Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗАЩО МЪЖКИТЕ РИЗИ И ПАЛТА ИМАТ КОПЧЕТА ОТДЯСНО, А ЖЕНСКИТЕ ОТЛЯВО?

19.03.2023
Копчетата на мъжките ризи са зашити отдясно. (Image by ArthurHidden on Freepik)

Копчетата на мъжките ризи и палта са зашити отдясно, а на дамските - отляво. Има интересни теории как е възникнало това разграничение.

Първата теория за възникването на различните закопчавания за мъже и жени е свързана с помощта при обличане. В миналото дамите често се нуждаели от помощта на прислужници, когато обличали сложни рокли с много копчета.

Когато прислужницата стояла пред господарката си и закопчавала дрехите й, било по-практично копчетата да са от лявата страна, като се има предвид факта, че повечето хора са десняци.

Несъмнено и мъжете понякога са използвали помощта на слугите, но със сигурност по-рядко и предимно са се обличали сами. Затова ризите им имали копчета от дясната страна, за да им е по-лесно, като десничари.

Конна езда

Втората теория се свързва с конната езда. Жените, за разлика от мъжете, седяли на дамско седло, с двата крака от едната страна на коня. Ако са имали копчетата отдясно, вятърът е щял да духа под дрехите им през пролуката между копчетата.

Женски инстинкт

Кърменето може да бъде друга причина. Казват, че жените по инстинкт взимат детето в лявата си ръка, а дясната им е свободна и затова, когато копчетата са отляво, им е по-лесно да разкопчават ризите си.

Възможно е и самите производители на дрехи да са искали да има разлика между мъжкото и женското облекло. Днес някои марки имат така наречените унисекс закопчавания дори и на дамските модели. При тях копчетата са отдясно.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |