Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии





КОРЕННИТЕ МОСТОВЕ НА ЧЕРАПУНДЖИ

14.05.2023
Най-дългият известен коренен мост с дължина над 50 метра

В дълбините на Североизточна Индия, в близост до границата между Индия и Бангладеш, в едно от най-влажните места на Земята, мостовете не се строят, а се отглеждат.

Южните хълмове Khasi и Jaintia са влажни и топли, пресечени от бързо течащи реки и планински потоци. По склоновете на тези хълмове вирее и процъфтява вид индийско каучуково дърво с невероятно силна коренова система.

Ficus elastica произвежда вторични корени от по-високите части на ствола си и те могат да прорастват върху огромни камъни по бреговете на реката или дори да преминават през самите реки. War-Khasis и War-Jaintias, две съседни племена в Мегхалая, отдавна използват корените на това дърво за лесно пресичане на многото реки в района.

За да накарат корените на каучуковото дърво да растат в правилната посока, например над река, хората от южна Мегхалая използват няколко различни стратегии. Понякога корените на дърветата просто се издърпват, завързват, усукват и насочват, за да се преплетат един с друг, докато след време образуват желаната архитектурна структура. Коренните мостове също се получават чрез създаване на скелета от дърво и бамбук и насочване на младите корени по тези временни структури. Когато стигнат от другата страна на реката, те се вкореняват в почвата. След достатъчно време се получава здрав, жив мост.

Двоен жив коренен мост

Коренните мостове могат да растат толкова дълго, колкото организмът, от който са част, остава здрав, въпреки че може да им отнеме много години, за да започнат първоначално да функционират. Това зависи от местните условия, здравето на дървото, начина, по който мостът се отглежда и наличието на хранителни вещества в почвата. След като кореновите мостове се установят, те са изключително здрави – достатъчно силни, че някои от тях могат да издържат теглото на 50 или повече души. Тъй като са живи и все още растат, мостовете стават по-здрави с времето - някои от древните коренни мостове, използвани ежедневно от хората в селата около Черапунджи, може да са на повече от 500 години.

Коренните мостове на южна Мегалая съществуват в голямо разнообразие от форми и размери. Някои са дълги около 50 м и могат да се издигат на 25 м над реките, които пресичат. Повечето живи коренни мостове са единични, но някои са двойни, или като два успоредни участъка, или като два моста, един върху друг.

Жив коренен мост в процес на изграждане близо до село Конгтонг

Практиката за създаване на живи мостове и за запазване на вече съществуващите в Южна Мегхалая бавно изчезва. В много села в региона коренните мостове са вече само спомен. Въпреки това, откакто започнаха да привличат вниманието на туристите, местните хора се опитват да ги запазят. Нещо повече, в момента се отглеждат няколко нови коренни моста. В село Rangthylliang се издига изцяло нов мост с помощта на скеле от бамбук и дърво, а над двуетажния мост в Nongriat в момента се издига нов, трети участък и трябва да е готов за употреба след няколко години.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |