Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ПРИКАЗНИЯТ СИН ДРАКОН

13.04.2019
Син дракон (CC BY-SA 2.0)

Синият дракон, известен още като син ангел, се среща в тропическите води по цял свят. Най-често може да бъде открит в крайбрежните води на САЩ и Австралия.

Синият дракон прекарва по-голямата част от живота си в дълги пътувания за да търси храна. Той използва специално мехурче с газ в коремчето си, за да се издига и задържа на повърхността на водата. Пътува като използва повърхностното напрежение и водните течения.

(CC BY-SA 3.0)

На дължина синият дракон достига 3-4 см, а в редки случаи и до 8 см. Има интересна окраска, която го прави трудно забележим. Сребърната му част е обърната надолу, а синята нагоре. Гръбната му част варира от тъмно синьо до кафяво.

Той има отровни капсули скрити в пипалата му, с които се защитава от хищниците. Ако някой човек го държи в ръка, може да получи опасно и болезнено ужилване.Диетата му включва отровни мешести и комплекси от медузоиди наречени Португалски галери. Понякога използва плячката си като превозно средство, като същевременно похапва от нея. Ако консумира отровни мешести, отровните капсули се отделят при храносмилането и преминават в израстъците на синия дракон.

Морският ангел е хермафродит – всеки индивид притежава мъжки и женски полови жлези. Размножава се чрез яйца.


 Цветелина Янкова
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |