Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗАМЪКЪТ ЧЕРВЕНИ КАМЕН

08.04.2019
(CC BY 3.0)

Червени Камен е замък в Словакия, разположен на югоизточния склон на Малките Карпати, над село Часта, недалеч от град Модра.

Средновековната каменна крепост е възникнала през XIII век, като част от граничната система на замъци, простираща се от Братислава до Жилина. Този оригинален замък прекратява съществуването си през първата половина на 16-ти век. Тогавашните му собственици, аугсбургските предприемачи Фугер го разрушават и построяват нов замък в ренесансов стил.

Основата на крепостта първоначално е била само югозападното жилищно крило, с големи складови площи в сутерена. Четири ниски и широки бастиона, построени, за да защитят крепостта, са били адаптирани към модерните касети на артилерийската отбранителна система и изстрелващи камери с усъвършенствано решение за вентилация и димоотвеждане след изстрела. Крепостта е построена след 1588 г. от новия си собственик Микулаш Палфи, наследил замъка след брак с баронеса Фугер, който завършва още две етажни жилищни крила и едно сухоземно крило на северозапад. В същото време крепостта се превръща в великолепен ренесансов замък, чиито жилищни пространства са обзаведени с артистично развит интериор.

(public domain)

Въпреки че замъкът е бил повреждан няколко пъти от пожар през следващите векове, Палфи, които са били негови собственици до Втората световна война, винаги са го ремонтирали, така че все още е в историческия си вид. Сградата на замъка днес се използва за музей на мебели.

(CC BY-SA 4.0)

Легенда за построяването на замъка

Интересна легенда разказва за построяването на замъка Червени Камен, според която дванайсет старейшини са се съветвали къде да бъде построен. Единадесет от тях решили мястото на строежа да бъде на отстрещния хълм - хълма Кукла. Само един от тях, най-младият, избрал настоящото място на замъка, защото казал, че хълмът Кукла е място, където се срещат призраци и те със сигурност няма да харесат на мястото, където се срещат да има строителна площадка. Но останалите старейшини настояли да се строи на хълма Кукла.

Още в първия ден работниците построили значителна част от основите и стените. Но през нощта се случили странни неща. Добри феи вдигнали замъка и го отнесли до съседния хълм. Каква била изненадата на работниците, когато на следващия ден не намерили и камък на първоначалното място.

Съветът на старейшините отново се събрал и този път одобрил идеята на най-малкия си член, като било взето решение построяването на замъка да се извърши на друго място. Така замъкът бил построен необезпокояван в тази красива форма, която е запазена и до днес.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |