Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ОБСЕРВАТОРИЯТА ДРУИД R2-D2

30.04.2023
Обсерваторията в Цвайбрюкен, Германия

Светът е пълен с интересни обсерватории. Но въпреки че повечето от тях се фокусират върху звездите, рядко се намира такава, която отдава почит на жител на далечна галактика.

Университет за приложни науки в Цвайбрюкен, Германия трансформира своята обсерватория подобно на очарователния друид R2-D2. Синьо-бялата сграда изглежда като огромна реплика на любимия робот от Междузвездни войни.

Друидът R2-D2 от поредицата "Междузвездни войни"

Обсерваторията е с диаметър около 4,50 метра и е покрита с въртящ се купол. Основният инструмент е рефлекторен телескоп Schmidt-Cassegrain с диаметър на огледалото 35,6 см и фокусно разстояние 3910 мм. В този телескоп се използват различни окуляри с фокусни разстояния от 10-40 mm и увеличения от 98x до 391x. За наблюдение на слънцето е наличен телескоп SolarMax от Coronado с апертура 4 см и фокусно разстояние 40 см. Свързаните окуляри позволяват увеличение от 16x до 50x.

Идеята за изграждане на обсерватория в кампуса е на професор Питър Покровски от Института за микросистемни технологии към Университета за приложни науки Кайзерслаутерн. Поводът е бил преминаването на две комети, през 1996 г. Хиакутаке C/1996 B2 и Голямата комета от 1997 г. Хейл Боп C/1995 O1 , както и слънчевото затъмнение на 11 август 1999 г.

През 1999 г. Покровски основава Асоциацията по естествени науки в Цвайбрюкен, а обсерваторията отваря врати през 2002 г., с помощта на дарения от граждани, търговци и индустриални компании в Цвайбрюкен и околностите.

Проектът, който свърза сградата с поп културата, е ръководен от д-р Хюбърт Зит. Той и студенти по дизайн, вдъхновени от филмите на "Междузвездни войни" изрисуват обсерваторията по прилика на робота R2-D2. Това е вторият купол на обсерватория, боядисан по такъв начин, след обсерваторията Гудсел през 2010 г.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |