Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ВЯРНО ЛИ Е, ЧЕ В ЛЮБОВТА ПРОТИВОПОЛОЖНОСТИТЕ СЕ ПРИВЛИЧАТ?

31.08.2023

Противно на общоприетото схващане, противоположностите всъщност не се привличат.

Това е заключението от обширен мета-анализ на над 130 личностни черти на милиони двойки. Изследването е публикувано в списанието Nature Human Behavior.

Какво всъщност влияе върху избора на потенциални партньори?

„Нашите резултати показват, че хората, които си приличат, предпочитат да са заедно“, казва първият автор Таня Хорвиц, докторант в катедрата по психология и неврология в Института по поведенческа генетика към Университета на Колорадо в Боулдър (САЩ).

При 82-89% от анализираните има сходство при партньорите по отношение на политически възгледи, възрастта, на която е осъществен първият секс, добри и лоши навици.

Като част от мета-анализа, изследователите са обобщили 199 предишни проучвания, включващи милиони мъже и жени, сгодени, женени или съжителстващи двойки. Трябва да се отбележи, че най-старото изследване, включено в прегледа, е проведено през 1903 г. В допълнение, авторите са използвали базата данни Biobank на Обединеното кралство, за да проучат 133 личностни черти на близо 80 000 двойки от противоположния пол в Обединеното кралство. Еднополовите двойки не са включени в проучването.

Хората, избрали да живеят заедно, са имали най-силно сходство в политическите и религиозните възгледи, образователното ниво и IQ резултатите. На второ място са сходните лоши навици или тяхната липса.

Характеристики като височина и тегло, здравословно състояние и личностни черти показват много по-малка, но все пак положителна корелация. Невротичните хора, например, са склонни да се привличат един към друг. Но за някои черти, като екстравертност, изобщо не е открита връзка.

Изненадващо, дори рядко изследвани характеристики, като например колко сексуални партньори е имал човек или дали е бил кърмен като дете, показват известна зависимост. Една от малкото характеристики, в които противоположностите се привличат, е хронотипът: „сови“ и „чучулиги“ често избират да са заедно.

Тези резултати показват, че дори в ситуации, в които чувстваме, че имаме свободен избор, може да има скрити действащи механизми, за които не подозираме.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |