Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

МИСТЕРИЯТА НА ВЪРТЯЩИТЕ СЕ МАЙМУНИ

15.03.2023

От време на време служители на зоологически градини и научни центрове забелязват как големите маймуни започват безсмислено да се въртят около собствената си ос.

Дълго време учените смятаха, че „бягството от реалността“ с помощта на специални ритуали и използването на специални химикали е чисто човешка практика. Дивите животни привидно са твърде фокусирани върху оцеляването, за да се поставят умишлено в състояние, в което стават уязвими за хищниците.

С течение на времето обаче започнаха да се натрупват доказателства, че нашите най-близки роднини, човекоподобните маймуни, от време на време проявяват странно поведение: бързо се въртят, след което за известно време се държат като „пияни“. Любопитно е, че не само животните, държани в плен, се занимават с това, но и живеещите в дивата природа.

След като анализираха повече от 40 видеоклипа, учени от университета в Уоруик и Бирмингам (Великобритания) регистрираха това поведение при шимпанзета, бонобо , горили и орангутани. Маймуните се въртяха сами и използваха лиани и въжета, за да постигнат по-висока скорост на въртене.

Въпреки че бързото въртене може да ви накара да почувствате гадене и замаяност, то може също така да промени душевното ви състояние, което да доведе до нарушена координация и дори приповдигнато настроение – не напразно въртящата се въртележка остава едно от любимите забавления на децата в цял свят. Тъй като маймуните правят това нарочно и се въртят, докато изгубят равновесие и паднат, може да се предположи, че се въртят за удоволствие.Това проучване, публикувано в списание Primates, ни дава улики за това как се е развил човешкият ум и как нашите предци са изследвали възможностите на своя мозък. Вероятно точно като днешните деца и човекоподобните маймуни, предшествениците на съвременния човек, от време на време са започвали да се въртят на място, за да стимулират сетивата си и да изпитат нови вълнуващи преживявания.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |