Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ДЕЦАТА НА АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ

13.07.2023
Сватбата на Александър и Роксана

Александър Велики умира на 32 години, оставяйки след себе си огромна империя. Имал ли е наследници и какво е станало с тях след смъртта му?

Александър Велики се възкачва на македонския трон на 20-годишна възраст и умира само 12 години по-късно, създавайки една от най-големите империи в древния свят.

Историците са на мнение, че Александър е имал две деца - синове. Единият, известен като Александър IV, е негов син от съпругата му Роксана. Другият, известен като "Херакъл Македонски" е роден от Барсине - негова любовница.

Роксана е била дъщеря на вожд в Бактрия, област в Централна Азия. Войниците на Александър я залавят по време на военен поход в региона и тя се омъжва за него около 327 г. пр. н. е., както пише Иън Уортингтън, професор по древна история в университета Макуори в Сидни, Австралия.

Но Александър не доживява да види сина си. Роксана е бременна с Александър IV, когато Александър Велики умира във Вавилон през 323 г. пр.н.е.

Херакъл Македонски е роден около 327 г. пр. н. е. от любовница на име Барсине, персийска благородничка. Той е с около четири години по-възрастен от Александър IV. Някои учени се съмняват дали Александър Велики е баща на Херакъл, тъй като Александър никога не е признавал официално детето.

Империята на Александър Велики

След като Александър Велики умира по неизяснени причини на 32-годишна възраст, няма ясен наследник на неговата огромна империя, която се простирала от Балканите до съвременен Пакистан. Съпругата му е бременна с Александър IV, но по това време не е известно дали детето е момче или момиче. Херакъл Македонски не е легитимен, което прави претенциите му за трона проблематични.

Освен това и Роксана, и Барсине са с азиатски произход, което не се харесва на някои от приближените на Александър. Според древния, римски историк Квинт Курций и двамата сина са били предложени за потенциални наследници на трона на среща на генералите, но те са отхвърлили и двете кандидатури, защото майките им били азиатки.

Аридей, полубратът на Александър Велики, става крал, а Александър IV, след като се ражда, става съуправляващ. Но те на практика не могат да управляват - Аридей имал някаква форма на умствено увреждане, докато Александър IV бил още бебе. За истинската власт се борят мощните генерали на Александър. В резултат на тази борба всички наследници са убити.

Майката на Александър Велики, Олимпия, играе значителна роля в борбата за власт. През 317 г. пр. н. е. тя е попечител на Александър IV и с помощта на армия, водена от генерал на име Полиперхон, залавя Аридей и го убива. Скоро след това, войска, водена от генерал на име Касандър, напада Олимпия и я залови заедно с Александър IV. В резултат на това Олимпия е убита.

Александър IV и Роксана се оказват пленници на Касандър, който на практика контролира Македония като крал. Касандър не желае никаква конкуренция за трона и заповядва Александър IV и Роксана да бъдат убити около 309 г. пр. н. е., за да попречи на тийнейджъра да достигне пълнолетие и евентуално да поеме властта.

Херакъл Македонски не се справя по-добре. Генерал Полиперхон отвежда в плен незаконния син на Александър и след като се договаря с Касандър, убива Херакъл малко след смъртта на Александър IV.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |