Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗАЩО ВЪЛЦИТЕ НИКОГА НЕ НАПАДАТ ГАРВАНИТЕ?

23.03.2023

Вълците и гарваните имат специална връзка, дори бихме могли да я наречем приятелство. Една от причините, за да ги виждаме заедно, е че те имат предимство от близкото си съжителство.

Гарваните могат бързо да открият мъртво животно, но те често не успяват да пробият твърдата кожа с клюна си. Трябва да чакат други хищници да го разкъсат. Гарваните също имат сложна система за комуникация и когато намерят мъртво животно, издават много силни звуци. Вълците следват звуците и хукват към трупа. Следователно гарваните са допълнителни очи и уши за вълците.

Птиците също могат да следват ловните набези на вълците. И когато вълците се хранят, гарваните са първи на опашката.Изглежда обаче връзката вълк и гарван не свършва с нуждата от храна. Експертите наблюдават и много други взаимодействия.

Твърди се, че гарваните често кълвят вълчетата. Има дори записи как гарвани им хвърлят пръчки или се борят с тях за пръчките. Понякога гарваните дори ги дърпат за опашката, за да ги научат на нещо.

Учените смятат, че някои гарвани могат да създадат силна връзка с определен вълк и след това винаги да го търсят и комуникират с него. Това обаче все още са не напълно доказани теории за близкото им приятелство.Но е сигурно, че гарваните и вълците се уважават. Вълците понякога хващат гарван, но не го убиват.

Дори да се случи така, че гарванът да бъде убит, вълците не го изяждат, както правят с други животни, като катерици или други птици. Обикновено те просто нежно хващат мъртвия гарван и го отнасят някъде настрани.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |