Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА НАРЦИСИЗМА

20.04.2023

Самонадеян, нарцистичен, пресметлив - какво стои зад такова поведение и какви са причините за това.

Във всеки от нас има малко самолюбие. Според психолозите нарцисизмът се счита за личностна черта, която е нормално разпространена сред хората, подобно на височината или интелигентността. Повечето хора са по средата, изключително високите и изключително ниските нива са рядкост.

Според психолозите нарцисизмът е свързан с три основни характеристики:

• Авторитет и лидерство („Аз съм роден лидер”)

• Себеизразяване („Обичам да бъда център на вниманието”)

• Експлоататорско поведение („Лесно ми е да манипулирам другите”).


Тези, които имат донякъде нарцистични черти, често живеят много добре. Високото самочувствие ги прави психически стабилни и се приема добре. Умерено нарцистичните хора често са ентусиазирани и уверени. Те са харизматични и по този начин привличат другите. Обичат да са сред хора и добре осъзнават публичния си образ.

Въпреки това, когато тези черти станат преобладаващи и започнат да причиняват голямо страдание на човека и близките му, психиатрите говорят за нарцистично разстройство на личността.

Този патологичен нарцисизъм може да бъде разрушителен: страдащите имат огромно желание за възхищение и внимание. Те винаги търсят комплименти и се смятат за толкова важни, че всички трябва да им се подчиняват. Поради неспособността да разпознаят нуждите на другите, те понякога безсрамно експлоатират своите събратя. Те обезценяват постиженията и успехите на другите хора - трябва да накарат другите да се чувстват малки, за да се чувстват те самите големи.

Нарцисистите са несъвместими

Мегаломанията на патологичните нарцисисти често ги обърква. Те не просто имат прекомерно самочувствие. По-скоро, тяхното самочувствие се колебае и зависи много от одобрението на другите. Това ги прави по-лесни за нараняване от другите хора. Една подигравателна забележка или основателна критика могат да извадят от равновесие патологичните нарциси.

Ако това се случи, те не се оттеглят тъжно, а се вбесяват. Те са склонни към изблици на гняв и обикновено не виждат причина да се успокоят. В психологията тази черта се нарича "социално несъвместим". Нарцисистите също са често много екстровертни - това понякога създава експлозивна смес.

Симптоми

Според диагностичния и статистически наръчник за психични заболявания, нарцистичното разстройство на личността се проявява, по следните начини:

1. Човекът смята, че е изключително важен.

2. Обременен е с фантазии за успех, сила и красота.

3. Вярва, че е уникален и специален, и че го разбират само много уважавани и успешни хора.

4. Изисква прекомерно възхищение.

5. Постоянно има претенции за специално отношение.

6. Експлоатира другите за собствените си цели.

7. Липсва му емпатия - не разбира чувствата и нуждите на другите човешки същества.

8. Често завижда на другите или вярва, че другите завиждат на неговия успех.

9. Държи се арогантно и властно.


Най-малко пет от деветте критерия трябва да бъдат изпълнени, за да се постави диагноза.

Кой е най-засегнат?

Нарцистичното разстройство на личността не е рядко срещано. Изчислено е, че до 6 процента от всички хора са засегнати от него в даден момент от живота си. Както всички разстройства на личността, то става видимо в юношеството или ранната зряла възраст.

Жените нарцисисти са по-невидими

Мъжете биват диагностицирани малко по-често от жените. Това вероятно се случва поради половите стереотипи - повечето хора си представят мъж, когато мислят за нарцисисти. Психиатрите и психотерапевтите също имат този образ в главите си и понякога се ръководят от него.

Освен това последните изследвания показват, че нарцисизмът често се проявява по различен начин при жените. В резултат на това е по-вероятно те да бъдат пренебрегвани. В допълнение към типичния нарцисизъм, психиатрите познават и така наречения уязвим тип. Според проучвания жените са склонни да са от този тип. Те тайно си мислят, че са много специални и очакват специално отношение, но са интровертни. Засегнатите са склонни към тревожност и депресирия. Не подхождат открито агресивно към околните и не ги обезценяват. Те са по-интроспективни и невротични. Но и двата типа имат сходни фантазии за величие, егоцентризъм и високи стандарти.

Какви са причините?

Има две конкуриращи се теории за появата на нарцисизма: едната казва, че нарцисистите са били прекалено глезени в детството. Защитени от всякакви разочарования и неуспехи от своите родители, те така и не успяват да развият реалистична представа за себе си и, дори като възрастни, все още имат същите очаквания към хората около тях.

Напротив, втората теория обяснява нарцистичното поведение с обидите в детството: всяко дете иска да бъде забелязано и признато. Ако нуждата от любов се пренебрегва от обгрижващия или зависи от представянето, нарцисизмът се развива като вид самозащита.

Но тези хипотези са трудни за научно потвърждаване. Изследователите трябва да разчитат на детските спомени на вече възрастните страдащи. А те са субективни и неточни. Проучването на засегнатите показа, че ранните травматични преживявания очевидно допринасят за развитието на уязвимата форма на нарцисизъм, но не и за най-често срещания тип.

Проучвания върху добре приспособени индивиди с нарцистични черти са склонни да подкрепят първата теория. Явно са били прекалено хвалени и глезени. Това обаче не изглежда да е достатъчна причина за разстройството на личността.

Поведението на родителите вероятно играе по-малка роля в нарцисизма, отколкото се предполага. По-скоро вроденият темперамент полага основата на нашето поведение. Генетичната компонента от развитието на разстройствата на личността обикновено се подценява. В случай на нарцистична личност може да се предположи, че около 50 процента са наследствени. Ако е вярно, това го прави едно от най-генетично обусловените разстройства на личността .

Какво може да се направи по въпроса?

Околните често страдат най-много. Нарцисистът обикновено е сляп за проблема и следователно не вижда нужда от действие. Но не винаги остава така. Хората с нарцистично разстройство на личността са изложени на по-висок риск от развитие на депресия.

Когато нарцисистите търсят психиатрично лечение, те често отиват при лекаря с мисли за самоубийство. Неуспехи като уволнение или раздяла могат да накарат нарцисистите да преживеят тежка психологическа криза – най-вече без дори да осъзнават своя нарцисизъм.

Психотерапията има напредък в лечението на разстройства на личността през последните години. Успява да се помогне на много хора. За целта пациентът и терапевтът работят върху трудностите в общуването с другите, нарушеното себевъзприятие и проблемите с контрола на емоциите, които често се проявяват чрез изблици на гняв.

Терапевтът се стреми да стигне до уязвимата страна на нарцисиста, която той се опитва да скрие. Засегнатите могат да се научат как да представят собствените си нужди по социално приемлив начин, да изразяват чувства и да са по-съпричастни към другите хора. Ако успеят, те има добри шансове да променят нещо в дългосрочен план.

Но едва ли има проучвания за това какъв тип терапия работи най-добре за нарцисистите и какъв е процентът на успех. Тъй като повечето хора никога не търсят помощ, учените имат проблеми със провеждането на достатъчно обширни изследвания. Също така, нарцисистите прекъсват терапията преждевременно по-често от другите пациенти. Поради липсата на вникване в собствените си проблеми, хората с нарцистично разстройство на личността понякога не са много мотивирани да работят върху себе си.

Как да се справим с нарцисистите?

Повърхностният чар, който нарцисистите излъчват, изчезва бързо. Пример за това е експеримент с 300 студенти, които се срещат редовно в малки групи в продължение на три седмици, за да работят и обсъждат различни неща. След всяка среща те докладват на изследователите колко симпатични намират новите си познати. Докато състудентите с явно нарцистични черти са били популярни в началото, влиянието им е намалявало от среща на среща.

Работата с нарцистични колеги и роднини често прилича на танц с топка. Защото са изключително чувствителни. Следователно критиката винаги трябва да бъде поднесена внимателно и формулирана възможно най-точно и в кратки съобщения. Например: „Страдам, когато закъснявате“ или „Бих искал да ме оставите да говоря“. По този начин поставяте под въпрос само конкретно поведение, а не целия човек.

Важно е да осъзнаете, че не можете да промените лесно другите. Вместо това трябва да уважавате собствените си граници, да сте бдителни срещу опити за манипулация и да се дистанцирате, когато стане твърде лошо. Ако нямате начин да избягате от ситуацията, един парадоксален съвет може да ви помогне: нахранете егото на нарцисиста. С похвала и ласкателство човек прави другия спокоен. Това може да е трудно - човек би предпочел да каже истинското си мнение на егоманиака. Но по този начин само се превръща в мишена на нарцистичен гняв.

Можете ли да живеете с нарцисист?

Зависи изцяло от собствената ви способност да страдате. Тъй като партньорът трябва да се подчинява на нарцисиста, несигурните и по-малко уверените в себе си хора често се озовават в такива връзки. Те обикновено се характеризират с унижения и избухвания. Емоционалните призиви отскачат от нарцисистите. Аргументите и обвиненията често водят до скандали. Това, което е добро като поведение, е увереност, рационалност и готовност за компромиси спрямо нарцистичния партньор.

Вярно е, че хората с нарцистично разстройство на личността също заслужават любов и привързаност. Но поради огромните им трудности при общуването с другите, често не е възможно да се постигне партньорство, което да е удовлетворяващо и за двете страни. Раздялата тогава е спасителен вариант.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |