Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ДЕМИКАТ

18.04.2023

Демикат е традиционна словашка супа, част от кухнята и на чешкия eтнорайон Моравска Влахия. Названието й е име на рок група, музикален албум и състезателен кон, възпята е в стихотворение.

Демикат (слов. demikát) се приготвя със сирене бриндза и е много вкусна и доста засищаща супа. Предимствата й са лесното й приготвяне, количеството на полезни за здравето вещества, които съдържа, и наличието на суровини, необходими за приготвянето й (такава е било и сиренето бриндза, но в съвременните градски домакинства е различно).

Тази супа вероятно е приготвена за пръв път през XVIII век в околностите на словашкия град Банска Бистрица (по това време Словакия е част от Кралство Унгария), след което бързо се превръща в национално ястие. Била е най-разпространена в райони, където има население, изхранващо се (или препитаващо се) предимно от овцевъдство и производство на бриндза. В някои райони е известен и демикат, приготвян от краве мляко.

Въпреки факта, че има уникален вкус и е основно аламинут, супата демикат не е много модерна.

Демикат е уникално ястие, защото има много малко супи в света, които се основават на сирене. В допълнение, дори се прави от овче сирене, натрито по уникален начин - което е представено на света от първите словашки млекарни. Те възникват през XVIII век в село Зволенска Слатина (първата в света мандра за производство на бриндза, създадена през 1797 г.) и град Детва, намиращи се в недалеч от Банска Бистрица. Те се присъединяват към световната тенденция да произвеждат млечни продукти в по-големи обеми и същевременно да гарантират тяхната стабилност на пазара, подходящо качество и хигиена. Именно в тези малки млекарни е създадена вкусна и ароматна бяла паста от овче сирене на бучки - бриндза, както е позната и с удоволствие я консумирана днес

Със супата демикат нещата стоят така - колкото хора, толкова рецепти, варианти и идеи за приготвянето й. Има спорове коя супа демикат е истинската, защото често могат да се срещнат различни съставки, например с чесън или с яйце. Рецептите се различават не само в малки неща, например дали да се сервира готовата супа с печени кубчета хляб, лук или шунка, но дори и в основите на нейното приготвяне. Много популярна в миналото, в наши дни супата демикат е малко позабравена. За разлика от бриндзовите халушки, друго традиционно словашко ястие, тази супа липсва в менютата на повечето ресторанти в Словакия.

Основата на супата демикат е гореспоменатото сирене, след което към супата се добавя вода, в която преди това са били варени ньоки, различни зеленчуци, картофи, месо или гъби. Липтовското сирене за мазане, известен словашки специалитет, също може да послужи като изходна суровина за приготвянето на демикат. Бриндзата се смесва със ситно нарязан лук и подправки (черен пипер, счукан кимион, в Словакия се добавя и сладък смлян червен пипер) в подходящ съд и се залива с топла халушковица (вода, останала от варенето на картофени халушки, т.нар. укроп (ukrop), получен от картофеното тесто). Тази вода се разрежда в съотношение 1:1 с чиста вода. Добавят се цели или нарязани глави лук (1 - 2 според вкуса) и почистени и нарязани картофи (2 - 3). Сместа се посолява и се вари до омекване на картофите. След това се отстранява от огъня и бриндзата се разтваря в супата. Не е необходимо да се добавя сол, истинската бриндза е достатъчно солена. Всичко се разбива добре и се оставя да се затопли за кратко на слаб котлон; тази супа не трябва да се вари, за да не загуби витамини. Супата се залива с кубчета стар хляб, запържени в мас и поръсени с див лук, копър или магданоз.

По финансови причини половината от бриндзата може да бъде заменена с масло или заквасена сметана. Водата от варенето на инстантни халушки няма качествата на истинските халушки, но може да се използва вода от варенето на картофи, паста или зеленчуков бульон. Понякога към готовия демикат се добавят чесън, масло, пушено сирене, пържен бекон, варени картофи, гъби или естрагон. Подобреният по този начин демикат се нарича също и „чир“ („čír", от думата číry, означаваща „който е без примеси“, „чист“; „прозрачен“) и може да се сервира като основно ястие. В този вариант на супата се слага вода от кисело зеле. Понякога към нея се добавяла пържена гъша кожа, за да се подобри, и често се приготвяла и сладка.

Рецепта за демикат е включена в превърналата се в култова и водеща готварска книга в Словакия, написана от словашката и чехословашка писателка Терезия Вансова и публикувана за първи път през 1914 г. Рецептата на Вансова e в стил "залейте с вряла чиста вода и оставете да се запари за няколко минути":

„Към бульона се добавят филийки хляб, веднага се слагат овче сирене, сол и по желание ситно нарязан лук, див лук или копър. Залейте с вряща вода и покрийте, за да се разтопи сиренето. Трябва да има достатъчно вода, така че набъбналият хляб да не сгъсти много тази здравословна храна. Ако искате по-деликатен демикат, добавете 1-2 чаени лъжички сметана и малко масло. Демикатът е народно ястие, но трябва да присъства по-често на господарските трапези, защото е здравословно, питателно ястие, подходящо за вечеря, особено за по-слабите хора.“

Валашки домикат (чех. valašský domikát) – така се нарича тази супа в чешкия етнорегион Моравска Влахия, намиращ се в Моравия - историческа област, която от 1918 до 1993 г. е част от Чехословакия, а след това остава в пределите на Чешката република.

В миналото Моравска Влахия, наричан също Влахия или Валашко, който се намира на границата със Словакия, е бил беден регион, така че дори местната кухня е била сравнително проста и се е състояла от най-обикновени продукти. Обикновените планинари, живеещи по валашките хълмове, се изхранвали само от това, което самите те са отглеждали. В основата на валашката кухня са били предимно картофите и зелето. Тази диета се е допълвала от продукти, произведени от млякото на кози и овце, пасящи по зелените влашки склонове. От мляко са се правели извара, сирена, главно бриндза, и жинчица, ферментирала напитка, подобна на кефир. И всички тези съставки може да се намерят в супата домикат.

Домикатът е бил популярна постна супа в отдавна отминали времена. Това е била най-обикновена супа, която се е консумирала или като част от обедното меню, или с хубава филия хляб за вечеря. Въпреки че ястието домикат се свързва главно с Валашко, тази супа се е приготвяла в цялата територия на Карпатите, накратко навсякъде, където са живели власите. В миналото те са били пастири, произхождащи от Румъния, които според книгата Lidová strava na Wallachia са мигрирали от XV до XVII век през Украйна, Словакия и Полша до Източна Моравия в търсене на нови пасища за стадата си. Водели са планински начин на живот и са правили сирене от мляко, най-известното от които е било сиренето бриндза. Заедно с тези млечни продукти, те също донасят семпли ястия в Моравия като халушки или домикат. Според Етимологичния речник на чешкия език, специалното име на супата идва от румънски, по-точно от румънската дума dumicat, която означава „супа с просо“. Думата domicát (понякога също demicát) се среща само в диалектна форма и според книгата Dialektický slovník moravský означава „преварена вода с бриндза, излята върху осолен хляб“ или „супа със сирене“. Може да се срещне и името demikátovica, но то се отнася повече за чеснова супа. Съществителното demicát е неодушевено от мъжки род.Основното предимство на супата домикат е лесната й направа. Приготвя се предимно от извара или заквасена сметана, в някои семейства предпочитат кефир. Но основният вкус придава добре познатото меко осолено овче сирене бриндза, което се свързва предимно със словашката кухня, както и ньоките. Бриндзата, предназначена за домашни нужди трябва да е правилно отлежала, дори няколко месеца, да има остър и отчетлив вкус. На някои места вместо бринза се използва осолена и пушена извара, която се оставя да отлежава няколко дни. Приготвянето на домиката често се е различавала в различните села. Основната рецепта е била такава, че старата бриндза се вари във вода, добавят се ситно нарязан лук, черен пипер, сол и кимион и всичко се залива с прясно издоено овче мляко. За да е по-засищаща супата се добавяли обелени варени картофи. По-често обаче картофите са били варени с корите, които след това се заливали със супа в чиния. Понякога картофите липсвали и демикатът се сипвал като чеснова супа само върху натрошен хляб. Накрая се поръсвала с наситнен див лук, копър или магданоз. В първоначалния вариант е изключено супата демикат да се вари, за да не се загубят всички витамини от нея. Добавяло се и счукан чесън за овкусяване, понякога домиката се е сгъстявал с разбито в сметана брашно. По-заможните домакини добавяли малко масло, за да омекне.

Сирене бриндза

На територията на Моравия домикатът е свързан с Валашко, но в етнорайона Хана имат много подобна супа, която наричат ​​сирница (syrnica). Тя също се основава на мляко, смесено с вода и подправено със сол и кимион, но вместо бриндза, в него се варят сиренца, характерни за района около град Оломоуц, наречени нарича оломоуцки тваружки.

Рецепта за най-обикновен истински домикат е дадена в книгата Lidová strava na Wallachia на валашките етнографи Ярослав Щика и Милена Хабустова, издадена през 1980 г. Необходими са следните продукти: 250 г бриндза, 300 г картофи и 1 литър мляко. Сварете добре измитите картофи с кората. Бриндзата се натрошава върху чиниите и се залива с горещо мляко. Консумирайте обелените картофи със супата. Подправете със сол, черен пипер, кимион и при необходимост със счукан чесън. Накрая може да се добави и поширано яйце за по-голяма питателност на супата.

Рецепта за демикат

Съставки:
бриндза - 150гр
мляко или сметана - 100 гр
лук - 1 бр.
кимион - ½ ч.л
червен пипер - на върха на ножа
сол - щипка
зеленчуци, бисквити - за сервиране

Начин на приготвяне:

1. Налейте 1,5 литра вода в тенджера.

2. Сложете тенджерата на огън и оставете водата да заври.

3. Сложете лука в тенджерата, намалете котлона и оставете да къкри за седем минути.

4. Добавете кимион и гответе още 3 минути.

5. След като ги посолите и поръсите с черен пипер, оставете бульона да заври и го отстранете от котлона.

6. Прецедете отварата.

7. Пасирайте бриндзата с мляко или сметана.

8. Налейте прецедения бульон.

9. Разбъркайте добре, докато сместа стане еднородна.

10. При сервиране сложете крутони и зеленчуци във всяка чиния.

B изкуството

Интересното е, че супата демикат става вдъхновение за няколко музиканти, водени от словашкия певец Мариан Грекса, които в началото на 80-те години на миналия век основават чехословашката (словашка) студийна рок група, която именуват именно на това ястие - Демикат. Групата е активна през годините 1981-86 и след това има кратка повторна активвост през 90-те години. Demikát (или Marián Greksa Demikát) е дебютният солов албум на Maриан Грекса, издаден през 1986 г. Този музикален проект е записан именно със група Демикат.

На супата демикат е посветено детско стихотворение със заглавие „Демикат“, чийто автор е словашката и чехословашка писателка и поетеса Людмила Подяворинска (1872 - 1951). Това стихотворение е почти готова рецепта:

Раз-два, без похват,
котка готви демикат.
Както може, тъй вари
и не спазва ред дори:
няма нищо сложно тук -
бриндза се забърква с лук.

Пристигна на вечеря котаракът,
от прага сети мириса юнакът:
„Носи се приятен аромат,
може би е сготвен демикат?“

И по навик на вечеря
котаракът изкрещя,
че му пари, че го щипе,
нека сърба само тя,
щом ръсила е в супата пипера.

Котката ядоса се, горката,
пипер не беше сложила, уви,
нито бриндза, сол дори -
само зарад него, но пък сипа
повечко вода тя може би.

С плач изядоха си демиката…


Супата демикат се споменава и в разказа на словашкия и чехословашки писател и поет Янко Йесенски „Вечеря“, включен в сборника му с разкази, наречен „Maломестки приказки“ от 1913 г. В тази история супата демикат (поради лесния начин на приготвяне) е толкова охотно готвена от съпругата на главния герой, че той, наситен от „нейната богата кухня“, иска да се разведе с нея, разговаряйси с адвокат, когото посещава:

„И това ни е достатъчно... И все пак, г-н докторе, не съм виждал нито печена патица, нито пюре от кестени на масата от сватбената вечеря. Копнея за тях. Иска ми се да се чувствам като младоженец с тях. Не мога да ги видя... Защо?... Защото г-жа учителката не смогва. Времето не стига. Нейното стига само за демикат, за бяло кафе, понякога с много пара, и с помощта на съседите й стига за мръвки с картофи и гъби. Демикатът и бялото кафе се съревновават като двe стари кранти. Веднъж печели демикатът, друг път печели кафето с една глава преднина. Отчаян съм. Демикат за обяд, демикат за вечеря. Моля, разгледайте това. Един приятел ми се изсмя, че нямам какво да занеса на търга.“

В спорта

Демикат е името на чешки състезателен кон (* 2004), който се състезава за клуба по конен спорт Кршеновки (Křenůvky) от град Бърно, център на Южноморавския край на Чещката република.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |