Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

СНЕЖЕН ВОЛЕЙБОЛ

29.03.2023
Турнир по снежен волейбол, Италия, 2016 г.

Снежният волейбол е зимен отборен спорт, който се играе от два отбора от по трима играчи, като мачовете се провеждат на снежно игрище, разделено с мрежа.

Целта на всеки отбор е да печели точки, като изпраща топка над мрежата, така че да я приземи на полето на противника и да предотврати същото усилие от страна на противника. На отбор е разрешено до три докосвания, за да върне топката през мрежата, като отделните играчи не могат да докосват топката два пъти последователно.

Снежният волейбол се заражда в Русия през 2006 г. като традиционен коледен турнир, след което започва да се практикува в Австрия като вариант на плажен волейбол, като през 2009 г. е създаден местен турнир по този спорт. Снежният волейбол получава признание от Европейската конфедерация по волейбол (CEV) през 2015 г., а на следващата година се провежда първия европейски турнир на CEV по снежен волейбол , последвано от първия световен турнир на FIVB Snow Volleyball през 2019 г. Fédération Internationale de Volleyball (FIVB) е международният ръководен орган за спорта.

Волейбол се играе на сняг от десетилетия, особено в страни като Русия, Австрия и Швейцария, макар и без специфични кодифицирани правила, а просто като вариант на играта зимен волейбол. Неофициални състезания по снежен волейбол се провеждат в Австрия и Швейцария в края на 90-те години, преди идеята да се появи отново през 2008 г., по инициатива на Мартин Касвурм, местен промоутър. Този спорт придобива популярност във Ваграйн, Австрия, през 2008 г. и първият турнир по снежен волейбол е организиран през следващата година. Признат е за официален спорт от Австрийската волейболна асоциация през 2011 г. Първоначално турнирът се провежда в цяла Австрия, но до 2013 г. се разширява, за да включва състезания и в други европейски страни. Европейската волейболна конфедерация (CEV) официално добавя спорта през октомври 2015 г. и организира първия европейски турнир по снежен волейбол под егидата на CEV през 2016 г. Първото европейско първенство по снежен волейбол под егидата на CEV се провежда през март 2018 г. в Австрия. Европейски турнир по снежен волейбол под егидата на CEV се провежда всяка година оттогава, като състезания се провеждат в различни страни като Австрия, Чехия, Грузия, Италия, Лихтенщайн, Русия, Словения, Швейцария и Турция, докато националните първенства се класират за първото през зимата на 2018 г. е организирано Европейско първенство е организирано от 17 национални федерации. Според Yahoo Sports, Международната волейболна федерация и Европейската волейболна конфедерация наемат олимпийци по плажен волейбол от страни като Бразилия, Китай, Южна Корея и Австрия, за да се състезават в демонстрация в Австрийската къща, където атлетите обличат топли дрехи, ръкавици и футболни обувки, за да играят на заснежено игрище.

Оттогава са положени повече усилия за увеличаване на глобалното участие в спорта. В първия турнир от сезон 2018-19 от европейския турнир отбори от Съединените щати, Бразилия и Казахстан са поканени да се състезават за първи път. Междувременно встъпителния световен турнир на FIVB по снежен волейбол започва през 2019 г. с две събития, организирани съвместно от FIVB и CEV във Ваграйн и План де Коронес, последвани от първото извъневропейско подобно събитие, проведено в Барилоче, Аржентина. Отбори от страни с малко традиции в зимните спортове като Бразилия и Аржентина встъпват в борба за първите си международни медали в снежни или ледени спортове чрез въвеждането на Световния турнир по снежен волейбол.Игрище и оборудване

Снежен волейбол се играе на правоъгълно снежно игрище. Игрището е с дължина 16 м и ширина 8 м, заобиколено от чисто пространство, което е най-малко 2 м широко от всички страни. Снегът трябва да е най-малко 30 см дълбок и възможно най-равен и без потенциални опасности като камъни, които биха могли да причинят наранявания на играчите. Кортът е разделен на равни половини от мрежа с дължина 8,5 м и ширина 1 м. Горната част на мрежата е на 2,43 м над центъра на игрището за състезание при мъже и 2,24 м за състезание при жени. Антена с дължина 1,8 м и диаметър 10 мм (0,4 инча) е прикрепена към всеки страничен ръб на мрежата. Антените се считат за част от мрежата и се простират на 80 см над нея, образувайки страничните граници, в които топката може да премине.

Правилата на FIVB гласят, че топката трябва да е сферична и направена от гъвкав и водоустойчив материал, така че да е подходяща за външни условия. Топката за снежен волейбол има обиколка 66–68 cм и тегло 260–280 гр.

Отбори

Дълго време снежният волейбол се е играел „двама срещу „двама“, както при плажния волейбол. Това се променя на „трима срещу трима“ в началото на сезон 2018/2019, ход, ход, който прави играта по-привлекателна и събиранията продължават по-дълго. Всеки отбор има право да прави до две смени на гейм. Не се разрешава оказването на външна помощ на състезателите, както и даването на треньорски указания по време на мачове. Състезателите могат да се подреждат свободно на игралната площадка с изключение на този, който изпълнява начален удар.

Точкуване

Отбор печели точка, когато: топката попадне в полето на противниковия отбор; противниковият отбор удря топката "аут"; противниковият отбор допуска грешка; или противниковият отбор получава наказание. Отборът спечелил точката сервира за следващата точка. Топката се счита за "аут", ако: се приземи на земята напълно извън ограничителните линии (топката е "вътре", ако някоя част от нея докосне странична или крайна линия); докосне предмет или лице (което не е играч) извън корта; докосва антените на мрежата; не пресича страничните граници на мрежата (в рамките на антените) по време на сервиране или по време на третия контакт на отбора; центрира изцяло под мрежата.

Сет се печели от първия отбор, който достигне 15 точки с две точки преднина. Мач се печели от първия отбор, спечелил два сета.

Разлики с плажния волейбол

Възникнал като вариант на плажния волейбол, снежния волейбол има правила, подобни на плажната игра. Освен повърхността за игра, основните разлики между снежния и плажния волейбол са системата за точкуване и броя на играчите. Както и в плажната версия, мачовете първоначално са били най-добър от 3 гейма, играни до 21 точки, с двама играчи в отбор. През декември 2018 г. FIVB одобрява нови правила за снежен волейбол. Новостите се състоят в присъствието на терена на трима играчи (плюс четвърти играч, който е резерва). Всеки мач се играе до три гейма, 15 точки (за тайбрека) и минимална разлика от две точки (за останалите). Размерите на игрището остават същите - 16x8 метра със свободна зона от най-малко два метра. Друга разлика мегду снежнияи плажния волейбол е, че за разлика от плажния волейбол, докосмането при блокада не се брои като едно от трите разрешени дососвания и всеки играч може да направи последващо докосване след блока.

Екипировка

Няма задължителна екипировка, което състезателите трябва да носят. Играчите често носят термично облекло и обувки с бутонки, за да осигурят сцепление върху снега. Водоустойчивите дрехи също са много популярни. FIVB позволява на играчите да носят шапки, слънчеви очила и ръкавици, за да осигурят защита и топлина.

Игрови процес

Отборите започват от противоположните страни на мрежата. Единият отбор се определя като сервиращ отбор, а противниковият отбор е посрещащ. Реферът провежда хвърляне на монета преди загряването, за да определи кой отбор сервира първи и от коя страна на игрището отборите започват за първите два гейма. Ако е необходим трети решаващ гейм, се провежда друго хвърляне на монета преди третия гейм. Редът на сервиране, определен при хвърлянето на монета преди гейм, се поддържа през целия гейм.

За всяка точка играч от сервиращия отбор изпълнява сервиса, като хвърля топката във въздуха и се опитва да удари топката, така че да премине над мрежата, попадайки в полето на противниковия отбор. Противниковият отбор трябва да използва комбинация от не повече от три контакта с топката, за да върне топката към противниковата страна на мрежата, а отделните играчи не могат да докосват топката два пъти последователно. Трите контакта обикновено се състоят първо от удар или пас, втори от набор, така че траекторията на топката да е насочена към място, където тя може да бъде ударена, и трети от шпайк (скок, повдигане на едната ръка над главата и удряне на топката така че ще се придвижи бързо надолу към земята на игрището на противника) или стреля, за да върне топката над мрежата. Отборът с владение на топката, който се опитва да атакува топката, както е описано, се казва, че е в нападение.

Отборът в защита се опитва да попречи на атакуващия отбор да насочи топката към тяхното поле: играчът(ите) на мрежата скача и се протяга над горната част (и ако е възможно, през равнината) на мрежата, за да блокира атакуваната топка. Ако топката бъде ударена около, над или през блока, защитният(ите) играч(и), разположен(и) зад блокиращия(ите), се опитва да контролира топката с удар (обикновено пас с предмишница). След успешно копаене отборът преминава към нападение.

Играта продължава по този начин, като се движи напред-назад, докато топката докосне корта в границите или докато не бъде извършена грешка.

Отборите сменят половините на игрището след всеки 5 разиграни точки. Всеки отбор може да поиска едно 30-секундно прекъсване на гейм.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |