Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

СРЕДИЗЕМНОМОРСКАТА ДИЕТА НАМАЛЯВА РИСКА ОТ ДЕМЕНЦИЯ С ЕДНА ЧЕТВЪРТ

27.07.2023

Яденето на много морски дарове, плодове и ядки може да намали риска от психични проблеми с 23 процента, според ново проучване.

Деменцията засяга милиони хора по света, но наборът от лечения за нея все още е изключително ограничен. Ето защо приоритет на изследователите е да намерят начини за намаляване на риска от развитие на това заболяване и една от най-успешните стратегии е средиземноморската диета .

Изследователи от няколко от водещите изследователски центрове в Обединеното кралство анализираха данни от 60 298 души от Британската биобанка, които бяха проследени близо десетилетие. През това време са регистрирани 882 случая на деменция.

Авторите на работата анализираха генетичната склонност на пациентите към развитие на деменция и влиянието на диетата им. Любопитно е, че дори при хора с висока генетична предразположеност към това заболяване, средиземноморската диета намалява риска от развитие на заболяването с почти една четвърт, което им позволява да останат здрави и да имат добра памет.

Въпреки големия размер на извадката обаче, авторите предупреждават, че тяхното изследване, публикувано в списание BMC Medicine, е проведено само върху бели европейци. Така че принадлежността към различна етническа група може да доведе до неизяснени рискове или ползи от спазването на средиземноморска диета. Във всеки случай, изобилието в диетата на плодове, зеленчуци, риба, ядки и пълнозърнести храни може значително да подобри здравето ни, включително и психическото.

Учените предполагат, че бъдещите изследвания на риска от деменция трябва да се съсредоточат върху въздействието на специфични храни върху цялостното здраве на мозъка, за да помогнат на хората с висок риск от деменция да поддържат психичното си здраве по-дълго. Разбира се, това няма да предпази напълно човек от риска от заболяване, но сериозно ще намали вероятността от такъв изход.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |