Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

НЕОБХОДИМИ ЛИ СА ТЕСТОВЕТЕ ВЪРХУ ЖИВОТНИ?

08.05.2023

Безопасните ваксини и лекарства са нещо естествено за нас, защото се тестват преди да бъдат пуснати в продажба. Но тези тестове струват живота на милиони животни всяка година.

За изследванията за одобрение са необходими експерименти с животни. Без тях новите лекарства не може да се тестват върху хора. Много експерименти с животни също така се провеждат и при изследвания, предназначени да помогнат, за разбирането на различни фундаментални биологични връзки.

Тестването на козметични продукти върху животни отдавна е забранено в ЕС - въпреки това могат да се използват съставки, които вече са тествани върху животни в други експерименти.

Във всички тези експерименти умират десетки милиони животни всяка година. Например в Германия през 2021 г. те са били около 2,5 милиона. Освен това още 2,5 милиона животни са убити в лабораториите без да са използвани. Това се случва например, когато животните не са от правилния пол или нямат определени генетични характеристики, които са важни за даден експеримент. Общо в Германия всяка година умират около 5 милиона животни. Взети са предвид обаче само гръбначните и главоногите. Ако се преброят насекоми като плодови мушици, например, броят им би бил значително по-висок. Насекомите обаче не се записват.

Има животни, които оцеляват при опитите и след това могат да бъдат използвани втори път. Но това е малцинството - повечето животни умират по време на или малко след експериментите.

Няма точна статистика колко лабораторни животни умират в целия свят. Със сигурност са десетки, а може би и стотици милиони.

Най-често за експерименти се използват мишки. Те съставляват повече от 70% от използваните животни. Това е така, защото мишките са доста добре проучени, геномът е известен, сравнително лесно е да се отглеждат мишки с определени генетични характеристики. Всеки, който изследва приматите, полага много повече усилия и грижи за животните. Също често използвани животни са риби и зайци.

Има големи разлики в ефективността на лекарствата и другите агенти между експерименталните животни и хората. Въпреки това експериментите с животни все още се смятат за „златен стандарт“ за изследване на сложни ефекти в живите организми. Вярно е, че много лекарства, които успешно преминават през фазата на тестване върху животни, нямат желания ефект при хората след това. Въпреки това експериментите с животни се считат за съществени, например за идентифициране на някои вредни странични ефекти или за придобиване на нови знания във фундаментални изследвания.

Има ли алтернативи?

Да, има: компютърни симулации, изкуствени органи, по-добри методи за тестване в клетъчни култури. Всички тези методи трябва да помогнат за намаляване на опитите с животни в бъдеще. Но голяма част от изследователите са на мнение, че тези методи няма скоро да заменят опитите с животни.

За компютърните симулации, например, първо трябва да предоставите на компютъра много данни, които от своя страна често се получават от експерименти с животни. И с експерименти върху култивирани мини-органи, така наречените органоиди, можете да изследвате отделни градивни елементи на тялото доста добре, но не цялата система с всички взаимодействия в нея.

Всичко това, от човешка гледна точка, прави изследванията върху животни жизнено необходими.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |