Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ИЗМЕНЕНИЕТО НА КЛИМАТА ЗАСТРАШАВА АВСТРИЙСКИТЕ ЛЕДНИЦИ

09.04.2023
Пастерце, най-големият ледник в Австрия и изобщо в Източните Алпи, изглед от 2014 г. 

Ледниците в Австрийските Алпи се оттеглят с всяка изминала година, като причината за тяхното топене е във високите температури. Експертите очакват, че до 2075 г. там може изобщо да няма лед.

Миналата година в австрийските Алпи учените наблюдаваха най-бързия спад на ледниците в историята на измерванията. Австрийската алпийска асоциация обяви, че ледниците в страната са се отдръпнали средно с около 29 метра дължина през миналата година, което е най-много от края на XIX век. През 2021 г. ледените маси се отдръпнаха с единадесет метра.

Според австрийската алпийска асоциация липсата на пресен сняг, дългият и много топъл период на топене, както и отлагането на прах от Сахара са довели до значително намаляване на ледниците. През 2022 г. най-големият австрийски ледник Пастерце, намиращ се във федерална провинция Каринтия, загуби 14,7 милиона кубически метра лед в долната си част.

Вицепрезидентът на ÖAV д-р Ингрид Хайек посочва, че глобалното топене на ледниците допринася не само за покачване на морското равнище, наводнения и кални свлачища. „Липсата на естествени резервоари за вода в планините води като последица до регионално засушаване“, казва тя.

Но тази година може да е още по-лоша за ледниците - след няколко години ще преобладава феноменът Ел Ниньо (топлата фаза на Южното колебание, квазипериодично изменение в температурата на повърхностния слой на водата в екваториалната част на Тихия океан), който обикновено носи по-високи температури.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |