Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

НАЙ-ГОРЕЩОТО МЯСТО ВЪВ ВСЕЛЕНАТА

13.08.2023
Квазар 3C273 заснет от телескопа Хъбъл

Въпреки че Слънцето е най-горещият обект в нашата Слънчева система, неговата температура бледнее в сравнение с други космически тела.

Досега най-горещото място във вселената е квазарът 3C273, ярко блестящ регион около супермасивна черна дупка на приблизително 2,4 милиарда светлинни години от Земята. Този регион има основна температура от около 10 трилиона келвина (повече от 10 трилиона градуса по Фаренхайт и Целзий), според обсерваторията Грийнбанк в Западна Вирджиния.

Като всяка черна дупка, квазар 3C273 има гравитационно привличане, което е толкова силно, че нищо, дори светлината, не може да излезе от хватката му. Докато този гравитационен капан е хладен отвътре, пръстенът от газ, който се върти около него - известен като акреционен диск - е горещ. Тъй като молекулите се засмукват в черната дупка с високи скорости, триенето, създадено от сблъсъците между тази материя, може да доведе до температури от трилиони градуси по Целзий. За сравнение, повърхността на Слънцето е 5500 градуса по Целзий. Тези температури се увеличават само когато интензивното магнитно поле на черната дупка разбие част от близката материя в релативистични струи, които могат да излетят в космоса на милиони светлинни години.

Но отговорът къде е най-горещото място във Вселената може също да зависи от това кога задавате въпроса. Въпреки че черните дупки вероятно са най-горещите точки, когато две големи небесни тела се сблъскат, получената експлозия може да доведе до изключително високи температури. Например, две неутронни звезди – колапсиралите ядра на масивни звезди – които се блъскат една в друга, могат да произведат температура от 800 милиарда градуса по Целзий, според проучване от 2019 г., публикувано в списанието Nature Physics. Черна дупка, която се сблъсква с неутронна звезда, също може да излъчва невероятно високи температури. Но тези космически сблъсъци често са мимолетни.

Също така е трудно да се определи кое е най-горещото място във Вселената, защото е трудно да се изследват температурите на много отдалечени обекти - не можете просто да ги измерите с термометър.

Вместо това учените измерват енергията, излъчвана от свръхмасивни черни дупки, които могат да излъчват ярки лъчи светлина, радиовълни и рентгенови лъчи. Изследователите могат да оценят температурата въз основа на модели, които вземат предвид дължините на вълните на електромагнитното излъчване, произведено от тези източници.

Бъдеща рентгенова обсерватория, наречена X-ray Imaging and Spectroscopy Mission (XRISM), ще помогне на учените да измерват по-точно газове с висока температура в космоса. Тъй като продължават да се разработват по-модерни инструменти, учените може да открият области, които са дори по-горещи от квазар 3C273.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |