Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ДЕЦА, ИЗПОЛЗВАНИ КАТО „ХЛАДИЛНИЦИ“ ЗА ВАКСИНА

17.08.2023
Портрет на Франсиско Хавиер Балмис

Франсиско Хавиер де Балмис използвал деца, за да поддържа ваксината срещу едра шарка свежа по време на пътуване до колониите на Испания.

Когато Франсиско Хавиер де Балмис тръгва от Испания през 1803 г., за да ваксинира хората в испанските колонии срещу едра шарка, той няма средства да поддържа ваксината свежа, така че използва децата като „хладилници“.

Документи в Archivo General de Indias в Севиля разкриват подробности от първата международна хуманитарна мисия.

Едрата шарка убива милиони в Европа през XVIII век, но през 1796 г. английският лекар Едуард Дженър открива, че говеждият вариант на болестта може да се използва като ваксина.

Балмис, който е военен и придворен лекар, убеждава испанския крал Карлос IV, чиято дъщеря е починала от едра шарка, да финансира кралската филантропска експедиция за ваксиниране в колониите на Испания.

Целта, далновидна за времето си, била не само да се ваксинира населението, но и да се създадат центрове за ваксинация, за да се контролират всички бъдещи огнища на болестта.

Експедицията тръгва от Ла Коруня в северозападна Испания с 22 сираци на борда на кораба. Деветгодишният син на Изабел Зендал, която ръководела местното сиропиталище, бил сред тях. Зендал служила като медицинска сестра и болногледачка по време на пътуването.

Паметник на Изабел Зендал в Ла Коруня, близо до мястото, където е била болницата, в която е работила.

Ваксината можела да оцелее само 12 дни in vitro, така че техниката на Балмис била да заразява две деца на всеки 10 дни с говеждия вариант на едрата шарка и след това да взема серума от техните пустули, за да зарази още две деца, и така, докато пристигнат на местоназначението си с пресен серум, с който да се ваксинират хората.

Децата се разболявали, но не умирали и макар да изглежда варварско, тогава това се смятало за нормално. Самият Дженър за първи път тества ваксината си върху осемгодишно момче.

Първите 22 деца останали в Мексико, където Балмис наел още 26 деца за пътуването от Акапулко до Филипините. Документите показват, че децата, всички мексикански момчета на възраст от 4 до 14 години, са били дадени от родителите си срещу заплащане. Някои са описани като „испанци“, а други като метиси.

До края на кампанията около 300 000 души на Канарските острови, Перу, Еквадор, Колумбия, Венецуела, Мексико, Филипините и Китай са получили ваксината безплатно.

„Стратегията, възприета от Балмис, била евтино, гениално и пионерско решение, за да се гарантира, че ваксината ще пристигне в Америка в добро състояние“, казва Алберто Гарсия-Бастейро, епидемиолог и доцент в университета в Барселона.

„Вероятно днес стратегията за използване на деца за транспортиране на ваксината би била критикувана от етични съображения, но въздействието и ползите от експедицията не могат да бъдат отречени.“

Мадридската болница, носеща името на Изабел Зендал изигра ключова роля по време на пандемията Covid-19. През 2020 г., когато правителството на Мадрид изпрати 2500 войници да дезинфекцират домовете за възрастни в региона, те нарекоха операцията Балмис.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |