Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

РЕЗЕРВЕН КОСМИЧЕСКИ КОРАБ КАЦНА НА МЕЖДУНАРОДНАТА КОСМИЧЕСКА СТАНЦИЯ

01.03.2023

След двудневен полет руският космически кораб "Союз МС-23" пристигна на Международната космическа станция (МКС) в неделя, изпратен като заместител на повредения МС-22, който е трябвало да транспортира двама руски космонавти и техния американски колега до Земята.

За успешното пристигане съобщиха агенция ТАСС и американската космическа агенция НАСА. Завръщането на Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и Франк Рубио бе планирано за есента след отлагане.

Союз МС-22, който изведе триото в орбита, бе ударен от микрометеорит през декември и руските служители прецениха, че по-нататъшното му използване може да не е безопасно. Беше открито изтичане на охлаждаща течност на кораба и той в крайна сметка ще се върне на Земята следващия месец без екипаж.

Неговият заместник е MS-23, който също излетя без екипаж от космодрума Байконур в Казахстан на 24 февруари вечерта. Според агенция ТАСС корабът е доставил на МКС почти 430 килограма товар, включително вода, храна и облекло за екипажа, както и оборудване за медицински изследвания, оборудване за научни експерименти, средства за почистване на станцията и за проверка на чистотата на въздухa.

Според агенция Интерфакс руската космическа агенция Роскосмос е съобщила, че Союз МС-23 ще остане в орбита 215 дни. По този начин космонавтите Прокопиев и Петелин и астронавтът на НАСА Рубио ще останат на МКС до края на септември, удължавайки мисията си от първоначално планираните шест месеца на една година. НАСА участва в планирането и се съгласява с тази процедура.

В допълнение към гореспоменатото трио, космическата станция в момента също е дом на астронавтите на НАСА Никол Ман и Джош Касада, рускинята Анна Кикин и японеца Коичи Ваката. Четиримата бяха транспортирани до МКС миналия октомври от Crew Dragon на SpaceX.

Тяхната мисия вече е към своя край, като квартет от двама американци, един руснак и астронавт от Обединените арабски емирства ще заемат мястото им в понеделник в Crew Dragon от космическия център Кенеди във Флорида.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |