Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ДВЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ MARS EXPRESS

05.06.2023
Илюстрация на космическия кораб Mars Express

Космическата станция Mars Express отпразнува своята 20-годишнина: изстрелването на устройството се състоя на 2 юни 2003 г. с помощта на руската ракета-носител Союз-ФГ.

Mars Express получи името си, защото беше построен и изстрелян за рекордно кратко време и на много по-ниска цена в сравнение с предишни подобни мисии. Във всяко отношение той надживя и надмина очакванията.

Носейки набор от научни инструменти, космическият кораб имаше за цел да проучи геологията, климата и атмосферата на Марс, предоставяйки ценна информация за неговата история и възможности за живот.

Едно от най-значимите постижения на мисията беше успешното пристигане на Марс на 25 декември 2003 г., когато космическият кораб умело навлезе в орбита около планетата. Уловен от гравитацията на червената планета, Mars Express изпрати спиращи дъха изображения на марсианската повърхност и променящите се метеорологични модели, разкриващи разнообразни пейзажи от извисяващи се вулкани до дълбоки долини и древни речни корита.

Изображения с висока разделителна способност от инструмента HRSC на Германския аерокосмически център (DLR) продължават да предоставят на учените безценни данни, които им позволяват да възстановят геоложката история на планетата и да хвърлят светлина върху нейния потенциал за живот, минал или настоящ.

Изображение на планините Таумасия от Mars Express

Но не само изображенията са оформили нашето разбиране за Марс. Радарният инструмент на Mars Express, MARSIS, допринесе за откриването на воден лед над и скрит под повърхността на планетата, а инструментът OMEGA , в едно от най-ранните открития на MEX, откри воден лед в полярните ледени шапки .

Още по-вълнуващо беше откритието на MARSIS за следи от течна вода, скрити под слоеве лед в арктическите региони.

Тези констатации имат далечни последици. Тъй като водата е жизненоважна съставка за съществуването на живота, какъвто го познаваме, Mars Express предизвика допълнителен интерес към бъдещи мисии до Червената планета, фокусирани върху изследване на възможността за минал или настоящ микробен живот.

Дълголетието на Mars Express не е случайно. Неговият дълъг живот се дължи на здравия дизайн на космическия кораб и на изобретателността и отдадеността на екипа, учените и партньорите от индустрията в цяла Европа, които помогнаха мисията да продължи дълго след планирания си номинален живот от една марсианска година (687 земни дни).

Малко след изстрелването проблем с окабеляването на слънчевия панел на Mars Express доведе до налична само 60% от очакваната мощност. Този неуспех наложи контролният екип да разработи изцяло нова концепция на мисията в рамките на шестте месеца, необходими за достигане на Марс, да коригира настройките на мощността и да успее да я увеличи до около 70%.

По пътя си към Марс космическият кораб също беше изваден от няколко безопасни режима и по време на разгръщането на радарната стрела MARSIS първата част блокира. Екипът трябваше да измисли решение, за да го затопли и успешно да го пусне.

Изглед на централния връх на кратера Никълсън.

През 2011 г. Mars Express се натъкна на проблем, който доведе до загуба на възможностите за съхранение на дългосрочна памет. В отговор екипите разработиха нова оперативна концепция, използвайки хранилището за краткосрочна памет на космическия кораб, което изискваше намиране на начин за поставяне на 3000 команди на място, което можеше да побере само 117.

Тъй като батериите на космическия кораб също остаряха с течение на времето, екипът за контрол на мисията приложи все по-сложни мерки за пестене на енергия, за да увеличи максимално дълголетието му – чрез оптимизиране на консумацията на енергия и така направиха Mars Express един от най-ефективните кораби, напуснали Земята.

Драматично през 2014 г. Mars Express трябваше да премине през близка среща с кометата Siding Spring. Частиците в опашката на кометата се движеха със зашеметяващите 56 км/секунда! Инженерите защитиха мисията от този опасен прах, като коригираха орбитата й и използваха самия Марс като щит, като същевременно успяха да съберат научни наблюдения за уникалния момент, в който комета прелетя край червената планета.

И през 2018 г. Mars Express стана първият космически кораб на ESA, който нямаше жирометър. Често най-ограничаващата продължителността на живота част на стареещите космически кораби са жироскопите – бързо въртящи се единици, които казват на космическия кораб в каква посока е обърнат в космоса. Екипът за управление на полета на мисията препрограмира космическия кораб, така че жироскопите да могат да бъдат изключени за продължителни периоди, разчитайки само на звездни камери за изчисляване на ориентацията му и вероятно удължавайки полезния живот на мисията с 10 години.

Mars Express по време на тестване на Земята

На 2 юни 2023 г., Европейската космическа агенция (ESA) проведе излъчване на живо от Марс, чрез камерата на Mars Express. На всеки 50 секунди в продължение на час на зрителите се показваха свежи снимки на планетата. Мениджърът по операции на космически кораби в Центъра за контрол на мисиите на ESA в Дармщат (Германия) Джеймс Годфри каза, че камерата е на разстояние почти 3 милиона километра от Земята. Той отбеляза, че устройството е старо и първоначално е било предназначено за инженерни цели. По думите му досега никой не е използвал тази камера за подобни цели, така че екипът не е бил 100% сигурен, че ще работи.

Екипите прекараха последните няколко месеца в разработване на инструменти, които биха позволили висококачествени изображения да бъдат предадени в рамките на един час.

Мисията на Mars Express ще продължи изследването на Червената планета поне до 2026 г., както беше обявено тази година в последното разширение на мисията.

Трайният успех на Mars Express също предоставя ценни уроци за предстоящите мисии, включително марсохода ExoMars и мисиите за връщане на проби, както и повече възможности за подкрепа на партньори чрез предаване на данни и комуникационна поддръжка, включително кампанията на НАСА за връщане на проби на Марс.


 Ивайло Лазаров и Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |