Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

КОИ РЕЦЕПТИ ПРОТИВ БЕЗСЪНИЕ РАБОТЯТ?

01.04.2023

На всеки се случва понякога да не може да заспи. Някои хора броят овце, но има и други възможности.

Основните съвети за това как да получите качествен сън се отнасят до навиците. Добре е да се спазва едно и също време при лягане. Нормалното време за заспиване е около 15 до 25 минути от момента, в който човек си легне. Но какво ще стане, ако това не помогне?

Освен добър матрак и рамка на леглото помага и аминокиселината триптофан. Има я например в млякото. Тя помага на мозъка да произвежда серотонин, така нареченият хормон на щастието, който регулира съня и бодърстването. Затова се препоръчва да пиете топло мляко преди лягане.

Други храни, които ще ви помогнат да отпуснете мускулите си и да успокоите ума си, включват банани, чай от лайка, мед или бадеми.

Внимавайте за синя светлина

Важно е да избягвате синята светлина преди лягане. Тя се излъчва от телевизор, компютър или мобилен телефон. Да проверявате социалните мрежи преди лягане не е много умен ход.

Синята светлина блокира производството на хормона мелатонин. Добрият сън зависи пряко от това. Нивото му се контролира от интензитета на околната светлина. Ако тъмнината се увеличи, нивото на мелатонин се повишава и тялото ни се подготвя за режим на сън.

Топли чорапи и чист въздух

Стаята, в която спите, трябва да е възможно най-тъмна и тиха. Там също не трябва да е много топло, най-добрата температура е между 18 и 20 градуса по Целзий. Препоръчва се и проветряване преди заспиване.

Смяната на спалното ви облекло понякога може да помогне. Тези, които страдат от студени крака, трябва да слагат чорапи. Защото усещането за топли ръце и крака наистина може да ви помогне да заспите. И като цяло пижамата трябва да е възможно най-удобна и свободна.

Различните дихателни упражнения също са чудесни за заспиване. Опитайте се да вдишате бавно през носа, задръжте дъха си за няколко секунди и отново бавно издишайте.
 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |