Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

СЛЪНЧЕВ БРЯГ

29.08.2023
Слънчев бряг, поглед от север

Слънчев бряг е най-големият курорт в България. Първият регистриран чуждестранен турист, който го посещава, е чехословашкият миньор Франтишек Силвестър, летувал там през 1959 г.

Слънчев бряг е популярен български морски курорт. Намира се на Южното българско черноморско крайбрежие, в Несебърския залив в северната част на Бургаския залив. Слънчев бряг има плажна ивица с дължина 10 км и ширина до 100 м в централната част, покрита с фин жълт пясък.

Това е един от най-посещаваните курорти в страната, с повече от 500 хотела с най-малко 110 000 легла. Има и над 130 ресторанта и редица музикални и нощни клубове. В Слънчев бряг обаче има много малко постоянно население – 1000 души. Основната ивица от хотели се простира през залива между градовете Несебър и Свети Влас.

Въпреки че първоначално курортът е служил като комунистическа алтернатива на средиземноморските курорти, днес посетителите му са предимно туристи от Великобритания, Холандия и Скандинавия. Въпреки това все още е възможно да попаднете на туристи от Чехия и от Русия.

Държавно-организираният туризъм в България е създаден скоро след идването на власт на комунистическата партия, като възникването му се дължи на неизплатен дълг на страната към Чехословашката република. В първите години след 09.09.1944 г. в България е извършена национализация на частните предприятия и част от земите. Държавна собственост стават и някои чехословашки захарни заводи и електроцентрали. По този повод, на една среща между българския държавен лидер Георги Димитров и Клемент Готвалд, чехословашкият държавен глава изразява искане тези предприятия да бъдат заплатени на Чехословакия. Димитров обаче възразява, че на България са наложени твърде тежки репарации и няма възможност да отдели такива финансови средства. Готвалд намира интересно решение на проблема и предлага Чехословакия да бъде обезщетена като България приеме чехословашки туристи, които да почиват в български курорти. Георги Димитров се съгласява и така се създава необходимостта от организация на туризма на държавно ниво.

Слънчев бряг, поглед от юг

Проектът на курорта Слънчев бряг датира от 1957 г., строителството е започнато в съответствие с Постановление на Министерския съвет на НРБ № 120 от 30 юни 1958 г. Заедно с жилищния комплекс е проектиран лесопарк. На територията на комплекса са доставени 550 000 куб.м. плодородна почва, засадени са 300 000 иглолистни и широколистни дървета, 770 000 декоративни храсти, 100 000 рози.

Изграждането на курортен комплекс ”Слънчев бряг“ започва северно от несебърския провлак в местност, която географите от край време наричали малката несебърска пустиня – безкрайни пясъци, оформящи дюни, сред които два кладенеца с геранила. От тези два кладенеца, отдалечени на километър от града, са пиели вода живеещите на полуострова.

През 1958 г. се появява първото заведение в Слънчев бряг – стол „Оазис“.

На 1 юни 1959 г. е открит първият ресторант – „Нептун“.

Първият хотел – „Калина“ – посреща туристи на 8 юни 1959 г. В същия ден, в комплекса се регистрира първият чуждестранен турист – чехът Франтишек Силвестър от град Острава, Чехословакия. Запазена е негова снимка в книгата „История за Слънчев бряг”. Силвестър посещава Слънчев бряг неслучайно – миньор по професия, той е награден от чехословашката държава с лятна почивка на българското Черноморие, тъй като е герой на социалистическия труд. Слизайки на гарата в Бургас, Франтишек пристига в курорта точно в 15,50 ч., няколко минути след излизането на строителите от хотела. Първият туристически сезон в Слънчев бряг започва без официално откриване. Било е подготвено тържество, но то не се провежда, тъй като чуждите автобуси, с които са превозени курортистите, не влизат по главния път, а откарват туристите направо пред хотел “Калина”. Затова и се стигнало до неочакваната ситуация за работнците, които все пак успели да напуснат незабелязано хотела.

По повод 55-тата годишнина на туристическия комплекс, от организацията на частните собственици в “Слънчев бряг” се опитват да намерят роднините на Франтишек Силвестър, за да им връчат награда – безплатна седемдневна почивка в „Слънчев бряг”.

Между 1959 и 1988 г. в Слънчев бряг са почивали 7 699 100 души, от които 5 162 600 чуждестранни туристи и 2 536 590 български граждани. По онова време България е една от малкото чужди страни, където децата от СССР и другите социалистически страни могат да бъдат изпратени на почивка, тъй като има „Желязна завеса“. През 1989 г. Слънчев бряг разполага със 108 хотела (27 000 легла) и 130 ресторанта, много атракциони, нощни клубове, кафенета, барове и дискотеки.След разпадането на СИВ курортът започва да се разраства бързо. Със застрояването на централната част основната строителна зона се измества на север. Това определя модерния облик на курорта: в централната част на Слънчев бряг има по-евтини хотели, сгради от съветската епоха, а на север често можете да намерите нови, модерни и по-скъпи. През последните години на мястото на стари сгради (включително на мястото на лятно кино, където от 1964 до 1999 г. се провежда музикалния фестивал „Златният Орфей“) са построени модерни хотели. Територията на хотела обикновено е отворена.

През 2016 г. Слънчев бряг оглавява класацията на популярните туристически курорти на международния туристически портал Hoppa като най-„приятелската туристическа дестинация за семейния бюджет“.

В Слънчев бряг няма адресна система като такава. Няма имена на улици или номера на къщи.

Слънчев бряг е награден със Син флаг – международна награда, която се дава ежегодно от 1987 г. насам за плажове и яхтени пристанища, чиято вода отговаря на високи стандарти за качество и е подходяща за безопасно плуване. Франция се счита за родното място на Синия флаг, където първото награждаване се състои през 1985 г.

Плажът в курорта е общински, т.е. е предназначен за обществено ползване и не съдържа затворени участъци. Плажът е отделен от хотелите с пешеходна улица – "Променаде". По-голямата част от плажа е заета от шезлонги под чадъри, които се ползват срещу заплащане.

Дъното е пясъчно, плавно спускащо се в дълбините.

Плажът на Слънчев бряг е дълъг 8 километра и е един от най-популярните плажове в България. Това е широка плажна ивица с фин пясък и постепенно влизане в морето. Предимство за туристите е фактът, че плажът е естествено разделен на част, подходяща за любителите на нощния живот (южната част) и част, подходяща за семейства с деца (северната част в близост до курорта Свети Влас). Докато първата по-дълга част (5 км) има изобилие от барове, ресторанти и дискотеки, втората част е сравнително тиха вечер.В Слънчев бряг можете да намерите почти всичко от гамата от дейности за свободното време. Има например широка гама от водни спортове, различни пързалки, тобогани и водни паркове. На няколко места по плажа туристът може да открие дори пясъчни дюни. Но тук не липсват и други атракции и красоти. Курортът е свързан с туристическо влакче, което улеснява опознаването на цялата околност, а между другите курорти има автобусна линия до всички околни курорти.

Въпреки това дори този курорт има своите недостатъци. Непосредствената околност на търговските и хотелските сгради обикновено е лъскава, но общественото пространство е занемарено. В разгара на сезона е пренаселено - нищо за тези, които искат да си починат от шума и суетата на големите градове - и до модерни хотели с висок стандарт, туристът ще се натъкне на по-стари хотели, построени в стила на социалистическата архитектура.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |