Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

МЕЧИ КУСКУС

02.05.2023
Мечи кускус, Grand Naemundung Nature Collection, Тандуруса, Северен Сулавеси, Индонезия

Мечият кускус (Ailurops ursinus) е вид торбесто животно от семейство Кускусови (Phalangeridae). Среща се на индонезийския остров Сулавеси и някои съседни острови като Бутон, Пеленг или островите Тогиан.

Мечкият кускус от Сулавеси, известен също като фалангер от мечка от Сулавеси, обитава тропически влажни равнинни гори. Принадлежи към рода Ailurops, разделен на четири вида: A. u. flavissimus, A. u. furvus, A. u. togianus, A. u. ursinus.

Според някои учени, цялата популация на мечия кускус принадлежи към вида Ailurops ursinus, други включват към нея и вида Ailurops melanotis.

Мечият кускус живее в низините и хълмовете до 600 метра надморска височина. Понякога посещава плантации или градини. Видът е критично застрашен от изчезване. Мечите кускуси са дървесни торбести животни, те са най-едрите животни от т. нар. по̀суми - подразред торбести бозайници от разред Diprotodontia.

Въпреки че кускусът прилича на сладко мече, той е торбест – женските отглеждат малките си в торбичка като кенгуруто.

Мечи кускус в природния резерват Tanгкоко Батуангус, Северен Сулавеси

С максимална дължина на главата и тялото от 61 см, дължина на опашката до 58 см и тегло от 7 до 10 кг, видът е един от по-големите катерачи. Цветът на козината на върха варира между черен, сив и жълтокафяв, докато долната част, предмишниците и пищялите са покрити с по-светла козина. Козината, според едно описание, се състои от къс подкосъм и дълги груби горни косми. Според друго описание, обаче, тя е плътна и мека. Козината му може да придобие различни цветове в зависимост от мястото на поява и възрастта на животното.

Всички пръсти на ръцете и краката му имат остри, заострени нокти. Главата се характеризира със сплескан череп, къса муцуна и малки кръгли уши, което прави вида подобен на мечка, което е отразено в немското име. Както при всички катерещи се торбести, женските имат добре развита торбичка (marsupium), която предпазва кърмещите се малки.

Мечият кускус се характеризира с къса муцуна, къси уши и напълно хващаща опашка, която служи като пети крайник, когато се движи в клоните. Освен това той има два противоположни пръста на лапите си (палец и показалец) и един противоположен голям пръст, които му позволяват да прави здрав захват – това е друга негова адаптация за живот по дърветата.

Мечи кускус

Не се знае достатъчно за поведението на това животно. То живее предимно в короните на широколистни дървета, като листата също формират доминиращата част от диетата му. В по-малка степен консумира и цветя и плодове. Мечите кускуси могат да се хранят с младите листа на до 31 различни вида растения, вариращи от дървета, лиани и имели. Храненето възлиза само на около 5% от ежедневната им активност, в сравнение с около 63%, изразходвани за почивка.

Когато ги приближат, тяхната автоматична реакция е да увият опашката си около близкия клон и да превключат от трикрака в двукрака поза с повдигнати предни крака. Докато правят тези движения, те постоянно издават кратки, резки звуци.

Индивидите обикновено живеят в по-малки групи от трима или четирима члена. Те бавно се катерят по дървета и храсти, без да скачат. Мечият кускус не е специализиран за определено време от деня. Може да бъде активен през деня или през нощта. Повечето време обаче прекарва в почивка. Тъй като зрелите листа в района на разпространение, напр. Б. от иланг-иланг (Cananga odorata) или от дървета гутаперча, осигуряват най-много протеини, те са предпочитани като храна. Освен това това торбесто животно яде млади издънки, цветя и неузрели плодове.

Женските имат до две котила годишно, всяко с едно малко. Както при другите торбести животни, потомството е недоразвито при раждането. Майката адаптира състава на млякото към етапа на развитие на младото животно. Млякото първоначално е богато на въглехидрати, а по-късно процентът на мазнини се увеличава, което води до бързо развитие на потомството. Така женските малки могат да станат полово зрели малко след края на лактационния период.

Женски мечи кускус с малкото си в природния резерват Тангкоко, Сулавеси.

Мечият кускус е застрашен от обезлесяването, извършвано като основа за нови земеделски площи. Освен това е преследван заради месото му или е специално залавян като домашен любимец. В района на разпространение има три национални парка и различни природни резервати. Индонезия е защитила вида със закон. Там мечият кускус се преследва за месо. На черния пазар цената му е около 50 долара за брой.

Международният съюз за опазване на природата (IUCN) счита кускуса за уязвим вид, главно поради загуба на местообитания, причинена от лов за месо и търговия с животни.

Мечият кускус се отглежда в пет зоопарка в света – в Batu Secret, намиращ се на о. Ява (Индонезия), Pairi Daiza в Белгия, както и в зоологическите градини в Берлин, Германия, Усти над Лабем, Чехия, и Вроцлав, Полша.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |