Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ИНТЕРНЕТ СРЕЩУ ДЕМЕНЦИЯ

11.06.2023

Ангажирането на мозъка със собствена творческа дейност, но и с различни външни стимули, забавя развитието на деменция при възрастните хора. Интернет също може да бъде такъв стимул.

Деменцията е мозъчно заболяване, причинено от загуба на нервни клетки по различни причини, което се случва в напреднала възраст. Проявява се най-видимо с нарушаване на паметта, но са засегнати всички когнитивни функции – способността за учене, абстрактно мислене и преценка, ориентация и др. Изпитват го все повече възрастни хора, много от които в крайна сметка губят способността да се грижат от себе си и остават зависими от грижите на друг човек. С някои изключения, тази болест не може да бъде излекувана, възможно е само да се забави нейното развитие.

Многократно е потвърждавано, че в момента най-добрият начин да поддържате увреден мозък е да го занимавате с каквато и да е дейност. Като че ли най-добра е активната, творческа дейност, която не трябва да е само умствена, но и физическата работа, свързана с известно внимание.

Доставянето на стимули от околната среда, т.е. информация, която мозъкът е принуден да обработва, го поддържа в по-добро състояние. Влошаването на зрението при възрастните хора значително ограничава броя на усещанията (защото, хората обикновено получават по-голямата част от информацията чрез зрението). Ускореното влошаване на деменцията тогава често е свързано с намаляване на активността и примирение - много стари хора се примиряват с влошаването на зрението си, без да се опитват да се лекуват. Значителни ограничения в социалния живот често са свързани с увреждане на слуха, което също е разрешимо в много случаи (но ограниченията понякога са резултат от влошаване на селективното внимание, а не от загуба на слуха).

Наблюденията потвърждават, че дори на пръв поглед несвързани неща, като ограничената подвижност, са важни. Типичен пример са травмите и заболяванията на опорно-двигателния апарат, които ограничават хората с увреждания в социалното общуване, и дори в извършването на обикновени дейности като пазаруване или излизане за хранене, често последната възможност за самотни стари хора да се срещнат с други хора. Малцина осъзнават какъв преломен момент може да бъде дори ограничаването на възможностите за използване на транспорт. Възрастен човек с начална деменция не е в състояние да се справи в тази нова, влошена житейска ситуация, без да получава помощ, което в крайна сметка го принуждава да се изолира у дома си.

Последното нещо, от което възрастният човек, затворен в апартамента си, зависи, е гледането на телевизия. Въпреки че предоставя някаква информация, това е пасивна дейност с минимално стимулиране на активната мозъчна дейност. За разлика от работата с компютър, където активността на мозъка трябва да е значително по-висока при обработката на информацията и реакцията към нея. Няколко проучвания вече потвърждават, че работата с компютър е полезна за поддържане на психическото състояние на възрастните хора.

Например, в наскоро публикувано широкомащабно 17-годишно проучване на повече от 20 000 души на възраст от 50 до 65 години, бе определено колко време хората прекарват ежедневно, използвайки интернет за работа с електронна поща, онлайн покупки и резервации, или просто получаване на информация. В началото на в проучването те не са имали симптоми на деменция, по време на последващи прегледи на интервали от две години симптомите на деменция са определени с помощта на стандартни методи. Честотата на симптомите на деменция е оценена за групите, разделени според продължителността на средното време, прекарано в интернет.

Резултатите убедително показват, че вероятността от развитие на деменция сред редовните потребители на интернет е няколко пъти по-ниска, отколкото сред тези, които не използват интернет ежедневно (1,54% срещу 10,45%). С най-малка вероятност да развият деменция са тези, които прекарват около 2 часа на ден в интернет. Разбира се, такова наблюдателно изследване, допълнително базирано на субективни данни от изследваните лица, има много ограничения, но установената разлика е не само статистически значима, но и направо главозамайваща. Проучването включва и различни подгрупови анализи. Може би най-важното откритие е, че благоприятното влияние върху риска от деменция не зависи значително от нивото на образование и социалния статус на хората.

Деменцията е една от епидемиите от заболявания, свързани с възрастта, засягащи застаряващото население на развитите страни. Това са болести, които хората в миналото просто не са доживявали за да ги изпитат, защото са умирали „твърде млади“. Докато има лечение за някои, като катаракта, увредени тазобедрени или коленни стави или стеснение на износена аортна клапа, за деменцията няма лек и вероятно скоро няма да има. Много проучвания показват, че най-добрият вариант е да се упражняват останалите нервни клетки. И вече многократно и убедително е потвърдено, че компютърът с интернет е относително достъпен и много добър тренировъчен инструмент за застаряващия мозък.

И така, вашите баба и дядо познават ли компютъра? Ако не, крайно време е да си купят един и да се погрижат за обучението си.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |