Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

МРАВКИТЕ СТРОЯТ МОГИЛИ, ЗА ДА МАРКИРАТ ПЪТЯ КЪМ ДОМА СИ

21.06.2023

Мравките, живеещи в пустинята, трябва да пътуват на особено големи разстояния в търсене на храна. За да направят мравуняка по-добре видим, насекомите го обграждат с могили, видими отдалеч.

Мравките Cataglyphis fortis живеят в Сахара. Там има малко храна и в търсенето й те трябва да се преместят на голямо разстояние от гнездото. В същото време пустинният и равнинен пейзаж често е лишен от всякакви природни забележителности. В резултат на това мравките са развили изключително необичайни навигационни способности. Например, за да изберат посока, те периодично я сверяват с позицията на Слънцето, а за да разберат разстоянието, броят стъпките си.

Мравките Cataglyphis fortis могат да се ориентират и по ниските могили, които сами изграждат, за да маркират входовете към подземните си гнезда. Това уникално поведение е открито от немски биолози от Института Макс Планк. Статията им е публикувана в списание Current Biology.

Отначало учените са забелязали различните височини на могилите, които мравките издигат на повърхността, над подземните мравуняци. След като изследват могилите на 16 гнезда, биолозите забелязват, че тези, които са в края, се издигат само с няколко милиметра, но тези които са до центъра на мравуняка, могат да достигнат няколко десетки сантиметра.

За да разберат защо мравките изразходват енергия за тези структури, изследователите проследили мравешките пътувания за търсене на храна. Оказало се, че тези пътувания са изключително трудни и опасни. В някои случаи мравките изминават повече от два километра и до 20 процента от насекомите умират под горещото слънце, без да намерят пътя си към дома. Но след като учените унищожили могилите на някои мравуняци, смъртността на мравките се увеличава драстично - с 250-400 процента.

След като откриват разрушението, мравките веднага се заемат за работа и бързо възстановяват своите изкуствени ориентири. Но когато биолозите поставят черни цилиндри с различна височина близо до гнездото, мравките не извършват никакво строителство. Те пестят енергия и ресурси за тази доста трудна за тях задача.

Остава загадка как точно насекомите определят, че тези могили трябва да бъдат построени наново. Възможно е това поведение да е стимулирано от повишената смъртност на мравките, които напускат мравуняка в търсене на храна.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |