Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitterВИЕТНАМЦИТЕ – ЗАДРУЖНИТЕ ТРАДИЦИОНАЛИСТИ

17.07.2023
Витнамска жена

Съвременните виетнамци, наричани също виети, са австроазийски народ, основно население на Социалистическа република Виетнам.

Виетнамците, наричани също Кин във виетнамската среда (на виетнамски: người Việt или người Kinh) са етническа група, живееща в Югоизточна Азия. Виетите съставляват по-голямата част от населението на Виетнам, т.е. виетнамците.

Виетнамците съставляват приблизително 86% от населението на Социалистическа република Виетнам. За да се разграничат от другите етноси, те наричат ​​своята етническа принадлежност „ngương Kinh“ или „người Việt“ (думата вероятно произлиза от китайската дума „Yue“). Но заедно с други етнически групи (хмонг, тай, хоа...), живеещи на територията на Виетнам, те образуват виетнамското население - "người Việt Nam", т.е. виетнамци.

Общият брой на виетнамците е 98, 17 милиона души (по оценка през 2021 г.). Те са най-голямата група от населението в повечето провинции на Виетнам, въпреки че в определени райони на страната присъствието на ендемични етнически малцинства превъзхожда виетнамското население. Виетнамците също така съставляват значителна част от населението на Камбоджа.

През XVI век някои виетнамци имигрират в Китай. Те все още говорят виетнамски, но са китаизирани от виетнамците, които са се преместили в Китай през XX век. Те живеят главно в и около автономния регион Гуанси Джуан.

До края на Първата световна война във Франция живеят и учат виетнамци, тъй като Виетнам е бил част от френските колонии в Югоизточна Азия. Когато французите се оттеглят от Виетнам през 1954 г., някои виетнамци емигрират във Франция.

След края на войната във Виетнам отново има емигрантски вълни поради хора, които бягат от комунизма. Много виетнамци намират нов дом в Северна Америка, Западна Европа (особено във Франция) и Австралия. Въпреки това, някои виетнамци са работили и като наети работници в бившите държави от СИВ (особено в Съветския съюз, Полша, Чехословакия и ГДР) и все още живеят там или в съответните държави-наследници.

Виетнамски деца

Произход

Съществува неяснота относно произхода на виетите. Според китайски исторически източници и анализ на виетнамския език има две теории:

Виетите са народ, който преди е живял в южната част на Китай, но те са етнически и езиково различни от китайците. Подобно на други етнически групи на юг от Жълтата река, с които виетите са свързани, виетите са били принудени да мигрират по-на юг от разширяването на китайската империя и в крайна сметка се заселват около Червената река.

Виетите са смесица от първоначалните жители от австралийско-меланезийски произход, живеещи около Червената река, и азиатските хора, дошли в района от Китай. Тази теория е общоприета от етнолозите. Това се потвърждава и от виетнамския език, който, подобно на китайския, има различни тонове (обаче виетнамският има повече от тях), но оригиналните думи нямат общи корени с китайските думи (по-късно много китайски думи са приети във виетнамски), но освен това, виетнамските думи са едносрични, за разлика от езиците на околните държави.

Като една от най-силните древни цивилизации, Китай постепенно асимилира и китаизира съседните племена в южната част на своята територия културно и военно. Тези племена формират национални малцинства в Китай днес. Виетите, като единствени сред тези племена, запазиха своята цялост и впоследствие извоюваха своята независимост. Китайското влияние обаче се усеща силно в езика и културата.

Една от няколкото древни виетнамски държави дори е носила името „Виет“ (на китайски „Юе“). Намира се на територията на съвременната китайска провинция Джъдзян и съществува в ерата на Източна Джоу по време на периодите Чунцю и Джангуо, но като всички ранни виетнамски държави е завладяна и асимилирана от китайците. Само Лак Виет и Aу Виет, народите на Ванланг и Aу Лак, най-южната от всички ранни виетнамски държави, успяват да се освободят от китайското господство и да запазят своята държавност.

Виетнамците говорят виетнамски език, който принадлежи към групата на Мон-кхмерските от австроазийското езиково семейство. В миналото виетнамският език е възприемал много думи от китайския език, като е използвал и знаковата азбука, а днес използва само латинската писменост.

Легендарен произход

Като всяка етническа група, виетците свързват произхода си с различни легенди и митове. Според легендите виетите и други виетнамски етноси са потомци на небесния дракон Lạc Long Quân и морската фея Âu Cơ, които родили 100 яйца, от които се излюпили 100 деца. 50 от тях последвали майка си и се върнали в морето, а 50 останали с баща си на сушата, където построили виетнамското кралство.

Религия

Виетите са предимно будисти, но културата им е повлияна и от конфуцианството и даоизма. По-малка част от населението изповядва християнството, мнозинството от които принадлежи към Римокатолическата църква.

Език

Виетнамският език (на виетнамски: Tiếng Việt, буквално „виетски език“) е австроазиатски език от Виетнам, където е национален и официален език. Виетнамският се говори като роден от около 85 милиона души, няколко пъти повече от останалата част от австроазиатското семейство взети заедно. Това е родният език на виетнамския народ (Кинх), както и втори език или първи език за други етнически групи във Виетнам.
Подобно на много други езици в Югоизточна и Източна Азия, виетнамският е аналитичен език с фонематичен тон. Има насоченост към начална буква, с ред субект-глагол-обект и модификатори, следващи думите, които модифицират. Той също така използва класификатори на съществителни. Неговият речник е имал значително влияние от китайски и някои от френски.
Виетнамският език е бил исторически реализиран в писмен вид с помощта на Chữ Nôm, логографски скрипт, използващ китайски йероглифи (Chữ Hán) за представяне на китайско-виетнамския речник и някои местни виетнамски думи, заедно с много локално измислени знаци за представяне на други думи.
Виетнамската азбука (Chữ Quốc Ngữ), която се основава на латиницата, е официално приета по време на френското управление на Виетнам. В нея се използват диграфи и диакритични знаци за маркиране на тонове и някои фонеми.
Виетнамският език става официално признат за малцинствени езици в Чешката република през 2013 г.
Женско облекло: Аоиттхан, мокуа, нонкуайтхао.

Традиционна култура

Основният традиционен поминък е отглеждането на ориз с плуг; Познати са повече от 200 разновидности на ориза, двата основни са твърд (гао те) и лепкав (гао неп). Занаяти - тъкачество, бродерия, тъкачество (кошници, чанти, мебели, шапки), дърворезба, камък, слонова кост, резба на рог, рисуване с лак (на черен фон), бижутерия и др.

Селата са заобиколени от жив плет от бамбук. В центъра на селото обикновено има общинска къща (динг) - място за обществени събрания. Жилището е каркасно, партерно, трикамерно. Основното място в къщата е олтарът на предците. Вътрешна декорация - койки, ракли за съхранение на прибори, постелки, хамаци. Домакинските съдове са от бамбук, кокосови черупки и др.

Традиционното мъжко и женско облекло е куртка с права кройка и панталон в тъмнокафяв (на север) или черен (на юг). Елегантният дамски костюм аозай е вталена рокля-халат със стояща яка и много широки панталони от светла коприна с бродерия. Мъжкият аозай не е втален, има по-свободна кройка. Носят конусовидни шапки, изтъкани от палмови листа (нонла).

Традиционното облекло на жените от делтата на Червената река включва също рокля на четири етажа „аотитан“, заедно с нея те обличат червена престилка „йем“, кърпа за глава „мокуа“, широкопола шапка с ресни „нонкуайтхао“. Рокля с четири поли „аотитхан“ и черна кърпа „мокуа“ са традиционната носия на виетнамските жени в делтата на Червената река.

Основната храна на виетите е ориз, зеленчуци, риба, рибен сос (ньок мам), на север - соево мляко; обичайни ястия - супа с оризова юфка (супа фъ, спагети бун, спагети миен, оризови палачинки с месен пълнеж (нем); традиционни напитки - чай, оризова водка.

Пушенето на тютюн, дъвченето на растението бетел и обичаят да се почернят зъбите са широко разпространени.

Запазено е разделянето на патроминии (ок. 300), към които първият елемент от името показва принадлежност. Патрониимия форма на социална структура, характерна за патриархалната и родова система. Той представлява група от семейства, големи или малки, образувани в резултат на растежа и сегментирането на една патриархална семейна общност, запазваща по един или друг начин икономическо, социално и идеологическо единство и носеща общо бащино име, т.е. собственото име на главата на разделеното семейство. Развит е култът към предците. В навечерието на Нова година (Tet) те пекат торта от лепкав ориз (бантинг), къщата се украсява с прасковени цветни клонки, устройват се състезания с лодки, устройват се шествия с изображение на дракон, окачват се фенери и др.

Традиционни музикални инструменти - пет-, четири- и триструнни щипкови, двуструнен лък (дан ни), бамбукова флейта (ом дит) и др.

Навици и душевност

Велосипедите и мотоциклетите са основният вид транспорт в градовете. Виетнамците рядко могат да си позволят да притежават кола. Селяните се движат в каруци, теглени от крави или биволи. Движението в градовете е доста хаотично. Карат велосипеди по тротоарите и това не пречи на никого. Всичко се транспортира на мотори, товарят ги като вагони.

Виетнамците принадлежат към азиатските народи, така че имат всички типични характеристики на азиатците. Хора с нисък ръст, със слаби фигури. Те имат плоско лице с удължен нос, тесен процеп в очите. Точно като всички азиатци, тъмна кожа, черна коса. Много европейци не намират този народ за физически привлекателен. Въпреки това виетнамските момичета са много красиви. Някои дори печелят награди в международни конкурси за красота. Много градски момичета защитават кожата си от слънчевите лъчи, като я покриват с дрехи и чадър. Бялата кожа е знак за благородство и красота сред азиатците. Младите момичета с добър външен вид имат шанс да се омъжат за чужденец. Съвременните виетнамки използват козметика, грижат се за себе си, което ги прави да изглеждат много привлекателни.

Най-висшата ценност сред виетнамците е семейството, почитането на роднините. Семейната структура е патриархална. Всички се подчиняват на бащата: както големите синове, така и съпругата. Всички роднини живеят в една къща, водят общо домакинство. Мъжете работят на полето, а жените вършат домакинската работа. Градските жители имат по-модерни нагласи: жените могат да работят извън дома, практикувайки различни професии.
Виетнамците са изключително задружни, предимно дружелюбни и усмихнати хора. Освен това те могат да се усмихват дори в трудни моменти или когато са тъжни. Те не зачитат личното пространство, когато говорят, се приближават един до друг. Във Виетнам всичко се прави много бавно. Този начин на живот е типичен за азиатските страни. Обслужването в ресторант или магазин отнема часове вместо минути, персоналът изобщо не бърза. Голяма част от виетнамците не държат на точността. Те могат да закъснеят много за среща.
Въпреки бедността, виетнамците са гостоприемни. Те могат лесно да поканят непознат на гости, да споделят последата си храна с него. Тези семпли хора са открити и безкористни, така че е приятно да се общува с тях.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |