Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ДВИЖЕНИЕ ЗА ДОБРОВОЛНО ИЗЧЕЗВАНЕ НА ХОРАТА

09.03.2023

Движението за доброволно изчезване на хората е екологично движение, което призовава всички хора да се въздържат от размножаване, за да предизвикат постепенното доброволно изчезване на човечеството.

Основател на движението за доброволно изчезване на хората е 75-годишният Лес Найт. Членовете на този свободен консорциум вярват, че най-доброто нещо, което хората могат да направят, за да помогнат на Земята, е да нямат деца. Найт подчертава думата „доброволно“, за да стане ясно, че привържениците не подкрепят масовите убийства или насилствения контрол на раждаемостта, нито насърчават самоубийствата. Тяхното мото е „Да живеем дълго и да изчезнем“.

Карикатура на Движението за доброволно изчезване на хората от Нина Пейли.

Сега Земята има около 8 милиарда души. Въпреки намаляващата раждаемост, прогнозите са, че броят им ще достигне 10,4 милиарда през следващите десетилетия, до голяма степен поради увеличаването на продължителността на живота и намаляването на детската смъртност.

Докато човешкото население се удвои през последния половин век, популациите на дивите животни намаляха със 70%. Нарастването на човешката популация в бъдеще ще окаже все по-голям натиск върху намаляващите природни ресурси и сложната мрежа от животни, птици и растения, които зависят от тях.

Загубата на биоразнообразие може да бъде също толкова опустошителна, колкото и разрушаването на екосистемите, от които се нуждаем, за да оцелеем. Вече използваме почти два пъти повече ресурси, отколкото Земята може да възстанови за една година.

Един от най-ефективните начини за борба с глобалното затопляне, казват както активисти за климата, така и онези, загрижени за пренаселеността, е да се разшири достъпът до образование за момичета по света, в допълнение към контрола на раждаемостта и семейното планиране. Почти половината от всички бременности по света, около 121 милиона годишно, са нежелани.

Според Лес Найт, който никога не е имал деца и си е направил вазектомия през 1973 г. на 25-годишна възраст, въпреки многото ни постижения, хората са чиста вреда за Земята. Не е ясно колко привърженици има в групата на г-н Найт или какъв е обхватът ѝ. След като беше до голяма степен ъндърграунд, групата придоби популярност, когато през 1996 г. създадоха уебсайта www.vhemt.org

 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |