Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

УДИВИТЕЛНИЯТ ГРАФЕН СЧУПИ ОЩЕ ЕДИН ФИЗИЧЕН РЕКОРД

24.04.2023
Атомна структура на графена (модел)

Британски екип от експерти откри, че графенът, най-тънкия материал на Земята, показва най-голямо магнитосъпротивление при стайна температура в сравнение с всички познати материали.

Експертите по този чуден 2D материал установиха, че графенът доминира във всички познати материали със зашеметяващо магнитосъпротивление при стайна температура, т.е. способността да се променя електрическото съпротивление под въздействието на външно магнитно поле.

Графенът има дебелина само един атом. Той е 200 пъти по-здрав от стоманата и непроницаем за всички газове и течности. Но изглежда той все още не е разкрил всичките си тайни. Може би от само себе си се разбира, че графенът е изключителен материал. Въглеродните атоми, подредени в един слой от шестоъгълници, му придават свойства, които вероятно не бихте забелязали от пръв поглед. Графенът може да действа като свръхпроводник, създава екзотична форма на магнетизъм и физиците са открили неизвестни досега квантови състояния в него.

Ново изследване ва екип от експерти по този чуден 2D материал, в което участва и Андре (Андрей) Гейм от Британския университет в Манчестър, един от откривателите на грифена (той прави това откритие през 2004 г. заедно с Константин Новосьолов, за което двамата са наградени с Нобелова награда през 2010 г.), наскоро проследява друго забележително свойство на този материал. Графенът буквално показва рекордно магнитосъпротивление, без да се налага да бъде изложен на температури, близки до абсолютната нула.

Магнитосъпротивлението е способността на материала да променя електрическото съпротивление под въздействието на магнитно поле. Това е сравнително рядко свойство, което се използва в редица различни приложения на графена. Обикновено е свързано с изключително ниски температури. Изглежда обаче графенът директно насърчава различни експерименти.

Както правилно отбелязва колегата на Гейм Алексей Бердюгин, в изследванията на графена практически всички са съсредоточени върху откриването на неговите досега неизвестни свойства при температурата на течен хелий.

Те явно игнорират стайната температура. Техният изследователски екип решава да промени това и излага висококачествен графен на магнитни полета при стайни условия.

Изследователите откриват, че при стайна температура и при използване на стандартни постоянни магнити, графенът показва магнитосъпротивление, което изчислително е по-голямо от 100 процента. Все още не е наблюдавано такова магнитосъпротивление в нито един материал и това е нов рекорд. За сравнение: повечето метали и полупроводници променят своето електрическо съпротивление само с част от процента под въздействието на магнитно поле при такива условия.

Изследванията показват също, че когато температурата се повиши, графенът се превръща в странен метал (strange metal), т.е. материал, който представлява странно състояние на материята. Странните метали наистина се държат странно, особено що се отнася до връзката между електрическото съпротивление и температурата. Все още не е ясно дали новото откритие ще намери някакво непосредствено приложение. Но както посочва Гейм, експертите по графен, включително той самият, понякога смятат, че този извор на забележителни открития е пресъхнал. Но графенът непрекъснато ги убеждава в противното.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |