Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ХОКЕЙНАТА ШАЙБА

30.05.2023
Шайба, използвана по време на мачовете за Купата на Полша по хокей на лед 2019/2020

Хокейната шайба е малък гумен или пластмасов предмет с формата на много плосък цилиндър, най-често използван за игра на хокей на лед, който се удря със стик.

Хокейната шайба (на английски: hockey puck) е отворен или затворен диск, използван в различни спортове и игри. Има дизайни на шайби, направени за използване върху ледена повърхност, като например в хокея на лед, и други за различните варианти на хокей на под, който включва варианта с кънки на колела на играта инлайн хокей (известна още като хокей на ролери). Всички те са проектирани да изпълняват същата функция, която топката изпълнява в игрите с топка.

Затворена шайба за дисков хокей с формата на къс цилиндър, изработен от вулканизирана гума, се използва в спорта хокей на лед. Затвореният диск също е наричан „плоска топка“. Хокейните шайби са предназначени за използване върху ледена повърхност, сух под или под вода, въпреки че дизайните с отворен диск са използвани само на подове.

Откритите шайби за дисков хокей имат дупка, оформяща формата на тороид, за използване в определен стил хокей на под. Те не трябва да се бъркат с пръстените с рингети, които са торуси, за използване в играта рингети.

Произходът на думата „puck“ е неясен. Оксфордският английски речник предполага, че е свързано с глагола to puck (родствен на poke), използван в игрите шинти и хърлинг за обозначаване на удрянето или бутането на топката, произлизащ от шотландската келтска puc или ирландската poc, което означава to poke, punch or deliver a blow „мушкане, удар с юмрук или нанасяне на удар":

Възможно е заселниците на Нова Скотия, много от които са били шотландци и ирландци, които са играли на шунт и хърлинг, може да са въвели думата в Канада. Това се подкрепя от преобладаващата употреба в Канада на думата "shinny" за неформална или "pick-up" игра на хокей, която също произлиза от шотландската игра на shinty. Първата известна печатна справка е в Монреал през 1876 г. (Montreal Gazette от 7 февруари 1876 г.), само година след първата игра на закрито там.

Официална хокейна шайба на Световното първенство по хокей на лед за мъже през 2004 г., проведено в Прага, Чехия.

В хокея на лед се изисква шайбата да бъде твърд диск от вулканизирана гума. Стандартната шайба за хокей на лед е черна, с дебелина 25,4 мм диаметър 76,2 мм и тежи между 156 и 170 г; някои шайби са по-тежки или по-леки от стандартните. Шайбите често са маркирани със ситопечатни емблеми на отбор или лига върху едната или двете страни. Логотата на отбори или събития, в които се използват, често се показват на повърхността на шайбите. Логото обаче не трябва да надвишава 35% от площта на шайбата. Шайбите се замразяват преди играта, за да се намали подскачането по време на игра.

Първите хокейни шайби са направени от замразена кравешка тор и кожени подложки за черен дроб. Тези ранни шайби имаха живот около една игра, преди да станат твърде меки или твърде твърди за игра, така че бяха заменени с дървени.

Квадратни шайби, направени от дърво или гума, са били използвани в най-ранните игри на хокей. Оригиналната шайба, използвана за първи път в първите организирани игри в Кингстън на 10 март 1886 г. (изложена в Original Hockey Hall of Fame), е направена от изрязана топка за лакрос (отборна игрa). Прилича на бучка въглища, направена е от мека гума и отскача много повече от съвременна хокейна шайба.

Спортът хокей, преди първата си официална организация във Великобритания, има своите неофициални варианти, разпространени в Северна Америка, където те и игрови концепции от лакрос, шинти и хърлинг служат като предшественици в някакъв формат на хокея на лед. Тези неофициални игри използват различни видове топки, докато се играят на лед до втората половина на XIX век в Канада, след което играта хокей на лед и шайбата за хокей на лед започват да приемат своята официална форма и форма.

До 1870 г. плоските шайби са направени както от дърво, така и от гума. Първоначално шайбите са правени във формата на квадрат. В първата игра на хокей на лед на закрито е използвана дървена шайба, за да се предотврати напускането на зоната за игра, въпреки че нови доказателства показват, че са използвани и разфасовки от големи коркови тапи.

Има няколко варианта на стандартната черна хокейна шайба, тежаща 170 г. Една от най-често срещаните е синя шайба с тежест 110 г, която се използва за обучение на по-млади играчи, които все още не могат да използват стандартна шайба. По-тежки тренировъчни шайби, тежащи 280 г, обикновено червеникаворозови или червеникавооранжеви на цвят, също се предлагат за играчи, които искат да развият силата на своите удари или да подобрят уменията си за боравене с стик. Играчите, които искат да увеличат силата на китката си, често тренират със стоманени шайби, които тежат 910 г; тези шайби не се използват за стрелба, тъй като могат сериозно да навредят на други играчи. Белите шайби се използват за тренировка на вратаря. Те са с регулиран размер и тегло, но са направени от бяла гума. Предлага се куха, лека флуоресцентна оранжева шайба за хокей на път или на земя. Други варианти, някои с пластмасови сачмени лагери или плъзгачи, са достъпни за използване за хокей на шосе или ролков хокей.

Направени са две основни разработки, за да се създаде по-добра видимост на шайбата в телевизионни предавания, но и двете бяха краткотрайни:

Firepuck

Използването на "Firepuck" в началото на 90-те години е бил първият опит да се подобри видимостта на хокейните шайби, както се виждат по телевизията. Това изобретение включва цветни светлоотражателни материали или от вградени елементи на лещи, или от призматични рефлектори, ламинирани във вдлъбнатини върху плоските повърхности и вертикалния ръб на стандартна хокейна шайба. Жълтото е било предпочитаният отразен цвят. Прожекторът е трябвало да бъде позициониран върху телевизионната камера и фокусиран в центъра на зоната за гледане.

Кратка демонстрация на отбора Минесота Норт Старс, пързаляща се с Firepuck, бива показана по време на паузата на мача на звездите на NHL през 1993 г. в Монреал. Международната хокейна лига (IHL) продължава да тества Firepuck с неговия изобретател Доналд Класен. Следващото телевизионно излъчване е мачът на звездите на IHL във Форт Уейн, Индиана, януари 1994 г., където Firepuck е използвана през целия мач. IHL тества Firepuck в още два мача и накрая хокейната лига на Източното крайбрежие я използва на 17 януари 1997 г. за своя мач на звездите.

Използването на Firepuck е преустановено поради следните причини:

- Леката структурна промяна увеличава тенденцията шайбата да отскача върху леда. Това затруднява вратаря и доведе до увеличаване на резултата.

- Пързалящите се възразяват срещу използването на прожектори на камерата, които се отразяват от леда.

- При телевизионно излъчване на Firepuck контрастът не бива забележимо подобрен, когато изгледът на камерата е обхващал цялата пързалка, това е бил най-често срещаният кадър с камера.

- Името Firepuck е брандирано през 90-те години, но оттогава е преустановено.

„Умна“ шайба

„Умната шайба“ на FoxTrax е разработена от телевизионната мрежа Fox, когато тя притежава правата за излъчване на Националната хокейна лига (NHL) за Съединените щати. Шайбата е имала вградена електроника за проследяване на позицията й на екрана; синя ивица очертава пътя на шайбата по леда. Ивицата ще стане червена, ако шайбата бъде изстреляна особено силно. Това е бил експеримент в излъчването, предназначен да помогне на зрителите, които не са запознати с хокея, да следят по-добре играта, като направи шайбата по-видима. Тя бива зле приета от много фенове на традиционния хокей, но е оценена от много други зрители. Системата дебютира с голяма публичност в мача на звездите на NHL в Boston Fleet Center на 20 януари 1996 г., но бива отложена, когато Fox Sports губи правата за излъчване на NHL три години по-късно.

Някои важни събития на Международната федерация по хокей на лед (IIHF) от последно време (зимни олимпийски игри, световни първенства, международни турнири) се състоят с шайби, произведени от чешката фирма Gufex, тъй като те не оставят следи по мантинелите и плексигласа.

Хокей на ролери, шайба, известна още като шайба за инлайн хокей

Шайбите за хокей на ролери, известни още като шайби за хокей на линия, са подобни на шайбите за хокей на лед, но са направени от пластмаса и следователно са по-леки. Те имат малки ребра, стърчащи от върха и дъното, които ограничават контакта с повърхността, което позволява по-добро плъзгане и по-малко триене. Тези шайби обикновено са червени на цвят, но могат да бъдат намерени в почти всеки цвят, въпреки че светлите, видими цветове като червено, оранжево, жълто, розово и зелено са типични. Шайбите за хокей на ролери са създадени, за да могат играчите на инлайн хокей и уличен хокей да играят с шайба вместо с топка върху повърхности като твърда дървесина, бетон и асфалт.

В подводния хокей

Първоначално известен като „калмари“ в Обединеното кралство и сега по-известен като „Octopush“, подводният хокей използва вид шайба, която макар и подобна на външен вид на шайба за хокей на лед, се различава по това, че има оловна сърцевина, тежаща приблизително 1,4 кг в тефлоново, пластмасово или гумено покритие. Това прави шайбата достатъчно плътна, за да потъне в плувен басейн, въпреки че може да бъде повдигната по време на пасове, като същевременно осигурява известна защита на плочките на басейна.

По-малка и по-лека версия на стандартната шайба съществува за юношески състезания и е приблизително 0,80–0,85 кг и е с подобна конструкция като стандартната шайба.

Въпреки че има многобройни регионални вариации в цвета, конструкцията и материалите, всички трябва да отговарят на международните разпоредби, определящи общите размери и тегло. Правилата гласят, че шайбите трябва да бъдат в ярък отличителен цвят, например силно видимо розово или оранжево, и че за световните първенства това са единствените приемливи цветове.

Шайба за подводен хокей, бутана от стик

В играта спондж

Спондж, известна още като "спондж хокей", е организирана развлекателна култова игра, която се появява в Канада около 1950 г. и се играе в канадския град Уинипег. Получава името си от шайбата, която се използва: вместо твърдата вулканизирана гумена шайба, използвана в обикновения хокей на лед, се използва по-мека гъба. В даден момент някои местни жители го нса го наричали "Tweeter" въз основа на звука, който са издавали шайбите. Играта е вариант на хокея на лед и е повлияна от канадските играчи по хокей на шосе и играчи на хокей на лед, които играят лъскави на открити пързалки с маратонки и зимни обувки. Играта се играе през зимата само на открити пързалки (без значение колко е студено), не се използват кънки за лед и има кодове, включващи по-малко контакт. Понякога се използват в играта брумбол, представляваща както развлекателен, така и организиран състезателен зимен отборен спорт, който се играе на лед или сняг и се играе на закрито или на открито, в зависимост от климата и местоположението.

Спондж шайбата възниква, когато някой взема играчка червена, бяла и синя хандбална топка и изрязва центъра, оставяйки грубо приближение на стандартна хокейна шайба. Впоследствие навлизат в употреба произведени видове гъбени шайби, някои от които са разработени в Словакия и имат пружинно ядро. Спондж шайбите са по-меки от шайбите за хокей на лед и имат повече отскок.

Алтернативна употреба

През ноември 2018 г. преподавателите на Оукландския университет в Мичиган получават хокейни шайби и обучение да ги хвърлят като възможна последна защита срещу активни стрелци/астивни убийци. Американската асоциация на университетските професори раздава шайби на своите 800 членове и работи със студентски групи, за да раздаде допълнителни 1700 шайби на студенти.

Производители

Големи производители на хокейни шайби са Канада, Русия, Чехия и Словакия, САЩ и Китай. Всеки производител следи производствения процес. Основата е естествен каучук, антиоксиданти и други химически вещества, спомагащи за постигане на правилния баланс между твърдост и издръжливост. Температурата играе важна роля в процеса на направа на шайбата.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |