Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ОТКРИХА ГЕНИТЕ, КОИТО ОПРЕДЕЛЯТ ПОСОКАТА НА КЪДРИЦИТЕ НА КОСАТА

09.08.2023

Защо някои хора имат права коса, други имат големи къдрици, а трети имат буйни къдри, които обикновено се наричат "малък демон"?

Учените са намерили отговора: първото изследване на генетичното картографиране на къдриците на косата на човешката глава показа, че тяхната посока има генетична основа. Освен това, този процес се влияе от няколко гена.

Къдрицата е част от косата, която расте в кръг около точка, определена от ориентацията на космения фоликул. Моделът обикновено се определя от броя на къдриците (единични или двойни) и тяхната посока (например по посока на часовниковата стрелка, обратно на часовниковата стрелка или дифузна). Тъй като са наблюдавани атипични модели на къдрици при пациенти с абнормно неврологично развитие, разбирането на генетичната основа за моделите на къдрици ще помогне да се разкрият важни биологични процеси.

Първото проучване за асоцииране на целия геном (GWAS) включва 2149 жители на Китай. Тогава учените решават да повторят работата с още 1950 души. Изследването е публикувано в Journal of Investigative Dermatology.

„Ние знаем много малко за това защо изглеждаме по начина, по който изглеждаме. Нашата група потърси гени, които са в основата на интересни физически черти, включително модели на пръстови отпечатъци, дебелина на веждите, форма на ушната мида и къдрава коса. Къдренето на косата е една от чертите, които ни интересуваха. Преди се смяташе, че посоката на къдрене на косата се контролира от един ген. Но според нашите резултати това зависи от кумулативните ефекти на множество гени, което предполага полигенно наследство“, казва водещият изследовател Xijia Wang от Шанхайския институт по хранене и здраве, Китайската академия на науките.

Изследователите откриват четири свързани генетични варианта: 7p21.3, 5q33.2, 7q33 и 14q32.13. Те, според учените, влияят върху посоката на къдриците на косата, регулирайки клетъчната полярност на космените фоликули.

Като цяло косата често е обект на научни изследвания, особено свързани със стреса. Група учени от Обединеното кралство, Ирландия и САЩ преди това установяват, че сивата коса, която се появява поради силни негативни емоции, изчезва. СЕкспертите смятат, че в рамките на няколко месеца след преживения стрес пигментацията на косата се възстановява. Скорошно проучване показва, че нивата на кортизол в косата могат да бъдат признак на хроничен стрес, независимо от причината.

Няколко години по-рано учените откриват, че личността на човек може да бъде разпозната по косата. Здравите (и уникални) протеини за коса издържат по-дълго в околната среда от ДНК пробите, според проучване, публикувано в PLOS One.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |