Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitterАРТ ПРОТИС

23.02.2023
Откриване на изложбата Motive aus Wolle ("Мотиви от вълна"), представяща произведенията на чешката художничка Золи Шмитер-Кашпиркова в регионалното представителство на регион Долна Саксония в Бон, Западна Германия, през 1974 г.

Aрт протис е текстилна техника, използвана в областта на нетъкания текстил. Позволява изработването на нетъкани стенни килими. Уникалната технология е разработена през 1964 г. в Чехословакия.

Арт протис (чеш. Art protis; слов. Art protis) е създадена в бившия вече Институт за изследване на вълната в град Бърно, Чехословакия (днес част от Чешката република, като чехословашки патент. Технологията е изобретена през 1954 г. от Франтишек Похл, Вацлав Шкала и Иржи Халуза в несъществуващата вече текстилна фабрика Vlněna (създадена след Втората световна война, като са национализирани и обединени предприятия, основани съответно през XVIII и XIX век) в Бърно. Използвана е относително проста техническа процедура за създаване на монументални произведения за интериора на обществени сгради.

Арт протис се създава чрез поставяне на слоеве пениран и боядисан полар един върху друг. Може също така да се експериментира с други материали, например юта (ликово влакно от стъблата на някои видове юта (род едногодишно тропическо влакнодайно растение от семейство липови). което има различни оптични свойства, или дори и с филмов печат. Методът дава възможност за бърза смяна на дизайна на фона, което е невъзможно при изработката на гоблен. За разлика от гоблена, който се тъче нишка по нишка, тук се извършва обработка върху повърхността чрез наслагване на слоеве вълна.

Освен това влакната от мохер са полупрозрачни и могат да се разделят и нанасят на слоеве с различна дебелина от 1 мм до 2 cм (здравината определя наситеността на цвета). Накрая цялата повърхност се зарежда, съединява се чрез гладене и след това се зашива със серия от шевове на равномерни разстояния до основата на специална машина.

Художественият протис има експресивен характер – характерните цветове на вълненото руно заменят по някакъв начин живописните цветове.

Aрт протис може да бъде и достъпен артефакт за домашен интериор, както и да представлява висяща картина или гоблен с интензивно производство в архитектурата.Aрт протис бързо се превръща в популярна техника. Наградена е със златен медал на Световното изложение през 1967 г. в Монреал, Канада, и в Осака, Япония през 1970 г.

Чехословашките (чешки) художници Антонин Кибал, Владимир Кречан, Ян Райлих, Зденек Зайдл, Иржи Трънка и Инес Тушнерова са сред първите, които употребяват в творчеството си техниката Art protis , използвайки я и при създаването на театрални костюми.

В ателието в предприятието са реализирани и проекти на важни чуждестранни художници.

Въпреки че интересът е намалял с времето, Art Protis остава интересна художествена техника и студиото в Бърно съществува отново. Може да се каже, че известната ера на Art Protis в Бърно е била златна точка на великата и дълга ера на Моравския Манчестър, както някога е бил наричан този град.

Подобна технология под името Ara decor е патентована през 1967 г. от художниците Франтишек Шлегл (1921-1979) и Mилада Хинкова. Все още запазената машина Arachné е конструирана в машинните работилници в чешкия град Кдине, където са работили редица текстилни художници в националната компания Elitex през годините 1976-1991.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |