Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

СКИ

01.08.2023
Отляво надясно: Скандинавски (ски за бягане), ски Телемарк, Алпийски ски в по-стар стил с малък страничен изрез; след това група карвинг и състезателни ски, след това група всички планински двойни ски, след това група "дебели" powder ски (ски, изцяло насочени за каране върху мек сняг или пухкав пресен сняг (тип „пудра“).

Ските са тесни ленти от полутвърд материал, които се носят под краката, за да се плъзгат по снега. Първоначално предназначени като средство за пътуване през сняг, сега те се използват главно в ски спорта.

Значително по-дълги, отколкото широки и характерно използвани по двойки, ските (в ед. ч. ска) са прикрепени към ски обувки със ски връзки, със свободна, заключваща се или частично закрепена пета. За катерене по склонове, ски кожите (първоначално направени от тюленова козина, а сега от синтетични материали) могат да бъдат прикрепени към основата на ските. Ски кожите за катерене са ивици, които се прикрепят към дъното на скандинавските, алпийските туристически ски или рандоне, за да помогнат при изкачване по склонове. Предназначени са за да се снемат при спускане със ски.

Думата ски идва от староскандинавската дума skíð, която означава „разцепено дърво“, „дървена пръчка“ или „ски“. В старонорвежките общи фрази, описващи карането на ски, са fara á skíðum (да пътуваш, да се движиш бързо на ски), renna (да се движиш бързо) и skríða á skíðum (да стъпваш на ски). В съвременния норвежки думата ски до голяма степен е запазила старонорвежкото значение в думите за нацепени дърва за огрев, дървени строителни материали (като барджбордове) и кръгла ограда. На норвежки тази дума обикновено се произнася [ˈʂiː]. На шведски, друг език, произлязъл от староскандинавския, думата е skidor (множествено число, произнася се [ˈɧîːdʊr]; единствено число: скида).

Английският и френският използват оригиналния норвежки правопис ski и променят произношението. Преди 1920 г. англичаните често ги наричали skee и snow-shoe. На италиански се произнася подобно на норвежкия, но изписването е съответно променено: sci. Португалски и испански адаптират думата към своите езикови правила: esqui и esquí. На немски език се използват изписванията Ski и Schi. На холандски думата е ски и произношението първоначално е [ˈʃiː], както на норвежки, но приблизително от 1960 г. се променя на [ˈskiː]. На уелски думата се изписва sgi. Много езици образуват глаголна форма от съществителното, като например to ski на английски, skier на френски, esquiar на испански и португалски, sciare на италиански, skiën на холандски или Schi laufen или Schi fahren (както по-горе също Ski laufen или Ski fahren) на немски. Норвежкият и шведският език не образуват глагол от съществителното.

Финландският език има свои собствени древни думи за ски и каране на ски: "ски" е suksi, а "ски" е hiihtää. Думата suksi датира от прото-уралския период, със сродни думи като Erzya soks, Mansi tåut и Nganasan tuta. Самите също имат свои собствени думи за „ски“ и „ски“: например думата на луле саами за „ски“ е sabek, а ските се наричат sabega. Самите използват cuoigat за глагола "да карам ски".

Въпреки че не е ясно кой е изобретил ските, най-старите открити дървени ски са съответно в Русия (около 6300–5000 г. пр. н. е.), Швеция (ок. 5200 г. пр. н. е.) и Норвегия (ок. 3200 г. пр. н. е.).

Ранните ски не са били използвани за забавление, свободно време, транспорт или развиване на скорост; тяхната единствена цел е била да държат скиора върху снега по време на лов или по време на битка. Ранните ски обикновено са били придружени с пръчки подобни на щеки, за да помогнат на скиора да поддържа баланс.

Класическите дървени ски се състоят от едно единствено дълго парче подходящо дърво, което е ръчно издялано до необходимата форма. Ранните дизайни обикновено са били с правоъгълно напречно сечение, като върхът е огънат нагоре чрез прилагане на пара. С течение на времето дизайнът се променя и ските са били изтънени отстрани или са имали изпъкнали ръбове надолу по центъра.

Технологията за скандинавски ски е адаптирана в началото на XX век, за да позволи на скиорите да завиват с по-високи скорости. Нови дизайни на ски и ски закрепвания, съчетани с въвеждането на ски лифтове за изкачване на скиорите по склоновете, позволяват развитието на алпийските ски. Междувременно напредъкът на технологиите в Скандинавския лагер спомага за разработването на специални ски за кънки и ски скокове.

Стари ски

Асиметрични ски

Tози тип ски е бил използван поне в Северна Финландия и Швеция до 30-те години на миналия век. На единия крак скиорът е имал дълга права неизвита ска за плъзгане, а на другия по-къса ска за ритане. Долната част на късите ски е била или обикновена, или покрита с животинска кожа, за да подпомогне тази употреба, докато дългите ски, поддържащи тежестта на скиора, са били обработени с животинска мазнина по начин, подобен на съвременния восък за ски. Ранни сведения за този тип ски са оцелели в творбите на шведския писател и картограф Олаус Магнус. Той ги асоциира със саамския народ и дава саамските имена савек и голос за обикновените къси ски с кожа.

Финландските имена за тях са lyly и kalhu за дълги и къси ски.

Единични дълги ски

Ловците на тюлени в Ботническия залив разработват специални дълги ски, за да се промъкнат на разстояние за стрелба до дихателните отвори на тюлените, въпреки че ските са били полезни за придвижване в набития лед като цяло и са били направени специално дълги, 3-4 метра, за защита от пукнатини в леда. Това се нарича skredstång на шведски.

Модерни ски

Около 1850 г. занаятчии в Телемарк, Норвегия, изобретяват ските с извивка. Тази ски се извива в средата, под връзката, което разпределя тежестта на скиора по-равномерно по дължината на ските. По-ранните ски в стил дъска трябваше да бъдат достатъчно дебели, за да не се навеждат надолу и да не потъват в снега под тежестта на скиора. Този нов дизайн прави възможно изграждането на по-тънки, по-леки ски, които се огъват по-лесно, за да поемат ударите от неравностите, и които маневрират и тичат по-бързо и по-лесно. Дизайнът също така включва страничен изрез, който стеснява ските под краката, докато върхът и опашката остават по-широки. Това позволява на ските да се огъват и завъртат по-лесно.

Традиционно ските са издълбавани ръчно от едно парче твърда дървесина, като хикори, бреза или ясен. Тези дървета са използвани поради тяхната плътност и способност да се справят със скоростта и факторите на устойчивост на удар, свързани със ски състезанията. Тъй като горите в Европа намалявали, намирането на качествена дъска от твърда дървесина става трудно, което довежда до изобретяването на ламинираните ски. В началото на 1891 г. производителите на ски в Норвегия започнали да ламинират два или повече слоя дърво заедно, за да направят по-леки ски за бягане. Те се превръщат в мулти-ламинирани високопроизводителни ски от средата на 30-те години.

Ламинираните ски са изработени от два вида дърво, залепени заедно. Горен слой от мека дървесина е залепен на тънък слой под повърхност от твърда дървесина. Тази комбинация създава ски, които са били много по-леки и по-маневрени от предишните тежки ски от твърда дървесина. Въпреки че са по-леки и здрави, ламинираните ски не са били направени добре. Използваните по това време водоразтворими лепила се провалят; те се изкривявт и разцепват по ръбовете на лепилото (разслояване) често и бързо. През 1922 г. норвежкият скиор Торбьорн Нордби разработва силно водоустойчиво лепило, което спира проблема с разцепването, като по този начин разработва много по-здрави ламинирани ски. Изследванията и проектирането на ламинирани ски напредват бързо. През 1933 г. е въведена нова технология за проектиране с външна обвивка от твърда дървесина, която изцяло покрива вътрешен слой от по-светло дърво, успешно елиминирайки спонтанно разцепените линии на лепило. Този ранен дизайн в крайна сметка се превръща в усъвършенствана техника за ламиниране, която днес се нарича технология за обвивка с единична обвивка.

През 1950 г. американдкият аеронавтичен инженер Хауърд Хед представя Head Standard, ски дизайн, конструиран чрез поставяне на алуминиева сплав около сърцевина от шперплат. Дизайнът включва стоманени ръбове (изобретени през 1928 г. в Австрия), а външните повърхности са направени от фенолформалдехидна смола, която може да задържа восък. Тези изключително успешни ски са били уникални за времето си, тъй като са проектирани за развлечение, а не за състезания. През 1962 г. ски от фибростъкло, наречени White Star, произведени от авсгрийската компания Kneissi, са използвани от австрийския скиор Карл Шранц, който печели два златни медала на Световното първенство по алпийски ски. До края на 60-те фибростъклото заменя предимно алуминия.

През 1974 г. норвежкият състезател по ски бягане Магне Мирмо става последният световен шампион (Фалун, 15 км ски бягане) с дървени ски.

През 1975 г. е патентована конструкцията на ски с торсионна кутия. Патентът е упоменат от Kästle, Salomon, Rottefella и Madshus. През 1993 г. Elan представя модела Elan SCX, ски с много по-широк връх и опашка от талията. Когато се наклонят върху ръбовете им, те се огъват в извита форма и издълбават завой. Техниките за крос-кънтри използват различни стилове на завои; кантовете не са толкова важни, а ските имат малък страничен изрез. В продължение на много години алпийските ски са били оформени подобно на тези за ски за бягане, просто по-къси и по-широки, но Elan SCX представя радиален страничен дизайн, който драматично подобрява представянето. Други компании бързо последват примера им. Line Skis, първата компания за ски, фокусирана върху свободното ски, вдъхновява новото freeskiing движение със своите двойни ски дъски през 1995 г. Първата компания, която успешно предлага на пазара и масово произвежда превключвател от ски към ски с двоен връх (скачане назад) е Salomon Group със своите ски 1080 през 1998 г.

Дървени ски с кабелни (kandahar) връзки и бамбукови щеки.

Конструкция

Ските са еволюирали от изработени от масивно дърво до използване на различни материали, включително въглероден кевлар, за да направят ските по-здрави, по-твърди при усукване, по-леки и по-издръжливи. Техниките за производство на ски позволяват ските да бъдат направени в един или комбинация от три дизайна:

Ламинат или сандвич - Ламинираните ски са изработени на слоеве. Материали като фибростъкло, стомана, алуминиева сплав или пластмаса са наслоени и компресирани над и под ядрото. Ламинираната конструкция е най-широко използваният производствен процес в ски индустрията днес. Първите успешни ламинатни ски и може би първите модерни ски са Head Standard, представени през 1950 г., които имат поставена алуминиева сплав около сърцевина от шперплат.

Торсионна кутия - Dynamic VR7 въвежда нов метод на конструиране, при който по-малка дървена сърцевина е била увита в мокър фибростъкло, за разлика от предварително изсушените листове фибростъкло, които се залепваха към сърцевината (по същество замествайки металните листове). Резултатът е бил торсионна кутия, която прави ските много по-здрави. VR7 и неговият по-известен наследник VR17 са били първите ски от фибростъкло, които са могли да се използват за мъжки състезания и бързо превземат този пазар. С течение на времето материалите както за сърцевината, така и за торсионната кутия се променят, като дърво, различни пластмасови пяни, фибростъкло, кевлар и въглеродни влакна се използват в различни дизайни. Дизайнът на торсионна кутия продължава да доминира при дизайна на ски бягане, но е по-рядко срещан за алпийски и ски туризъм.

Монокок или шапка - През 80-те години на миналия век Бъки Кашива разработва нова строителна техника, използвайки валцуван лист от неръждаема стомана, оформящ три страни на торсионна кутия върху дървена сърцевина, като основата на ските образува дъното. Представени през 1989 г., ските Volant се оказват скъпи за производство и въпреки многобройните положителни отзиви, компанията никога не става печеливша. През 1990 г. Salomon S9000 възприема същата основна концепция, но заменя стоманата с пластмаса, създавайки дизайн, който те наричат "монокок". Сега наричана "ски капачка" дизайн, концепцията елиминира необходимостта от обвиване на сърцевината и заменя това с едноетапен процес, който е много по-евтин за производство. Конструкцията на ски с капачка доминира днес в конструкцията на алпийските ски.

Известни производители

K2 е голяма базирана в САЩ компания за производство на ски. През 1961 г. това е една от първите компании, които започват да произвеждат и разпространяват ски от фибростъкло. Днес K2 е известна предимно с голямото си разнообразие от дизайни на торсионни ски. Те спонсорират няколко професионални скиори и ски отбори.

Rossignol е френска компания, създадена през 1907 г. Представя първите си ски от фибростъкло през 1964 г. Днес компанията предлага широка гама от дизайни на ски и произвежда над 500 000 чифта ски годишно. Rossignol също произвежда ски обувки, подвързии и щеки.

Elan е словенска компания, известна в производството на ски с изобретяването на оформени ски, наричани още параболични ски, които правят възможни завои при ниски скорости и с малък радиус на завиване.

Типове ски

Алпийски - Алпийските ски, наричани също и ски за спускане, са ски, предназначени специално за курортни писти с помощта на лифт. Дизайнът на ски еволюира изключително много от началото на модерния спорт в средата на XIX век в Норвегия. Съвременните ски обикновено имат стоманени ръбове, наклон, страничен изрез и евентуално обратен наклон. През 90-те години страничното изрязване става по-ясно, за да улесни издълбаването на завоите. Алпийските ски обикновено имат връзки с фиксирана пета. Съществуват специализирани видове алпийски ски за определени цели, включително ски с двоен връх за ски свободен стил, ски за слалом, GS ски, powder ски, телемарк ски и моноски.

Беккънтри - Бекккънтри каране на ски, известно и като извън-пистово каране и спускане – това е всяка форма на каране на ски и спускане със ски извън границите на ски зоната. През повечето време този тип ски се прави с алпийски туристически ски или телемарк екипировка, където скиорите се възползват от предимствата на алпинистките кожи за катерене и отделящото се пета, за да карат ски нагоре. Когато скиорът достигне горната част на зоната, която иска да спусне със ски, той сваля катерачните кожи и прави необходимата подготовка, за да слезе обратно. Можете също така да достигнете до местни терени със стандартно алпийско оборудване, като се качите на лифт нагоре в ски курорта и след това напуснете границата на курорта. Въпреки всичко, това е по-известно като sidecountry поради непосредствения достъп от ски лифта.

Скандинавски - При скандинавските ски скиорът не разчита на ски лифтовете, за да се изкачи по хълмовете, така че ските и обувките обикновено са по-леки, със свободна пета, за да се улесни ходенето. Стиловете оборудване за скандинавски ски включват:

- Ските за бягане са леки и тесни, с лек страничен изрез. Популярни са три системи за закрепване: NNN на Rottefella, SNS профил на Salomon и SNS pilot. Основите на ските са покрити с восък, за да се намали триенето по време на движение напред, а може да се нанесе и восък за сцепление. Някои модели без восък имат patterns на дъното, за да се избегне необходимостта от вакса за захващане за класическа техника.

- Ските за кънки са по-къси от класическите ски и не се нуждаят от вакса за захващане. Техниката на кънки се използва в биатлона.

- Ските за ски скокове са дълги и широки.

- Ролковите ски имат колела за използване върху суха настилка, при липса на сняг.


Асиметрични ски, използвани от датско-норвежката армия през XVIII век, дълги ски за десния крак, също показани в профил (крайно вляво).

Поддръжка на ски

Поддръжката на ските включва четири аспекта: регулиране на закрепването, нанасяне на вакса, оформяне на ръбове и ремонт на основата.

Регулиране на закрепването: Предпазно освобождаващите ски връзки изискват настройка, за да отговарят на теглото и височината на скиора. Годишната поддръжка гарантира, че настройките продължават да са правилни. За ски под наем такава корекция се изисква при всяка смяна на клиентите.

Намазване с восък: Повечето вакси за ски минимизират триенето при плъзгане върху сняг. "Grip wax" насърчава сцеплението върху сняг за ски за бягане. Восъкът може да се нанася по три начина, разтопяване, втриване и като паста.

Горещият восък се нанася с топлина чрез гладене на разтопения восък върху основата на ските и позволяването му да проникне в структурата на порите, след което се изстъргва и изглажда.

Твърдият восък може да се втрие и изглади механично от плоча или кутия от материала. Тази техника е правилото за восъци за захващане.

Пастообразният восък позволява намаляване на триенето с бързо приспособяване към снежните условия за сметка на издръжливостта.

Оформяне на ръбове: Ръбовете захващат снега, особено при ледени условия. Ъгълът спрямо равнината на дъното на ските се задава в зависимост от очаквания тип ски, както следва:

Скиори на слалом: 0° до 0,5°

Средно ниво скиори и скиори на гигантски слалом: 0,5° до 1°

Начинаещи и състезатели по ски-спускане: 2°

Оформянето на ръбовете може да се извършва ежедневно с карборунд или диамантен камък, за да се премахнат несъвършенствата. Настройката на ръбовете изисква серия от приложения на инструменти за заточване и камъни, работещи под приблизително прав ъгъл по металния ръб.

Ремонт на основата: Ремонтът на ски основата има три нива: почистване, запълване на несъвършенствата и подготовка на повърхността.

Почистването насърчава отстраняването на мръсотия и восък, позволявайки на ремонтния материал да се залепи към ските.

Поправката на вдлъбнатини може да се извърши с капкова свещ от смес от парафин и полиетилен или по-твърда, по-издръжлива пръчка от чист полиетилен. И двете се стопяват в неравностите и след това се изстъргват дори с повърхността на ските.

Подготовката на повърхността включва смесване на ремонтите в основата и след това текстуриране, за да съответства на снежните условия с песъчин материал, като се използват последователно по-фини зърна, в зависимост от температурата на снега. Други третирания включват "пробиване" чрез инсталиране на миниатюрни канали по протежение на ските или стоманена четка.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |