появили няколко варианти. Основата винаги е от картофи и пресни гъби, обикновено се използва гладко брашно за сгъстяване, но някои използват и полугрубо брашно. Вкусът на сметана, масло и варени яйца се съчетава с по-силния и кисел вкус на оцет и диви подправки, които се допълват от гъби и копър.

Но дори традиционната кулайда има повече вариации; например старочешката кулайда включва пресни и сушени гъби, масло и диви подправки (бял пипер, дафинов лист и бахар). Понякога се използва лимонов сок.

Домашна кулайда

Домашната кулайда е подобна на традиционната, но някои отличителни вкусове са заменени с други. Има гъби, сметана, подправки и яйца, това е само основното; но има вариант да се добавят мариновани гъби вместо пресни или сушени, а рецептата не съдържа черен пипер. Оцетът (или лимоновият сок) също липсва в списъка на съставките, който се заменя с оцет от кисели гъби.

Кулайда, Хотел Ветруше, гр. Усти над Лабем, Чехия, 2019 г.

Южночешка кулайда

Рецептата за истинска южночешка кулайда не спестява пресни гъби или копър, които се добавят към нея според вкуса. Тази южночешка версия е почти идентична с традиционната версия на супата, но вместо пипер в нея се добавя кимион, с което тя придобива отчетлив вкус.

Кърконошка кулайда

Типичната среда на Кърконоше, богата на гъби, грах, зърнени култури, картофи, лук, чесън и зеле, ражда много вкусни местни ястия. Рецептата за тази кулайда не пести от гъби и копър, но в нея липсва масло. Лукът и кимионът създават различна комбинация от вкусове; заедно с диви подправки и оцет, вкусът на Кърконошката кулайда е малко по-груб и се омекотява само от сметана или варено яйце.

Словашка кулайда

Супата кулайда е придобила голяма популярност и в Словакия, където също се появяват нейни различни вариации с течение на времето. В Словакия в допълнение към традиционните съставки към супата кулайда се добавят захар и мляко, а сметаната се заменя със заквасена сметана. В някои части на Словакия рецептата за кулайда напомня повече на чешката супа зелнячка, въпреки че има същата основа като "истинската" словашка кулайда; а креативните кулинари дори добавят навит салам и яхния към рецептата.

Рецепта за старочешка кулайда

Подготовка: 20 минути
Готвене: 40 минути


Съставки за 4 порции:
300 г картофи
2 дафинови листа
5 зърна бахар
счукан кимион
сол
пипер
1 чаша пресни или сушени гъби
1 супена лъжица обикновено брашно
1 супена лъжица масло
700 мл зеленчуков бульон
4 яйца
1 стрък пресен копър
оцет
200 мл 33% сметана за разбиване

Начин на приготвяне: Обелете картофите и ги нарежете на кубчета. Почистете гъбите и ги нарежете на филийки (ако използвате сушени, ги залейте с гореща вода и ги оставете да престоят малко).
Оставете маслото да се разтопи в тенджера, добавете около половин чаена лъжичка кимион и изчакайте, докато мирисът се разнесе . Поръсва се с брашно, запържва се и се залива с бульона.
Добавете картофите, гъбите, дафиновия лист, бахара, сол и черен пипер. Гответе докато картофите омекнат. През това време сварете твърдо яйцата.
Смесете сметаната и наситнения копър в готовата супа, затоплете и отстранете от огъня. Извадете дафиновите листа и топчетата бахар. Подправете супата с оцет според нуждите. Сервирайте с варено яйце и печива.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |