Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ИДАШКИ – ВЕЛИКДЕНСКИТЕ СЛАДКИШИ

05.04.2023
Чешки великденски идашки

Ѝдашките са чешки и словашки печива, приготвяни на Велики четвъртък, най-често във форма на извито въже, символизирайки обесването на Юда, предателя на Христос.

Ѝдашe (чех. Jidáše; слов. Jidáše) е сладкиш от бяло пшенично брашно под формата на двойни подкови, поставени една в друга, поръсени със сол и маково семе. Приготвя от тесто с мая, във формата на руло, подсладено с мед.

Името на тези сладкиши идва от Идаш (Jidáš), както на чешки и словашки е името на Юда Искариотски, един от дванайсетте апостоли, следовници на Исус Христос, който срещу тридесет сребърника предава Христос с целувката си и става причина за ареста му.

Формата на тези печива, наричани в мн. ч. ѝдаши (jidášy)и ѝдашки (jidášky), наподобява извито въже – форма, която е символ на въжето, на което Юда Искариотски, след като изпитва нетърпими угризения, вследствие на предателството му, се обесва.

Понякога идашките се приготвят както великденските хлебчета, позд формата на възли или на плитки от два края на един кичур, както и със сплитания по друг начин. Идашките се подслаждат с мед. Не само тестото им, но и се ядат с мед. Макар, че понякога се посочва, че могат да бъдат поръсени с маково семе, по-често те са просто гладки или захаросани. . Има рецепти за идашки, при които се използва майонеза.

Според народните традиции идашките, трябва да се опекат на Пепелна сряда или рано сутрин на Велики четвъртък, най-важният ден от Страстната седмица, известен и като Зелени четвъртък. Трябва да се консумират на Велики четвъртък, преди изгрев слънце, за предпочитане намазани с мед - смятало се е, че това печиво е полезно за човешкото здраве и предпазва от ухапвания от змии или ужилвания от стършели, оси, пчели и от човешко предателство. Здравето също се укрепва в този ден чрез измиване с утринната роса, но хапването на сладки кифлички е по-приятно. Вярвало се е, че който яде идашки на разсъмване, ще бъде здрав през цялата година. Не е било разрешено обаче да се купуват, за да не спре да действа защитната им сила. На Разпети петък идашките се консумират с мед според народните поверия, за да не хапят змиите.

Идашките се приготвят от подобно тесто като чешките и словашки великденски печива мазанец и ваночка. Но при сладкишите, носещи името на Юда, тестото е още по-богато, по-плътно и съдържа и мед. Идашките са различни и по това, че се оформят в няколко традиционни великденски символа и се намазват с мед след изпичане.

Докато агнешкото или мазанецът са често срещани по Великденските празници и всеки има своя изпитана рецепта, скрита някъде, която използва поне веднъж годишно, при идашките това не е толкова разпространено. Правят се рядко и не може да се закупят от магазина, но не са трудни за приготвяне.

В стари времена идашките са били обредни сладкиши, които са символизирали изобилие и плодородие. Идашките са се приготвяли в различни форми според местните обичаи - като палачинка, която преди изпичане се украсява с нож или се надупчва с дървен гребен, спирала, геврече, но и като усукана от тестени кифлички връв.

Според народните традиции те могат да имат формата и на различни животни и така да призовават пролетта. Извитата форма на идашките заедно с меда, с който се натриват още горещи след изваждането им от пещта, символизират плодородието и изобилието – традиционни характеристики на пролетта. Когато изстинат, идашките се консумират сухи или намазани с масло и мармалад.

Тъй като Великден е и пролетен празник, той символизира края на зимата и началото на нов живот, езическата традиция също се преплита с идашките и те могат да се приготвят в различни форми и да изглеждат например като охлюви, раци, гъби, змии, таралежи, костенурки, птички и др., а също и като хлебчета с яйце в средата.

Чешки великдендски идашки

Идашките се консумират в памет на Тайната вечеря на Господа. Но за съжаление не се знае много за тяхната история. Различни великденски сладкиши, които се наричат ​​юди, се пекат предимно от най-близките съседи на чехите и словаците, но се срещат и на други места в Европа.

За разлика от Чехия и Словакия, в други страни се приготвят и сладкиши във формата на човешки фигури, една от които е по-голяма - Юда.

Във Великобритания обаче е запазена съвсем различна рецепта от XIII век, според която може да се приготви торта Юда. Представлява пандишпанов десерт с различни видове сушени плодове и пластове марципан, към които сладкарите добавят декорации през Викторианската епоха. Върху тортата са били поставяни едно до друго 11 марципанови топчета с едно пропуснато място - спомен за коварния Юда.Рецепта за идашки

Тесто:
мляко 100 мл
мед 100гр
мая (прясна) 30гр
гладко брашно 300гр
полугрубо брашно 250гр
лимонова кора (настъргана, необработена с химикали) от 1 лимон
сметана за разбиване (33%) 150 мл
жълтък 1 бр
ром 2 с.л
свинска мас (омекнала) 60гр
масло (размекнато) 60гр
сол 4 гр

За натриване:
яйце 1 бр
мед 2 с.л
масло 1 с.л

Начин на приготвяне: Затоплете млякото с меда, докато стане хладко. Натрошете маята в него и оставете кваса да шупне за 10 минути. През това време пресейте двата вида брашно в купа, посолете леко, добавете лимонова кора и разбъркайте.
Разбъркайте маята със сметаната, жълтъка и рома и добавете към брашното. Добавете свинската мас и маслото и омесете гладко, нелепнещо тесто. Отнема около 20 минути на ръка, около 10 минути в робот с приставка за кука за месене. Готовото тесто покрийте с чиста кърпа и го оставете на топло за 1 час, докато удвои обема си.
От втасалото тесто изрежете късчета, всяко по 50 г. Навийте ги на руло с дебелина 1 см. и ги разточете в каквато и да е форма. Поставете сплетеното тесто върху лист за печене, постлан с хартия за печене на достатъчно разстояние. Оставете да втаса още 15 минути.
Загрейте фурната на 180°C. Намажете втасалото тесто с разбито яйце и печете 20 минути до златисто.
Загрейте меда и маслото, разбъркайте и натрийте сместа върху горещите идашки. Оставете да се охлади напълно.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |