Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

НЕОБИЧАЙНО ХИМИЧЕСКО СЪЕДИНЕНИЕ Е ОТКРИТО В КАРТИНА НА РЕМБРАНД

13.02.2023
Картината на Рембранд „Нощна стража“

Група нидерландски, френски и белгийски учени са изследвали картината на Рембранд "Нощна стража" и са установили наличието на оловно съединение в нея, рядко срещано в подобни платна.

Картината "Нощна стража", започната през 1640 г. и завършена през 1642 г. , чието истинско име е „Ротата на капитан Банинг Кок“, е изложена в Райксмузеум в Амстердам, се смята за най-известната творба на нидерландския художник и гравьор Рембранд ван Рейн.

Учени от Държавния музей на Амстердам (Нидерландия), Европейския синхротронен център (Франция), Университета на Антверпен (Белгия) и други научни организации са изследвали химичния състав на картината "Нощна стража". Тяхното изследване е публикувано в списанието Angewandte Chemie International Edition.

Работата на художника е изследвана с помощта на широкомащабни техники за изобразяване и рентгеново сканиращо устройство, разработено в университета в Антверпен. От картината са били взети миниатюрни проби, които са изследвани с микрорентгенови сонди.

Анализът разкрива наличието на неочаквано химическо съединение - оловен формиат (сол от олово и мравчена киселина), което е безцветен кристал, който се разтваря във вода. Това съединение никога не е било откривано в картини от далечни епохи, защото вероятно бързо изчезва от платното - може да се открие само в съвременни творби от изобразителното изкуство.

Изследователите смятат, че откриването на оловен формиат предоставя на науката нова информация за възможната употреба от Рембранд на маслени бои на основата на олово, както и за сложния химичен състав на исторически картини, рисувани с масло.

Учените дори са се опитали да получат по лабораторен начин боята, използвана от нидерландския майстор. Те предполагат, че за да я получи Рембранд може да е използвал нагрято ленено масло и разтворен оловен оксид. Това обаче е само една от хипотезите и изследователите възнамеряват да проучат други начини за получаване на боята, използвана от художника. Възможно е и появата на оловен формиат на картината да е вследствие на по-късни реставрационни работи. Изясняването на тези въпроси тепърва предстои.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |