Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КАК СЕ ОБРАЗУВАТ ПРЪСТОВИТЕ ОТПЕЧАТЪЦИ

27.02.2023

Всеки знае, че човешките пръстови отпечатъците са уникални, но защо e така, доскоро никой не знаеше. Наскоро международен екип от биолози разкри този мистериозен процес.

Всеки човек има уникални характеристики, които го отличават от всички останали представители на вида: модел на ретината, модел на вените в дланта на ръката му, пръстови отпечатъци и т.н. Повече от сто години методите за идентифициране на човек по пръстовите отпечатъци се използват в съдебната медицина и биометрията, въпреки че досега никой от учените не можеше да каже точно как се формира уникалния рисунък на върха на пръстите ни.

Очевидно не е въпрос на гени: дори еднояйчните близнаци, образувани от една и съща яйцеклетка, имат различни отпечатъци. Международен екип от изследователи проследи развитието на пръстовите отпечатъци в миши ембриони и в култивирани човешки клетки. Резултатите от тяхната работа са публикувани в списание Cell.

Новата технология позволява да се различават отпечатъците, оставени върху празен или вече попълнен лист, като в същото време не се унищожава оригиналния документ и ценните следи.

Учените са установили, че "системата реакция-дифузия", открита през 50-те години на миналия век от английския математик Алън Тюринг, играе важна роля при образуването на отпечатъците. Според предположенията на Тюринг, някои молекули в развиващата се система насърчават клетъчния растеж, докато други активно го възпрепятстват. В резултат на взаимодействието на двете сили се формират такива уникални особености на живите организми като рисунъка на ивиците на зебрите, петната но жирафите или отпечатъка на кучешки нос.

Наблюдавайки развитието на пръстови отпечатъци в миши ембриони и в култивирани човешки клетки, изследователите забелязват, че кожните клетки се държат в съответствие с реакционно-дифузионната система и възникващите микроръбове се разпространяват настрани като вълни, сблъсквайки се и взаимодействайки една с друга. Този процес започва в три точки: на върха на пръста, в центъра на подложката и по-близо до втората фаланга на пръста и в крайна сметка води до формирането на уникален рисунък на отпечатъците.

Началните етапи на този процес наподобяват образуването на космени фоликули, въпреки че образуването на косми изисква клетки от по-дълбоките слоеве на кожата. Вероятно, ако имахме възможността да „разчетем” рисунъка на космите, щяхме да се убедим, че разположението им върху кожата на всеки човек е уникално и неповторимо.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |