Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitterМУЗЕЯТ НА ШЕРЛОК ХОЛМС В ЛОНДОН

21.02.2023
Музеят на Шерлок Холмс в Лондон

Музеят на Шерлок Холмс, намиращ се в британската столица, е основан през 1990 г. Той е първият в света музей, посветен на измисления детектив и легендарен литературен герой Шерлок Холмс.

Лондонският музей на Шерлок Холмс е частен дом-музей, открит на 27 март 1990 г., който се намира на Бейкър Стрийт, носейки номер 221B с разрешение на град Уестминстър, въпреки че се намира между номера 237 и 241, близо до едноименната станция на лондонското метро, ​​на около половината път от пресечката на Бейкър Стрийт с Мерилебоун Роуд до Риджънтс Парк.

Според произведенията на Артър Конан Дойл, Шерлок Холмс и неговият приятел д-р Уотсън са живели в апартамент на Бейкър Стрийт 221B от 1881 до 1904 г. По времето, когато са написани тези творби, в Лондон не е съществувал такъв адрес. Впоследствие, когато улица Бейкър е разширена на север (до мястото, където края на XIX век се е намирала улицата, наречена Uper Baker Street), този номер е бил сред номерата от 215 до 229, присвоени на сградата на строителното дружество Abbey National building Society. При създаването на музея фирмата "221b Бейкър стрийт" е специално регистрирана, за да може законно да окачи съответния знак на "къщата на Шерлок Холмс", чийто реален номер е 239. Адресът 221B е бил обект на продължителен спор между музея и близкото здание Abbey National. От 30-те години на XX век Royal Mail (Кралската поща) е доставяла поща, адресирана до Шерлок Холмс, и Abbey National Bank наемат специален секретар, който да се занимава с такава кореспонденция. Музеят няколко пъти отправя молба такава поща да му бъде доставяна с мотива, че това е най-подходящата организация, която да отговори на писмата, а не банката, чиято основна дейност е да отпуска пари срещу лихва. Въпреки че всички тези инициативи биват неуспешни, проблемът най-накрая е разрешен през 2002 г., когато Abbey National напуска централата си след седемдесет години и в момента пощата се доставя в музея. Къщата получава официален пощенски адрес, 221b, Baker Street, London, NW1 6XE, и кореспонденцията започва да се получава директно на адреса на музея.

Музеят се помещава в четириетажна викторианска сграда. Къщата е построена през 1815 г. и е включена в списъка на сградите на Нейно Величество с архитектурна и историческа стойност, II категория. Преди това е била използвана като пансион от 1860 до 1936 г. Музеят обхваща периода от 1881 до 1904 г., когато разказите на писателя Артър Конан Дойл описват Шерлок Холмс и доктор Уотсън, живеещи в дома като наематели на г-жа Хъдсън. Музеят включва експонати от няколко различни адаптации на Шерлок Холмс и пресъздаване на сцени от „Шерлок Холмс“, телевизионния сериал на Granada Television от 1984 г.

В допълнение към знака на музея има типична лондонска мемориална плоча („синя плоча“) от външната страна на къщата, монтирана върху къщи, в които са живели исторически личности. Плочата показва, че детективът консултант Шерлок Холмс е живял в тази къща от 1881 до 1904 г.

Весекидневната на 1-ия етаж на музея

Първият етаж на музея е зает от магазин за сувенири и малко фоайе. На втория етаж са дневната (гледаща към улица Бейкър) и стаята на Холмс в съседство с нея (прозорец към двора), на третия - стаите на Уотсън (прозорец към двора) и г-жа Хъдсън (прозорец към улицата ). На четвъртия етаж, първоначално използван за битови нужди, има восъчни фигури на герои от различни произведения за Шерлок Холмс, както и тоалетна и килер.

Масата със сервирани прибори в "Стаята на Шерлок Холмс"

Интериорът на къщата напълно отговаря на описанията в произведенията на Артър Конан Дойл за Шерлок Холмс и се отличава със задълбочено проучване. В къщата-музей могат да се видят „на живо“ множество предмети, познати на читателите от историите за Шерлок Холмс – цигулката на Холмс, шапката му, ловджийски камшик, турска обувка с тютюн, писма, забодени с ножче на полицата на камината, уреди за химични опити. , армейски револвер Уотсън и др. На стената на хола, под стъкло, има монограма на кралица Виктория "VR", която Холмс "застрелва" в разказа "Ритуалът на рода Мъсгрейв".

Лабораторията на Шерлок Холмс

Посетителите на музея могат да видят апартамента на известния детектив и неговия приятел, да се запознаят с предметите на бита им, да седнат в креслото пред камината и да се снимат, както и да си купят сувенири, повечето от които са свързани с Шерлок Холмс.

Банята в музея на Шерлок Холмс

Сградата на музея е била регистрирана като обзаведена къща между 1860 и 1934 г. и по този начин е не само къща-музей на Шерлок Холмс, но и класически пример за жилищна сграда в Лондон от края на XIX век.

Дъщерята на Артър Конан Дойл, Джейн Конан Дойл ясно показва липсата си на ентусиазъм за музея, когато я питат за него. Тя е била много против идеята да се предполага, че Шерлок Холмс, творението на баща й, е реален човек и е знаела, че присъствието на музея ще засили идеята в съзнанието на мнозина, че Холмс наистина е съществувал. Тази идея бива допълнително подсилена от наличието на възпоменателна синя плоча от външната страна, която посочва годините на предполагаемото пребиваване на Холмс. Въпреки това, Джейн Конан Дойл подкрепя музея на Шерлок Холмс в село Мейринген, Швейцария, като присъства на откриването му на 4 май1991 г. На Джейн е предложена възможността да създаде стая в лондонския музей, посветена на баща й, но това предложение е отказано и оттогава последните останали притежания на сър Артър Конан Дойл са продадени на търг.

Стаята на д-р Уотсън, книги

Музеят на Шерлок Холмс в Лондон е отворен всеки ден. В музея е разрешено безплатно фото и видео заснемане. На отделна маса на четвъртия етаж има книга за посещения.

Според разследване на SourceMaterial, публикувано във вестник Таймс, земята и къщите от 215 до 237 на Бейкър Стрийт в Лондон принадлежат на семейството на бившия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев.

В допълнение към самия музей на Шерлок Холмс, реконструирана всекидневна е налична в пъба на Шерлок Холмс, намиращ се на Нортъмбърланд Стрийт 10-11). Заведението е открито през 1957 г. в сграда, която преди е била заета от хотел Нортънбърланд Армс (където според романа „Баскервилското куче“ е отседнал сър Хенри Баскервил). В една от стаите на втория етаж е имало музейна гостна, която е била почти изцяло всекидневна, събрана от специалисти от градската библиотека Мерилебоун за изложбата "Светът на Шерлок Холмс" в рамките на Британския фестивал (Festival of Britain) през май 1951 г. През 1957 г. бирената компания Whitebread, която е собственик на кръчмата, закупува експонатите от библиотеката. Помещението е отделено от основното пространство на кръчмата със стъклена стена.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |