Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ГМO РАСТЕНИЕ ПРОИЗВЕЖДА ФЕРОМОНИ, ЗА ДА ПРЕЧИ НА ЧИФТОСВАНЕТО НА ВРЕДИТЕЛИТЕ

15.04.2023
Тютюн на Бентам (Nicotiana benthamiana)

Европейски учени въведоха в ДНК на тютюна ген на феромона на насекоми. Произвеждайки го, растенията предотвратяват нормалното размножаване на вредителите и намаляват нуждата от пестициди.

Много видове животни използват секрети на специални жлези, наречени феромони, за да комуникират помежду си. Различни феромони могат да предупреждават мравките за опасност, да принуждават скакалците да се събират в стада, да сигнализират на молци за близостта на партньори, готови за чифтосване, и други подобни. Понякога те се използват в селското стопанство, чрез пръскане на насажденията с изкуствено синтезирани "сексуални" феромони, предотвратявайки нормалното размножаване на насекоми вредители.

Растенията могат сами да осъществят такава „химическа атака“. Това е демонстрирано от биолози от Великобритания и Испания, които получиха генетично модифициран тютюн, способен да синтезира и освобождава феромони. В същото време Никола Патрон и колегите му успяват да гарантират, че това допълнително натоварване не се отразява на растежа и производителността на самото растение. Тяхната статия е публикувана в Plant Biotechnology Journal.

Учените са експериментирали с популярно моделно растение, тютюн на Бентам, родственик на американските видове тютюн. Патрон и неговите колеги изкуствено са синтезирали ДНК последователност, която кодира феромоните на редица опасни молци, вредители по растенията, включително различни видове червеи. Готовият фрагмент е бил въведен в клетките на тютюна с помощта на технологията CRISPR.

В допълнение, в тютюновото ДНК са добавени някои регулаторни области, които позволяват прецизен контрол на активността.

„Основното предимство на използването на такива растения е, че е много по-скъпо да се получат подобни сложни молекули чрез химически методи. Самите растения са в състояние да синтезират много полезни молекули и ние можем да манипулираме средствата, с които те вече разполагат. В бъдеще може да се появят цели оранжерии, фабрики за растения, с помощта на които ще се произвеждат сложни химични съединения“, обобщава Никола Патрон.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |