Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

НАЙ-БЪРЗИЯТ ЕСКАПОЛОГ

10.05.2023
Зденек Брадач по време на представление в Хонконг, 2010 г.

Справочникът „Световни рекорди на Гинес“ посочва, че най-бързият майстор на бягството от усмирителна риза и полицейски белезници е чешкият фокусник, илюзионист, жонгльор и ескаполог Зденек Брадач.

Брадач в момента държи 25 световни рекорда на Гинес. На 24-годишна възраст той става най-младият човек в историята на Книгата на Гинес, постигнал толкова много рекорди. Зденек Брадач е най-известен с това, че подобрява световните рекорди на Гинес в областта на ескапологията. Брадач дори надминава легендарния унгарско-американски илюзионист, каскадьор и ескаполог Хари Худини (1874-1926), извършвайки най-бързите бягства от усмирителна риза или полицейски белезници.

Ескапологията е практика за бягство от затворени пространства или други капани. Ескаполозите (също класифицирани като артисти за бягство) бягат от белезници, усмирителни ризи, клетки, ковчези, стоманени кутии, варели, торби, горящи сгради, аквариуми и други опасности, често в комбинация. Човек, който се отличава в тази област, се нарича ескапист, ескаполог или майстор на бягството. Ескапологията е наричана балет на ръцете.

Зденек Брадач (на чешки и словашки: Zdeněk Bradáč) e бивш фокусник, илюзионист, жонгльор и ескаполог. Роден на 27 февруари 1987 г. в град Либерец, Чехословакия и прекарва детството си в малкото градче Ходковице над Мохелкоу. Започва да се занимава с фокусничество на 11 години, а по-късно се насочва към жонглирането. На 15-годишна възраст започва да се среща с професионални фокусници и да учи майсторски магически трикове. 17-годишен, той поставя първия си национален рекорд по жонглиране. На 19-годишна възраст Брадач става член на клуба по жонглиране в Шефилд „Flying Teapots Circus Skills Society“, както и на шефилдската асоциация на маговете. Още от детстките си години Зденек е искал да влезе в известната „Книга на световните рекорди на Гинес“. Той прави това по време на първата си телевизионна изява, която направи на 20-годишна възраст, в шоуто „Ripley's Believe It or Not“ по чешката телевизия. Там Брадач успява да жонглира с главата надолу най-дълго в света, счупвайки първия си рекорд на Гинес. Чешкият майстор подобрява и два световни рекорда в английския клуб по жонглиране „The Flying Teapots Circus Skill Society“.

Зденек Брадач е многостранно изявяващ се, но се отдава най-вече на фокусничеството. Изчезването на малки обекти или предсказването на избрана карта не е проблем за него, но като мечтател, Зденек измисля и подготвя нови илюзии като бягство от релсите пред движещ се влак или като това да бъде погребан жив. Неговото предизвикателство е било да измисля нови илюзии и да модернизира старите илюзии. В магическите дисциплини той постига различни фокусничнески рекорди. През годините му правене на фокуси никога не е имало момент, в който хората да не са били хипнотизирани от неговото изкуство. Той редовно започва да добавя нови трикове към репертоара си, изпълнявани от най-добрите магове по света, включително самия Дейвид Копърфийлд.

Въпреки че Зденек е преди всичко фокусник и жонглирането е само аксесоар за него, той все пак постига голям успех в това. Сам се научава да жонглира и по-късно поставя няколко световни рекорда. Той счупва два световни рекорда в английския клуб по жонглиране „The Flying Teapots Circus Skill Society“ и създава още един директно в телевизионните предавания „Световни рекорди на Гинес“ и „Вярвате или не“ на Рипли. Брадач жонглира с топки, конуси и кръгове. Той дори жонглира с топки, като има поставена превръзка на очите си!

През юни 2008 г. Брадач заминава за първото си чуждестранно участие, когато е поканен в китайското телевизионно шоу Zheng Da Zong Yi, което се гледа от около 50 милиона зрители. Освен фокуси и жонглиране, чешкият маг счупва и световен рекорд на Гинес в това предаване – този за най-много улавяния на жонгльор за една минута. По този начин Брадач спечелва титлата „най-бързият жонгльор в света“. Това е последвано от по-малки представления в Германия. Брадач счупва рекорда за манипулиране с тесте карти на 7 юни 2009 г., когато изнася представление в Хамбург, Германия. Само за една минута той успява да направи 73 изваждания с една ръка на карти от тесте покер. Така Брадач подобрява предишния рекорд с 6 изваждания. За това си постижение чешкият фокусник получава и титлата "най-бързият манипулатор с карти в света". Брадач решава да създаде чисто нов световен рекорд на Гинес с картите – за най-много техники за изваждане с една ръка на карти от тесте. Той успява да изпълни 9 различни техники. Брадач се възхищава на фокусника Хари Худини, който го вдъхновява да счупи рекорда за „Най-бързо бягство от полицейски белезници“. Ден по-рано Брадач успява да подобри този рекорд, постигайки време от 1,66 секунди в Хамбург, Германия, през юни 2009 г.

Зденек Брадач левитира, спуква електрически крушки със силата на волята си, а същo и поставя четири световни рекорда по време на фокусническа обиколка на Хонгконг, където се изявява на девет ексклузивни шоу-програми. Там той подобрява рекордите за жонглиране с главата надолу за издръжливост, жонглиране с главата надолу за брой улавяния, както и за най-много изваждания с една ръка на карти за игра от тесте за една минута. По време на всичко това той бива подпомаган от две популярни хонгконгски топмоделки.

Още преди Нова година той се представя на пресконференция пред множество журналисти, на които демонстрира част от магията си. Впечатлява и с бягството си от полицейски белезници. По време на всичко това той бива подпомаган от две популярни хонгконгски топмоделки.

Самото подобряване на рекорда става в последния ден на 2010 г., броени часове преди голямото новогодишно шоу. Мястото е търговски център в центъра на мегаполиса.

Брадач първо подобрява съществуващите си рекорди в жонглиране с главата надолу пред публиката. Той успява да жонглира непрекъснато в продължение на 7 минути и 8 секунди, като подобрява рекорда си от град Яблонец на Нисоу предишната година с 22 секунди. В същото време той прави 1350 улавяния, което е със 74 улавяния повече, отколкото при последното му подобряване на рекорда в Чехия.

Веднага след това Брадач предприема жонглиране с превръзка на очите, което изобщо не е бил планирал първоначално. Още при първия опит той подобрява първоначалната стойност от 47,26 секунди с повече от минута. Той успява да жонглира с превръзка на очите 1 минута и 50.44 секунди.

В крайна сметка Брадач изпълнява и любимата си манипулация с карти и специалния гриф Charlier Cut, който е техника за изваждане с една ръка на карти за игра от тесте. В рамките на една минута той успява да постигне 75 изваждания и да подобри първоначалния си рекорд от Хамбург, Германия с две премахвания.

На 15 май 2008 г. в Sheffield Castle College, Южен Йоркшир, Обединено кралство, Брадач постига най-бързото време за подреждане на тесте разбъркани карти за игра – 36,16 секунди.

През 2010 г. Зденек Брадач поставя световен рекорд по най-дълго жонглиране с четири топки. Дотогава рекордът от 2 часа и 23 минути е принадлежал на американския жонгльор Дейвид Слик. По време на изпълнението си Брадач е налегнат от умора, но я преодолява, напрягайки всичките си сили, като въпреки силната болка, която изпитва, успява да подобри рекорда, постигайки време от 2 часа, 46 минути и 48 секунди. „Наистина беше ад. Всъщност си мислех, че когато достигна предишното рекордно време, ще почувствам облекчение и ще ми стане по-лесно, но беше точно обратното. За щастие хората, които бяха с мен, ме мотивираха, така че се ободрих и успях да жонглирам повече от двайсет минути“, разказва илюзинистът.

Брадач успява да направи около 200 хвърляния всяка минута, което прави 24 000 хвърляния за два часа. Подобряването на рекорда в жонглирането с четири топки е било огромно предизвикателство за чешкия жонгльор. Той вече се опитвал да постигне най-добро време в тази дисциплина през декември 2004 г. Тогава обаче този рекорд все още не е бил следен от комисарите от Книгата на рекордите на Гинес и според неофициални източници стойността му е около 1 час и 19 минути. По това време Брадач достига стойност от 56 минути и 26 секунди, което е било достатъчно, за да влезе поне в Чешката книга на рекордите.

Зденек Брадач счупва световния рекорд в жонглирането в чешкия град Яблонец над Нисоу през 2010 г.

„Жонглирането беше като ходене през огън. Ръката ме болеше доста след картите в понеделник и вечерта преди опита изобщо не се чувствах добре. И спомените ми се върнаха как натоварих китката си толкова много по време на тренировка миналата година, че ме болеше половин година." Зденек Брадач

През май 2011 г. Брадач правилно прогнозира резултата от футболен мач в чешката Gambrinus лига. Освен това обича да прави фокусите си на улицата, пред случайни зрители. Тези експерименти обикновено се заснемат от филмов екип и се наричат street magic. Със своите фокуси и рекорди Брадач участва и в японското риалити шоу ItteQ, в което участва през април 2012 г. През май 2012 г. неговото училище по жонглиране от пет части стартира в сътрудничество със списание ABC.

Световен рекордьор

През 2009 г. Зденек Брадач става най-успешният чешки рекордьор на Гинес в историята. Той влиза в Книгата на Гинес в повече от 25 различни категории. Отличен е особено в жонглирането, ескапологията и манипулациите с карти за игра. Той също така държи десет чешки рекорда, които са проверени от агенция Dobrý den в чешкия град Пелхржимов. Някои от неговите чешки рекорди също са приети като световни рекорди от Record Holders Republic и The Book of Alternative Records. Обикновено поставя рекордите си на публични места пред случайни свидетели. В последното издание на книгата „Световните рекорди на Гинес“ Зденек Брадач е включен сред десетте най-големи рекордьори на десетилетието. Името му също се появява в три издания на Чешката книга на рекордите и е включено в публикацията на книгата Believe The Unbelievable. Участвал е пет пъти на международния фестивал на рекордите в Пелхржимов, както и на фестивала в Алтенбург, Германия. През октомври 2011 г. той става кръстник на чешкото издание на справочника „Световни рекорди на Гинес“.

Световни рекорди на Гинес

На 24-годишна възраст Брадач става най-младият човек в историята на Книгата на Гинес, постигнал толкова много рекорди. По пътя си към двадесет и пет първи места той е трябвало да надмине общо тринадесет фокусници, жонгльори и ескаполози от цял свят. Някои от неговите рекорди са изобщо първите, поставяни някога. Измежду неговите рекорди са следните постижения:

17 февруари 2012 г.: Най-бързо бягство от усмирителна риза, Яблонец над Нисоу, Чехия

6 декември 2011 г.: Най-дълга издръжливост в жонглиране с главата надолу, Прага, Чехия

18 февруари 2011 г.: Най-дълга издръжливост в подводното жонглиране, Mелник, Чехия

29 ноември 2010 г.: Най-бързо бягство от полицейски белезници с превръзка на очите - 4,06 секунди, Яблонец над Нисоу, Чехия

29 ноември 2010 г.: Най-много изваждания с една ръка на карти за игра от тестета - 2470 изваждания, Яблонец над Нисоу, Чехия

30 ноември 2010 г.: Най-високо хвърлена карта за игра - 8,2 метра, Яблонец над Нисоу, Чехия

30 ноември 2010 г.: Най-дълга издръжливост в жонглирането с четири предмета – 2 часа, 46 минути и 48 секунди, Яблонец над Нисоу, Чехия

12-13 февруари 2010 г.: Най-много бягства от полицейски белезници за 24 часа - 10 625 бягства, Либерец, Чехия

9 септември 2009 г.: Най-бързо бягство от три чифта белезници под вода – 38, 66 секунди, Яблонец над Нисоу, Чехия

7 юни 2009 г.: Най-много техники за изваждане с една ръка на карти за игра от тесте – 9 техники, Хамбург, Германия

6 юни 2009 г.: Най-бързо бягство от полицейски белезници - 1,66 секунди, Хамбург, Германия

През август 2009 г. Брадач едва не се удавя по време на подготовката си за световния рекорд. Това е бил рискован трик за най-бързо бягство от полицейските белезници под вода. По време на тренировка на язовирната стена в чешкия град Яблонец над Нисоу той загубва контрол над бягството. След повече от две минути неговият асистент го изважда от водата. Най-накрая Брадач успява да подобри рекорда в присъствието на няколко журналисти в басейна в Яблонец на 9 септември 2009 г. През февруари 2012 г. Брадач наранява рамото си по време на официално вписване в в справочника „Световни рекорди на Гинес“. Нараняването е настъпило при бягство от усмирителна риза.

Признания и награди

2009 – Зденек Брадач е включен от книгата „Световните рекорди на Гинес“ сред 10-те най-големи рекордьори на десетилетието

2009 – Зденек Брадач е включен в Залата на славата от британската организация Record Holders Republic

2008 - Златен медал от изложението в Пекин, от Световните рекорди на Гинес

2007/2012 - Двадесет и пет рекорда в книгата „Световните рекорди на Гинес“

2006 - Второ вписване в Чешката книга на рекордите

2004 г. - Първо вписване в Чешката книга на рекордите


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |